Να σημειωθεί ότι ίσως το πιο κρίσιμο θα είναι τα σχόλια αναφορικά με πιθανά προβλήματα της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης (η οποία και είναι αρκετά μεγάλη 15δις ευρώ) το Μάρτιο.
Αναφορικά λοιπόν με το μνημόνιο Νο3 και όπως είχαμε αναφέρει αναμένεται να περιλαμβάνει, όπως και τα προηγούμενα, 3 κεφάλαια, ένα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και την πορεία υλοποίησης των στόχων, ένα κεφάλαιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές και ένα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Ενώ στο θέμα των επιφυλάξεων της Τρόικας, αναφορικά με το πρώτο κομμάτι του μνημονίου, δηλαδή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, η Τρόικα ναι μεν θα τονίζει τη σημαντική προσπάθεια της Κυβέρνησης και την επιτυχία μείωσης του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ, εντούτοις θα γίνονται επισημάνσεις ότι η Ελλάδα δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της (κυρίως ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης της Eurostat), ενώ στο επίκεντρο του προβληματισμού που θα εκφράσει η Τρόικα θα είναι η υστέρηση των εσόδων κατά το 2010 καθώς και οι επιφυλάξεις για την πορεία των εσόδων του 2011, όπου και προβλέπεται αύξηση της τάξης του 8%, η οποία και κρίνεται, με τις παρούσες συνθήκες επισφαλή. Όσον αφορά το κομμάτι των δαπανών, αναμένεται να υπάρξει έντονη κριτική για την καθυστέρηση εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία εφαρμόζεται στην παρούσα φάση μόνο στον ΟΑΕΕ, όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 1,4δις ευρώ, ενώ θα εκφραστούν και μεγάλες επιφυλάξεις αναφορικά την εξοικονόμηση των 800εκ ευρώ που προβλέπονται από τις ΔΕΚΟ. Στο δεύτερο κεφάλαιο του μνημονίου αναφορικά με το κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, γίνονται αυστηρές επισημάνσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, οι οποίες μάλιστα θα αναφέρεται ότι θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης (4η δόση) δόσης του δανείου από την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μπουν για πρώτη φορά στο “νέο μνημόνιο” τόσο αυστηρά χρονοδιαγράμματα για διάφορά κρίσιμα θέματα όπως τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και ειδικά στο κομμάτι των συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων
Στα αμιγώς τεχνικά μετά τη χθεσινή νέα πτώση, η κατάσταση κρίνεται οριακή, με την προσοχή να είναι στραμμένη κυρίως στη δοκιμασία του τριπλού πάτου των 12 ετών (1.440 – 1.450 μονάδες, δοκιμάστηκαν χθες) για το ΓΔ, αλλά και την ανάγκη ο τραπεζικός δείκτης να παραμείνει υψηλότερα των κρίσιμων επιπέδων των 1.340 – 1.350 μονάδων, οι οποίες επίσης δοκιμάστηκαν χθες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι διάσπαση των παραπάνω επιπέδων (με επιβεβαίωση) ενδέχεται να σημάνει και ένα ξεπούλημα για την αγορά, ενδεχομένως και μέχρι 20 με 30% !! χαμηλότερα (διαβάστε σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης στο Greek Finance Forum).
Ανασκόπηση Αγορών…
Η νευρικότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν αισθητές απώλειες στο ξεκίνημα της ημέρας (περίπου 1%), κυρίως λόγω των ανησυχιών που προκαλούν οι τριγμοί της εισαγωγής της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης, απώλειες οι οποίες απορροφήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.197,84 μονάδες, -0,16%, ενώ επίσης με μικρή πτώση 0,22% έκλεισε και ο Dow Jones Industrials, στις 11.178,60 μονάδες. Με, κέρδη και ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.532,02 μονάδες, +0,55%. Θα πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η HP ανακοίνωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης κέρδη καλύτερα του αναμενομένου για το 4ο τρίμηνο.
Νευρικότητα και έντονες πτωτικές διαθέσεις κυριαρχούν σήμερα το πρωί στις Ασιατικές αγορές (το Τόκιο είναι κλειστό λόγω αργίας), με τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή εξάπλωση της Ιρλανδικής κρίσης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (ειδικά την Πορτογαλία και την Ισπανία) να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών, ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific (εκτός Ιαπωνίας) βρίσκεται (08:10) στις 459,69 μονάδες, με πτώση 1,10%. Στους επιμέρους δείκτες, αφού επαναλάβουμε ότι η Ιαπωνία είναι κλειστή λόγω αργίας, με σημαντικές απώλειες ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 23.103,60 μονάδες, -1,79%. Στα της Κίνας, μεγάλη πτώση σημειώνουν οι βασικοί δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.815,47 μονάδες (-2,39%) και ο δείκτης CSI 300 στις 3.089,20 μονάδες με πτώση 2,61%. Στις υπόλοιπες αγορές, απώλειες 0,55% σημειώνεται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ επίσης με πτώση 1,17% ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.589,10 μονάδες. Αναφορικά με την αγορά της Νότιας Κορέας σημειώνονται απώλειες (-0,82%) ενώ τέλος, σε αρνητικό πρόσημο και ο βασικός δείκτης στην Ινδία (-0,95%).
Η νευρικότητα που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες ημέρες είναι το πιο πιθανό να συνεχίσει ως το κύριο χαρακτηριστικό για το ευρώ (στο 1,3597 στις 07:49 σήμερα το πρωί), ενώ οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά την Ιρλανδία (μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν χθες, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών να είναι μεγάλη) θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Προτού περάσουμε στα επίπεδα των υποστηρίξεων και των αντιστάσεων θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με την υπάρχουσα ειδησεογραφία και λαμβάνοντας κάποιες πρώτες τεχνικές ενδείξεις, αρχίζουμε να θεωρούμε το αρνητικό σενάριο για το ευρώ ως πιθανό για τις επόμενες ημέρες.
Αναφορικά με τις υποστηρίξεις έχουμε τα επίπεδα του 1,3584 (αδύναμη υποστήριξη), 1,3540 (μέτρια υποστήριξη) και 1,3450 – 1,3470 (πολύ σημαντική υποστήριξη, μακροπρόθεσμη ζώνη). Επαναλαμβάνουμε ότι τα τελευταία αυτά επίπεδα σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χαθούν, ενώ αν συμβεί αυτό πολύ πιθανή είναι μια έντονη πτώση για το ευρώ.
Στα των αντιστάσεων έχουμε τα επίπεδα του 1,3623 (αδύναμη αντίσταση), 1,3697 (αδύναμη αντίσταση), 1,3752 (αδύναμη αντίσταση), 1,3778 (αδύναμη αντίσταση), 1,3830 (αδύναμη αντίσταση), 1,3916 (αδύναμη προς μέτρια αντίσταση) και, φυσικά, τα επίπεδα του 1,3950 – 1,3970 (η γνωστή μας πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη ζώνη).
Τέλος στο σημερινό οικονομικό ημερολόγιο ξεχωρίζουν:
Η τελική ανακοίνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία για το 3ο τρίμηνο (09:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται σταθερός ρυθμός αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% (σε ετήσια βάση) - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 3ο τρίμηνο (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% (σε ετήσια βάση) έναντι αύξησης 2,0% - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 4,48εκ σπίτια έναντι πωλήσεων 4,53εκ την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/