tromaktiko: Το ΕΣΥ στην Εντατική ή αιωνία του η μνήμη;

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το ΕΣΥ στην Εντατική ή αιωνία του η μνήμη;




Χθες έκατσα να παρακολουθήσω μια εκπομπή στον Αλτερ για την Δημόσια Υγεία και ποιο συγκεκριμένα γι αυτό το ταλαίπωρο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Καλεσμένοι στην εκπομπή ασφαλώς ήταν διάφοροι πολιτικοί – ιθύνοντες του Ελληνικού χώρου. Ένας από αυτούς ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Τίτλος της εκπομπής ήταν «Στην Εντατική το ΕΣΥ» και εκεί είναι που έβαλα τα γέλια και είπα να μην παρακολουθήσω άλλο. Και ευθύς αμέσως θα σας εξηγήσω το λόγο που έβαλα τα γέλια.
Έτυχε, λοιπόν, αυτές τις μέρες να έχω και εγώ κάποιο συγγενή μου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και γνώρισα αυτό το «Εσύ στην Εντατική» το οποίο προσωπικά θεωρώ ότι το ΕΣΥ έχει πεθάνει και μας «δουλεύουν όλοι ψιλό γαζί». Η κατάσταση από τη μια είναι για γελιά αλλά από την άλλη είναι για κλάματα στην Ελλάδα του 2010. Σε μια Ελλάδα η οποία έχει καταντήσει φερέφωνο ηλιθίων και φασιστοειδών πλασμάτων από όλο τον πλανήτη.
Δεν έχουν πλέον τα πιο βασικά υλικά μέσα στο ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο, άρα για ποια εντατική μιλάμε κύριοι της κυβέρνησης; Για ποια εντατική μιλάμε όταν δεν έχουν γάζες, νεφρά και άλλα απλά υλικά που χρειάζεται κάποιος ασθενής κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο; Άκουσον, άκουσον, δεν έχουν «νεφρό» (το οποίο χρησιμοποιείται για τον εμετό) στην μαιευτική κλινική του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου, μα που αλλού θα χρειαζόταν περισσότερο αυτό το υλικό παρά σε αυτή την κλινική; Βλακώδης ερώτηση και ανώφελη για ένα σύστημα που αιμοραγούσε και πλέον έχει πεθάνει. Στην ερώτηση μου την προσωπική σε νοσοκόμα της κλινική αυτής, πότε τέλειωσαν, «ουυυ εδώ και μήνες δεν έχουμε τα βασικά υλικά;», αυτό γιατί; Γιατί μάλλον οι επιτροπές που ήταν υπεύθυνες για την παραγγελία αυτών των υλικών, έχουν διαλυθεί μιας και προμήθειες πλέον γιοκ (που θα έλεγαν και οι Τούρκοι). Η ερώτηση και η αγανάκτηση βέβαια είναι μία, εμείς τι φταίμε σε όλα αυτά. Το άλλο το τραγικό είναι ότι μια γυναίκα εκλιπαρούσε για κουβέρτα μιας και την είχαν για εγχείριση από τις 8 το πρωί και η ώρα είχε πάει 12. Η γυναίκα στην κυριολεξία είχε «μελανιάσει» από το κρύο, ενώ είχε ρίξει πρόχειρα το μπουφάν της πάνω της. Η αναισθησιολόγος φαίνεται ότι ήταν πλήρης αναισθησίας και δεν την ένοιαζε για την γυναίκα που περίμενε από τις 8 το πρωί και είχε πάει 12 το μεσημέρι και ακόμα δεν είχε εγχειριστεί. Ασφαλώς δεν θέλω να πω σε καμία περίπτωση ότι φταίει η αναισθησιολόγος γιατί μπορώ άνετα να φανταστώ τι έχει γίνει. Σε χαλεπούς καιρούς, μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην δημόσια υγεία και να μην κάνουμε τις απαραίτητες προσλήψεις, γιατί πως θα μπορούσαμε να τους πληρώσουμε κιόλας.
Και η εκπομπή συνέχιζε να λέει , «το ΕΣΥ στην Εντατική». Ναι το ΕΣΥ μπορεί να ήταν στην εντατική τα τελευταία χρόνια, όμως το ΕΣΥ φαίνεται πολύ καλά ότι πέθανε τους τελευταίους μήνες, χωρίς να μπορούν να το επαναφέρουν με τίποτα. Άραγε τι να σκέφτονταν ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν το έφτιαχνε πριν από 20 περίπου χρόνια; Και τι να σκέφτεται, αν σκέφτεται και τώρα. Ένα είναι το σίγουρο, προσωπικό ικανό από ότι φαίνεται έχουμε, μιας και οι γιατροί μας είναι άριστοι, δεν έχουμε πολιτικές ικανές

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!