Καταρχήν ο Καλλικράτης είναι ένας νέος θεσμός που κανείς δεν μπορεί να κρίνει ακόμα ως θετικό η αρνητικό. Μένουμε λοιπόν στα αποτελέσματα των εκλογών και αυτά σχολιάζουμε.
Ως διαδικασία αυτό που εντυπωσίασε σαφέστατα ήταν η αποχή, την οποία είναι λάθος να συγκρίνει κάποιος με αυτή που εμφανίζεται σε εθνικές εκλογές η ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές για παράδειγμα όπου συνήθως παρατηρούμε ψηλά ποσοστά, είναι κυρίως αποτέλεσμα αδιαφορίας.
Εδώ λοιπόν κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο σήμαινε. Ήταν κίνηση έντονης κοινωνικής αντίδρασης και αποστροφής προς το ισχύον πολιτικό σύστημα και είναι αδιανόητο να πιστέψει κάποιος πως οι Έλληνες αδιαφορούν για το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και των προβλημάτων τους.
Όσον αφορά καθαρά το εκλογικό αποτέλεσμα, σε μια διαδικασία που έρχεται ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, το συμπέρασμα είναι πως ο Ελληνικός λαός και να κρίνει σωστά ξέρει και να επιβραβεύει η να τιμωρεί όταν πρέπει, όσους πρέπει, άλλα κυρίως απέδειξε ότι ελέγχει την κατάσταση και εξακολουθεί να είναι ο ρυθμιστής.
Τα μηνύματα που έστειλε προς τα κόμματα ήταν τα εξής:
Καταρχήν στο ΠΑΣΟΚ που μέσα από την διαδικασία βγήκε σίγουρα πιο ισχυρό και ενισχυμένο ειδικά μετά τον δεύτερο γύρο, όπου στην ουσία μονομάχησε με την ΝΔ, έστειλε το μήνυμα πως δεν έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση στην οποία ένα χρόνο πριν εμπιστεύτηκε την τύχη της χώρας, άλλα με την διακυβέρνηση της. Η είσοδος στο ΔΝΤ, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μια σειρά άλλων αντιλαϊκών μέτρων εναντία κυρίως σε αυτούς που στην ουσία του έδωσαν την κυβέρνηση δεν συγχωρείται.
Στην ΝΔ η οποία ήταν και ο μεγάλος ηττημένος της διαδικασίας, θύμισε πως ένα χρόνο πριν τους έριξε από την κυβέρνηση γιατί οδήγησαν την χώρα στο χείλος της καταστροφής. Δυστυχώς για την ΝΔ η αλλαγή αρχηγού από την βάση του κόμματος για πρώτη φορά, δεν έφερε και αλλαγή νοοτροπίας με αποτέλεσμα να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους της και η μέχρι τώρα πορεία της αρχηγίας του Α. Σαμαρά δεν πείθει κανέναν. Όσο κι αν προσπαθούν να παραπλανούν στην Ρηγίλλης, τα κάστρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και το προσωπικό φρούριο του αρχηγού στην περιφέρειÎ! ± Πελοποννήσου έπεσαν.
Στα κόμματα της Αριστεράς τα οποία ανέβασαν από καθόλου έως ελάχιστα τα ποσοστά τους το μήνυμα ήταν ότι σ’ ένα σήμερα που τρέχει με υπερβολικά μεγάλες ταχύτητες η λύση δεν έρχεται με ιδεολογίες και αντιλήψεις του χθες.
Όσον αφορά το ΛΑΟΣ που θεώρει ότι έπαιξε ρολό ρυθμιστή σε αρκετές περιφέρειες και δήμους η απάντηση του κόσμου είναι μια και είναι πάντα η ίδια. Άστους να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και να νομίζουν όσα νομίζουν.
Κλείνοντας να τονίσω πως όλοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην αποτυχία των περιπτώσεων Κακλαμάνη, Γκιουλέκα, Μίχα και Δημαρά και να εξετάσουν προσεκτικά τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή, αλλά κυρίως να σταθούν στην επιτυχία των Καμίνη, Μπουτάρη, Τατούλη, Αμυρά και να εξετάσουν σοβαρά από τι προσήλθε.
http://eleu8erospoliths.blogspot.com/