tromaktiko: Αλέφαντος... Interactive!

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Αλέφαντος... Interactive!



Ο Νίκος Αλέφαντος δεν κάνει μόνο ανάλυση αγώνων αλλά πλέον απαντάει και στις ερωτήσεις των αναγνωστών του katimagiko.gr με το γνωστό καυστικό του στυλ!

• Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια που κάποια είναι συγκινητικά. Εγώ δεν θέλω να κοροϊδεύω κανέναν, να σας πω λοιπόν ότι δεν ξέρω να γράφω στο κομπιούτερ, ο Θέμης κάνει τις ερωτήσεις, εγώ αναλύω και τα γράφει. Σήμερα θα απαντήσω και σε ερωτήσεις που μου κάνατε εσείς.

• Πρώτα απ’ όλα όμως να πω κάτι για το ματς του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι. Πολύ αργό ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός, επιβεβαιώνει όσα έχω πει απ’ τις αρχές. Τα χαφ του είναι ανύπαρκτα. Οι ξένοι του είναι δράμα… Ο Γκαρσία σκιά του παλιού του εαυτού, τη βγάζει με καμιά πασούλα και καμιά σεντρούλα. Ο Ζιλμπέρτο ανύπαρκτος, δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής Ζιλμπέρτο στον Παναθηναϊκό! Ο Γκοβού παίζει σαν αρχάριος! Αν δεν τον ξέρει κάποιος και τον δει στον ΠΑΟ, θα πέσει κάτω αν του πεις ότι έπαιζε στην Εθνική Γαλλίας και στη Λιόν. Χωρίς δυνάμεις, χωρίς τρεξίματα, χωρίς προσωπικές ενέργειες. Τι εξτρέμ είναι αυτό; Ούτε τον εαυτό του δεν μπορεί να ντριμπλάρει!

• Προσωπικές ενέργειες μηδέν ο ΠΑΟ. Δεν πατάνε περιοχή. Ό,τι γίνει, είναι απ’ τον Σισέ που ψάχνει με αγωνία να πάρει την πάσα. Μόνος του δεν μπορεί να κάνει την προσωπική ενέργεια. Η κατάντια του Παναθηναϊκού είναι που τον κρατάει στη ζωή ο εξαφανισμένος δύο χρόνια Χριστοδουλόπουλος. Ανεβασμένο είναι το παιδί και ωραίο το γκολ που έβαλε. Επιτέλους μια προσωπική ενέργεια. Και ο Κατσουράνης ήταν φρέσκος στην άμυνα, δεν είχε όμως πίεση.

• Απ’ το κέντρο δεν υπάρχει ταχύτητα στον Παναθηναϊκό, δεν απειλεί κανείς. Ο μόνος γρήγορος στο κέντρο είναι ο Σιμάο αλλά τι γκολ να σου κάνει αυτός. Αν βάλει ένα γκολ το χρόνο ο Σιμάο, θα γκρεμιστούν οι φούρνοι!

• Ο Ατρόμητος; Ανύπαρκτος. Κάθε ματς τρώει γκολ, επίθεση δεν υπάρχει, οργάνωση δεν υπάρχει, ταχύτητα δεν υπάρχει, βαριά κορμιά, και όταν πάει να βγει στην αντεπίθεση βγαίνει με 20 πάσες κοντινές! Θα έχει πρόβλημα υποβιβασμού έτσι όπως τον βλέπω. Είναι κρίμα γιατί το Περιστέρι πάντα ήταν περιοχή με αγωνιστές, με μαχητές, αλλά αυτή η ομάδα που βλέπω είναι πολύ ντελικάτη…

• Μια επισήμανση να κάνω και για τον Ολυμπιακό, διότι ξέχασα να το πω στην προηγούμενη στήλη. Αν δείτε στο βίντεο το ματς με τον Πανιώνιο, η άμυνα του Ολυμπιακού στο α’ ημίχρονο είναι τραγική! Εγώ δεν βλέπω βίντεο ποτέ, δεν χρειάζεται, τα βλέπω κατευθείαν στο γήπεδο που πάω. Μιλάμε για τραγική αλληλοκάλυψη και διάταξη. Τι έπαθαν αυτοί; Ήταν συνέχεια της τραγικής άμυνας που είδαμε στο β’ ημίχρονο στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Άλλος ξεχνιόταν πίσω στο οφ σάιντ, αλλού έβλεπες να πηγαίνουν δύο του Ολυμπιακού σε έναν του Πανιωνίου και πιο πέρα να μένει αντίπαλος μόνος του! Ακόμα και στο γκολ που ήταν λίγο οφ σάιντ, η άμυνα ήταν λάθος… Τοποθετήσεις λάθος, πολλά μέτρα μεταξύ τους, φθηνά τη γλίτωσε ο Ολυμπιακός. Ευτυχώς ήρθε η γκολάρα του Μιραλάς και άλλαξε το ματς. Να το προσέξουν αυτό, είναι ντεφορμέ ο Μέλμπεργκ, ο Τοροσίδης δείχνει κουρασμένος, η άμυνά μας δεν είχε προβλήματα φέτος αλλά στα δύο τελευταία ματς βλέπω πολλά λάθη.

• Πάμε τώρα στα σχόλιά σας. Δεν είναι δυνατόν να απαντήσω σε όλα. Σωτήρη Γ., μέγα λάθος. Ο Πάντελιτς δεν είναι πολύ αργός, όπως λες. Στη Γερμανία έκανε πολλά γκολ, σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δηλαδή, είναι ελαφρύς παρά το ύψος του, αλλάζει ωραία θέσεις, παίζει κατά μέτωπο και δες πώς ακολούθησε τον Νέμεθ στη φάση του γκολ, κάλπαζε μπροστά! Ο Πάντελιτς είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτές τις άμυνες στην Ελλάδα. Αν έπαιζε βασικός, θα μπορούσε να βάλει 20 γκολ στο πρωτάθλημα.

• Thanasis, στο θέμα του Φουστέρ ο Βαλβέρδε θέλει να έχει έναν τρίτο χαφ που να είναι χαμάλης μπροστά, να τρέξει ακόμα και στον πλαϊνό αντίπαλο μπακ να δώσει βοήθειες στο μαρκάρισμα. Στην ουσία παίζει 4-3-3 σε πολλά κομμάτια του ματς. Τα έχω αναλύσει και στον Γιάννη Καρατζαφέρη στο Τηλεάστυ, Δευτέρα βράδυ.

• Κώστα Βαγενά, με ρώτησες πώς χαρακτηρίζεται ο προπονητής που ενώ έχει στην ομάδα Τζιοβάνι, τον αφήνει στον πάγκο και βάζει τον Οκκά. Τι να πω για τον Μπάγεβιτς, τα έχω πει πολλές φορές, είχε όλο το δημοσιογραφικό κόσμο μαζί του! Τον Τζιοβάνι τον αγάπησα και είχα καλή σχέση μαζί του. Όπως και με τον Καστίγιο που είχα κρατήσει επαφή και μιλούσαμε στο τηλέφωνο, όταν δεν τον έβαζε ο Σόλιντ. Του έδινα συμβουλές να μην χαραμίζεται μακριά από την περιοχή, να μην αναλώνεται εκεί σε ντρίμπλες, αλλά κοντά στην περιοχή, εκεί πονούσε τους αμυντικούς. Και έκανε μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων έτσι.

• Τι να πω για τον Τζιοβάνι. Στην Μπαρτσελόνα έπαιζε πίσω από τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο με έξω δεξιά τον Φίγκο και έξω αριστερά τον Στοϊτσκοφ, είχε βάλει πάνω από 20 γκολ εκεί! Παίζοντας πίσω από τον φορ. Στην Ελλάδα έπαιζε για πλάκα φορ, μόνο που του έλεγα να μην γυρνάει πολύ πίσω να παίρνει μπάλα. Εμένα τέτοιοι παίκτες μου αρέσουν, όπως ο Τζιοβάνι, όπως ο Μιραλάς, να δημιουργούν τη φάση μόνοι τους, όχι να περιμένουν την πάσα στα πόδια…

• KostaP, 4-4-2 δεν μπορείς να παίξεις εδώ; Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου, μην τσατιστείς γι’ αυτό που λέω, αλλά 4-4-2 παίζει σε υψηλό επίπεδο η Μάντσεστερ με αντίπαλες ομαδάρες στην Αγγλία! Με τον Σκόουλς κόφτη και δίπλα του τον Φλέτσερ να τρέχει. Και να σου πω και το άλλο που είδα φέτος στη Μάντσεστερ και μου έφυγε το καφάσι: 4-4-2 με κεντρικά χαφ τον Γκιγκς ρε 37 χρονών, μαζί με τον Φλέτσερ! Επειδή έλειπε ο Σκόουλς. Δεν μιλάω για όλα τα ματς, μιλάω για κάποια ματς. Ώστε να αξιοποιείς το δίδυμο Μιραλάς- Πάντελιτς. Δεν μπορεί να παίξει ο Ολυμπιακός με αυτό το δίδυμο μπροστά, με τα εξτρέμ που έχει και με Ντουντού- Ιμπαγάσα στον άξονα; Με αντίπαλους στο Καραϊσκάκη τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος;

• Τα προηγούμενα που είπα ισχύουν και για τους Δ. ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗ, Jogi, kostas, giannis30 που μου είπαν για το 4-4-2.

• Και αν θέλω να παίζω με 4-2-3-1, γιατί ο παίκτης πίσω από τον φορ να είναι ο Φουστέρ και να μην είναι ο Ιμπαγάσα; Σε πιο δύσκολα ματς, σε ντέρμπι. Να έχεις πίσω Ντουντού- Ουρτάδο και μπροστά τον Ιμπαγάσα να κάνει όργια που δεν μπορεί να τα κάνει ο Φουστέρ. Τι ανέκδοτο είναι αυτό με τη μονιμότητα του Φουστέρ;

• Και για να έχουμε καλό ερώτημα, αυτός ο Ουρτάδο αν δεν μπορεί να στηρίξει στα αμυντικά χαφ την ομάδα, γιατί ήρθε; Μας είχαν πρήξει το καλοκαίρι με την επιμονή του Βαλβέρδε στον Ουρτάδο, είχε γίνει σίριαλ η μεταγραφή αυτή. Όπως τον Όσκαρ που είχε φέρει με 3 εκ. ευρώ και τώρα δεν είναι βασικός ούτε στη Β’ Κατηγορία της Ισπανίας! Αν δεν τρέχει ο Ουρτάδο και δεν είναι γρήγορος, γιατί ήρθε; Είχαμε έναν αργό, τον Ντουντού, αποκτήσαμε κι άλλον;

• Επίσης για το 4-4-2 που μου είπατε ότι δεν είναι για δύσκολα ματς: Ο Άρης πήγε και έπαιξε 4-4-2 μέσα στο Λεβερκούζεν και την έσκισε την Μπάγερν, έπρεπε να της βάλει 3 γκολ! Το είδατε το ματς; Μεγάλη αδικία που δεν κέρδισε ο Άρης, το είπε μέχρι κι ο προπονητής της Μπάγερν Λεβερκούζεν, ο Χάινκες. Ακόμα και με την ΑΕΚ, δεν μπορούν να παίξουν ο Ντουντού με τον Ιμπαγάσα εναντίον των Καφέ-Μάκου;

• Ελευθέριος Αθ., μου λες ότι είσαι νεόβγαλτος συνάδελφος και θες να επικοινωνήσεις μαζί μου. Ένα πράγμα θα σου πω. Το κακό με τους νέους είναι ότι δεν πάνε στο εξωτερικό να παρακολουθήσουν τις προπονήσεις ξένων προπονητών. Είναι τεμπέληδες, νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, και γι’ αυτό μένουν σε ρηχά νερά. Δεν θυμάμαι ποιος είχε κάνει ένα σχόλιο για εμένα εδώ, ότι πλήρωσα στην καριέρα μου τα πολλά νεύρα που είχα. Έχει δίκαιο! Είναι αλήθεια αυτό. Κοίτα λοιπόν να πας έξω να μορφωθείς. Όταν πήγα στον Χάπελ στην αρχή κοιμόμουν 4 μέρες στο σταθμό του τρένου! Δεν είχα διασυνδέσεις εκεί ακόμα, δεν είχα πολλά χρήματα, τίποτα όμως δεν μπορούσε να με σταματήσει.

• Gate 13, ξέχνα το! Δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι ο Μαρινάκης είναι εγωιστής, έχει τα λεφτά, έχει και τη ρήτρα. Δεν θα του το συγχωρήσουν οι Ολυμπιακοί να πάει στον Παναθηναϊκό ο Μιραλάς και το ξέρει. Αν πάει ο Παναθηναϊκός να δώσει 4 εκ. ευρώ για τον Μιραλάς, ο Μαρινάκης θα δώσει 5. Αν πάει ο Παναθηναϊκός να δώσει 5 εκ. ευρώ, ο Μαρινάκης θα δώσει 6.

• Γιώργο Π, ο Γιαννάκης Παπαδόπουλος δεν έχει μεγάλη αντοχή, είναι κοντός, πόσους κοντούς να έχει ο Ολυμπιακός, φτάνουν δύο στην 11άδα, όχι και τρίτος! Δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρώτη μπάλα από τον τερματοφύλακα. Δεν μπορεί να έχει μετριότητες ο Ολυμπιακός, μιλάμε για την ομάδα των πρωταθλητών! Από την εποχή του Βάζου και μετά του Θρύλου της δεκαετίας του ‘50 και του Μπούκοβι και του Γουλανδρή και του Νταϊφά και του Κόκκαλη. Είναι η ομάδα των πρωταθλητών. Λίγος είναι ο Γιαννάκης, του έχουν δώσει ευκαιρίες 2 χρόνια και δεν τις έχει αρπάξει.

• Κάποιος που επίσης δεν θυμάμαι το όνομά του, μου έγραψε για τον Μουρίνιο ότι παίζει και αυτός 4-2-3-1. Ναι, αλλά εκεί έχει Οζίλ, δεν έχει Φουστέρ! Ο Οζίλ είναι μπαλαδόρος! Άλλο στιλ. Τι μου λες τώρα, τι συγκρίνεις. Ο Οζίλ είναι να σου πετάξει πάσες σαν τον Ιμπαγάσα, να σου βγάλει σουτ, έχει και τα δύο πόδια, παιδαράς.

• Pavvon, ιδανική 11άδα που θα έβαζα εγώ; Είναι ανάλογα τα ματς και τον αντίπαλο, ανάλογα την τακτική, ανάλογα και τη φόρμα κάθε παίκτη.

• Vaggelis, πού να έρθω ρε Καναδά! Εγώ όπου έχει μπάλα, τρέχω, σε κανέναν Τελικό Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να πάω στην Ευρώπη. Σε ευχαριστώ πάντως, να ‘σαι καλά.

• Τίμος, ναι, αλλά ήταν 2 χρόνια τότε στα μπαράζ ο Πανιώνιος. 2 χρόνια συνεχόμενα σωνόταν στο τσακ. Εγώ τον έσωσα στο μπαράζ της Λάρισας και την επόμενη σεζόν τον πήγαινα για έξοδο στην Ευρώπη.

• Yannis, έχεις δίκαιο! Είναι έτσι όπως τα λες. Εγώ ποτέ δεν έχω πει ότι ο Ντουντού είναι ο αμυντικός χαφ που θα ήθελα στον Ολυμπιακό. Ποτέ δεν έχω πει ότι είναι παικταράς. Διότι δεν είναι γρήγορος. Στη θέση αυτή εγώ θέλω στιλ Καρεμπέ. Όπως ο Κριστιάν, να τρέχει να κόβει ακόμα και στη γραμμή, με μεγάλη κίνηση, να οργώνει το γήπεδο. Το ξέρεις ότι έλεγα στα κόρνερ να μένει πίσω μόνο ο Καρεμπέ; Ένιωθα ασφάλεια. Ποιος να τον περάσει. Στον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟ βέβαια, έγιναν εγκλήματα. Έγιναν πράγματα που δεν τα έχω πει ποτέ και ούτε πρόκειται…
http://www.katimagiko.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!