Την αιτία αναζητήστε την κάπου στην Αφρική: η παραγωγή κακάου στη Δυτική Μαύρη Ηπειρο συνεχώς μειώνεται, λόγω νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δένδρων. Το αποτέλεσμα; Η τιμή του κακάου σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ όλων των εποχών.
«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε 20 χρόνια η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το χαβιάρι:από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. Θα είναι τόσο δυσεύρετη και ακριβή ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς δεν θα μπορεί να την αγοράσει» εκτιμά ο Τζον Μέισον, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του Συμβουλίου Ερευνών για την Προστασία της Φύσης, με έδρα την Γκάνα.
Η έλλειψη έχει μια απλή αιτία. Οι αγρότες στις χώρες που παράγουν το κακάο, το οποίο αγοράζεται από τις πολυεθνικές που ελέγχουν την αγορά, βρίσκουν ασύμφορη και δύσκολη την συνέχιση της καλλιέργειάς του. Η ελάχιστη αμοιβή που λαμβάνουν δεν τους προσφέρει κίνητρο για να συνεχίσουν τη χρονοβόρο καλλιέργεια του κακάου, της μεταφύτευσης κακαόδενδρων όταν τα γερασμένα πεθαίνουν, ακόμη και της μετακίνησης των αγροτών σε άλλες περιοχές και της αναμονής από τρία ως πέντε χρόνια ώσπου να ωριμάσει η νέα καλλιέργεια.
Την ίδια ώρα εκατομμύρια νέοι καταναλωτές στον αναπτυσσόμενο κόσμο καθίστανται εξαρτώμενοι από τη γλυκιά λιχουδιά.
Πακτωλός για τις βιομηχανίες, στην πείνα οι καλλιεργητές
Παρά την αλματώδη χρηματιστηριακή αύξηση της αξίας του κακάου, δεν αμείβονται με περισσότερα χρήματα οι φτωχοί μικροκαλλιεργητές της Αφρικής, οι οποίοι αποτελούν το 95% του συνόλου των καλλιεργητών. «Αυτοί οι αγρότες κέρδιζαν και εξακολουθούν να κερδίζουν ελάχιστα χρήματα:γύρω στα 80 σεντς (του δολαρίου) την ημέρα κατά μέσο όρο» αποκάλυψε προ μηνός ο Τόνι Λας, πρόεδρος της Ενωσης Ερευνών Κακάου, στην ετήσια διάσκεψη της Βρετανικής Ακαδημίας Σοκολάτας.
http://whitetoweraris.blogspot.com/2010/11/m.html