tromaktiko: Το «Αvatar» ήδη ξεπεράστηκε!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Το «Αvatar» ήδη ξεπεράστηκε!



Θα χτυπάει το κινητό µας τηλέφωνο και αντί για φωνή, από την οθόνη θα ξεπηδά ολοζώντανη η φιγούρα του ανθρώπου που µας καλεί. Κι ας βρίσκεται αυτός στην άλλη άκρη της Γης. Θα πρέπει να υποβληθούµε σε κάποια εγχείρηση και ο γιατρός που θέλουµε είναι σε άλλη χώρα;
Κανένα πρόβληµα. Η ολογραφική εικόνα του σηµείου του σώµατός µας θα µεταφέρεται ολοζώντανη µπροστά στον χώρο που βρίσκεται ο γιατρός και ο ίδιος θα συννενοείται ή θα επεµβαίνει κιόλας στην επέµβαση σε συννεοήση µε τους άλλους συναδέλφους του που θα βρίσκονται από πάνω µας µας.

Είναι εντυπωσιακή η τεχνολογία των ολογραµµάτων αλλά µέχρι τώρα είχαµε την ευκαιρία να τη θαυµάσουµε µόνο µέσα από ταινίες επιστηµονικού ενδιαφέροντος και φαντασίας, κυρίως ως κινηµατογραφικό εφέ. Ολογραφική ήταν η τρισδιάσταστη νοερή εικόνα ενός προσώπου που εµφανίζεται ξαφνικά σε µία κατάσταση ανάγκης! Πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα η ολογραφική παρουσία της πριγκίπισσας Λέιας στην ταινία «Ο πόλεµος των άστρων».

Τι έκαναν µέχρι σήµερα οι επιστήµονες; Αποτύπωναν µε ειδικές κάµερες την τρισδιάστατη φιγούρα ενός αντικειµένου ή ενός ανθρώπου και τη µετέδιναν σε κάποιο άλλο µακρινό σηµείο, στην οθόνη κάποιας ειδικής τηλεόρασης. Η φιγούρα αυτή ήταν ακίνητη, σαν µια τρισδιάσταστη φωτογραφία. Γι’ αυτό και δεν µιλούσε.

Τι κατάφεραν σήµερα οι επιστήµονες;

Να βρουν τον τρόπο να κάνουν την αέρινη φιγούρα να µιλά, να κινείται. Σαν σε ταινία. Το κατόρθωµα του Πανεπιστηµίου της Αριζόνας στις ΗΠΑ από οµάδα ειδικών, στο πλαίσιο των ερευνών για την ολογραφική προβολή και την ολογραφική τηλεόραση (που σε λιγότερο από µια πενταετία εκτιµάται πως θα βρίσκεται στις αγορές του κόσµου), ονοµάζεται, όπως το θέτει ο επικεφαλής δρ Νάσερ Πεϊγκαµπάριαν, «ολογραφική τρισδιάστατη τηλεπαρουσία». Ο ίδιος µας διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για το πρώτο «χειροπιαστό» σύστηµα τρισδιάστατης µετάδοσης που δεν απαιτεί από τους χρήστες του ειδικά γυαλιά ή άλλες συσκευές για να δουν τις ολογραφικές φιγούρες.

«Ολογραφική τηλεπαρουσία σηµαίνει ότι µπορούµε να µαγνητοσκοποπήσουµε µια τρισδιάστατη εικόνα σε µία περιοχή και να τη δείξουµε σε κάποια άλλη περιοχή, σε οποιοδήποτε σηµείο του πλανήτη, σε πραγµατικό χρόνο».

Εποµένως η κινηµατογραφική επανάσταση του «Αvatar» ήδη ξεπεράστηκε. Κι αυτό γιατί στις στερεοσκοπικές ταινίες τέτοιου τύπου, ο θεατής βλέπει την προοπτική απεικόνιση ενός αντικειµένου απο µία οπτική γωνιά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να το κοιτάξει γύρω γύρω. Από την άλλη πλευρά, τα υπάρχοντα συστήµατα τρισδιάστατης απεικόνισης, µπορούν να παράγουν ολογράµµατα µε εντυπωσιακό βάθος και ανάλυση, τα οποία όπως δεν κάνουν κιχ.

Στο Πανεπιστήµιο της Αριζόνας έλυσαν το πρόβληµα, καθώς κατασκεύασαν ένα νέου τύπου πολυµερικό «φωτογραφικό» υλικό πάνω στο οποίο απεικονίζεται η τρισδιάστατη εικόνα ενός ανθρώπου, την οποία λαµβάνουν πολλές κάµερες ταυτόχρονα από κάθε πλευρά. Αυτή η ολογραφική εικόνα, προτού «παίξει» στο πολυµερές υλικό, αποθηκεύεται πρώτα σε ένα γρήγορο παλµικό λέιζερ.

Το πρόβληµα είναι ότι η ολογραφική εικόνα που εµφανίζεται στο πολυµερές υλικό αντιδρά µε δύο δευτερόλεπτα καθυστέρηση. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι θα βρουν τρόπο πολύ σύντοµα να ξεπεράσουν το πρόβληµα και θα προχωρήσουν και στις άλλες εφαρµογές, όταν η νέα αυτή τεχνολογία αποκτήσει εµπορικό χαρακτήρα.
http://www.real.gr/default.aspx?page=home
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!