tromaktiko: Σαν σήμερα – 12 Δεκεμβρίου

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Σαν σήμερα – 12 Δεκεμβρίου



1944μ.χ Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη σαν σήμερα στις 12 Δεκεμβρίου του 1943 η ελληνίδα ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη.
Σε ηλικία μόλις 16 χρονών στέφθηκε Σταρ Ελλάς και αυτό ήταν η αφορμή ώστε ο Γιάννης Δαλιανίδης να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961. Η επιτυχία της ταινίας της έδωσε την ευκαιρία να γίνει μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής της, καθώς επίσης να έχει μόνιμα πρωταγωνιστικούς πόλους στον ελληνικό κινηματογράφο, υπογράφοντας βέβαια αποκλειστικό συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και σε όλα τα είδη ταινιών (κωμωδίες, δραματικές και μιούζικαλ). Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν αυτός που επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο για να μη την μπερδεύουν με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν γνωστή τραγουδίστρια. Το επίθετο Λάσκαρη το επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός δρόμου στην Κυψέλη. Η Ζωή Λάσκαρη όπως και η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη, θεωρούταν οι μεγαλύτερες ντίβες της εποχής τους καθώς και οι πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. Η εικόνα που διαμόρφωσε η Λάσκαρη μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή της δυναμικής και μοιραίας γυναίκας και αποτελούσε το κρυφό απωθημένο χιλίαδων αντρών. Μερικές από τις επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι: «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Νόμος 4000», «Κορίτσια για φίλημα», «Στεφανία», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Οι θαλασσιές οι χάντρες» και πάρα πολλές άλλες. Συνεργάστηκε ,συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής εκείνης, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στράφηκε αποκλειστικά στο θέατρο όπου συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και έκανε σημαντικές παραστάσεις όπως το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», «Οι γυναίκες της Τροίας», «Οι Εραστές του ονείρου» με τον Τόλη Βοσκόπουλο και πολλές άλλες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις. Στη προσωπική της ζωή είναι παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο από το 1976 και έχουν μία κόρη, τη Μαρία – Ελένη και από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο απέκτησε άλλη μία κόρη, τη Μάρθα. Επίσης η Ζωή Λάσκαρη έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων έχοντας εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.


1959μ.χ Στις 12 Δεκεμβρίου του 1959 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κερδίζει τις προεδρικές εκλογές και γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου. Οι έντονες προσπάθειες του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου για την ανεξαρτησία της Κύπρου είχε σαν αποτέλεσμα το 1956 οι Αγγλικές αρχές να τον εξορίσουν για ένα χρόνο στις Σεϋχέλλες. Αργότερα όταν αφέθηκε ελεύθερος, η Βρετανική Κυβέρνηση τον κάλεσε στο Λονδίνο, όπου εκεί συνυπόγραψε τη «Συμφωνία του Λονδίνου», η οποία ήταν η συνέχεια της «Συμφωνίας της Ζυρίχης». Με τις δύο αυτές συμφωνίες η Κύπρος ορίζεται πως ως ανεξάρτητη Δημοκρατία, έτσι στις 16 Αυγούστου του 1960 ανακηρύχθηκε πια επίσημα ως ανεξάρτητη Δημοκρατία. Η προσπάθεια του αυτή οδήγησε να κερδίσει στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που έγιναν στην Κύπρο με ποσοστό 66,29% και έτσι έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1963 μ.χ. Η Κένυα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1963 ανεξαρτητοποιήται από την Βρετανία. Η Κένυα, είναι χώρα της ανατολικής Αφρικής, συνορεύει με τις εξής 5 χώρες: Τανζανία, Ουγκάντα, Σουδάν, Αιθιοπία και Σομαλία. Νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό. Για αρκετά χρόνια

 http://www.tsimpountiii.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!