tromaktiko: Σκόνη αστεροειδή στην κάψουλα της ιαπωνικής αποστολής Χαγιαμπούσα

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σκόνη αστεροειδή στην κάψουλα της ιαπωνικής αποστολής Χαγιαμπούσα



Τα μικροσκοπικά σωματίδια που περιείχε η κάψουλα του σκάφους Χαγιαμπούσα
«είναι σχεδόν όλα εξωγήινα και προέρχονται από τον αστεροειδή Ιτοκάουα», ανακοίνωσε την Τρίτη η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος, πέντε μήνες μετά την επιστροφή της αποστολής στη Γη.

Το Χαγιαμπούσα («γεράκι») εκτοξεύτηκε το 2003 σε μια οδύσσεια του διαστήματος που συνάντησε αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα και διήρκεσε τελικά επτά χρόνια, τρία χρόνια περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Το 2005 άγγιξε την επιφάνεια του αστεροειδή Ιτοκάουα -ενός περιστρεφόμενου διαστημικού βράχου σε σχήμα πατάτας, ο οποίος βρισκόταν τότε 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, δύο φορές πιο μακριά από ό,τι ο Ήλιος.
Το πρώτο πρόβλημα ήρθε όταν το σκάφος απέτυχε να εκτοξεύσει ένα σφαιρίδιο, σχεδιασμένο να σηκώσει σκόνη από τη σαθρή επιφάνεια του αστεροειδή. Πέρασαν τελικά πέντε χρόνια μέχρι να εξακριβώσουν οι επιστήμονες ότι η απόπειρα συλλογής δειγμάτων είχε πετύχει.
Στο δρόμο της επιστροφής, το Χαγιαμπούσα συνάντησε νέα προβλήματα. Μεταξύ άλλων έχασε την επαφή με τη Γη για επτά εβδομάδες, μια διακοπή που παρέτεινε το ταξίδι τρία χρόνια.
Το τέλος της αποστολής ήρθε τον Ιούνιο, όταν το σκάφος έστειλε την κάψουλα να πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Αυστραλίας, ενώ το ίδιο καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA) χρειάστηκε πέντε μήνες μέχρι να επιβεβαιώσει ότι η σκόνη που περιείχε το κάνιστρο δεν προερχόταν από επιμόλυνση με γήινα υλικά.
Όπως αναφέρει το AFP, η εξέταση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξε ότι όντως πρόκειται για το πρώτο δείγμα αστεροειδή που φτάνει στη Γη.
Τα περίπου 1.500 μικροσκοπικά σωματίδια αναμένεται να αποκαλύψουν τώρα την ακριβή σύσταση των αστεροειδών, οι οποίοι θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=367549&dt=16/11/2010#ixzz15SF3PHaq
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!