Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, για την κατ' επίφαση στήριξη της ελληνικής οικονομίας πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
«Η κυβέρνηση πήγε πιο πίσω, ακόμα και από τις δικές της νομοθετημένες δεσμεύσεις στο Μνημόνιο (το Μάιο του 2010), αποδεχόμενη τις νεότερες και δυσμενέστερες απαιτήσεις της τρόικας σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το 3ο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, στο οποίο υπάρχει ειδική αναφορά για τους τραπεζοϋπάλληλους, οδηγεί σε δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους τραπεζίτες για απόλυτη απορρύθμιση και ευελιξία στις τράπεζες, με χρονικό ορίζοντα το Φεβρουάριο του 2011. Με τις ενέργειες αυτές, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων στοχοποιείται από την κυβέρνηση, η οποία ενεργεί, σύμφωνα με τις παροτρύνσεις τρόικας και εργοδοτών.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι επιδιώξεις κυβέρνησης και τρόικας είναι να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα και όχι να στηρίξουν την Οικονομία», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση εισηγείται στην Εθνική αντιπροσωπεία:
- Αντί για σαφείς και δεσμευτικές προϋποθέσεις, για να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις από τις κλαδικές, έχουμε πρακτικά την υπερίσχυσή τους, χωρίς καν να τίθενται οικονομικές προϋποθέσεις διάσωσης των επιχειρήσεων. Η μείωση μισθών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, που επιχειρείται, θα επιδοτεί ακόμα και τα κέρδη των εργοδοτών.
- Αντί για μια καθαρή θέση λειτουργίας της διαιτησίας, πάμε σε μια Διαιτησία ελεγχόμενη υπό χειραγώγηση, με δραστικές αλλαγές σε πρόσωπα και περιεχόμενο.
- Η ευελιξία και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας με μείωση μισθών και η απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων σηματοδοτεί τριτοκοσμικές καταστάσεις, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας μας.
- Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και η συρρίκνωση των εργασιών της ανοίγουν το δρόμο της αφαίρεσης των κατακτήσεων και της αμφισβήτησης των θεσμών στον κλάδο μας.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ με βάση όλα τα παραπάνω, που οδηγούν στην ολοκληρωτική αποδόμηση του συνδικαλιστικού κινήματος, θεωρεί ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφάσισε:
- 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις τράπεζες, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση την Τρίτη 14/12, 1.00 μ.μ., στο Σύνταγμα και την Τετάρτη 15/12, 11.00 π.μ., στο Πεδίον του Άρεως, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.
Προσυγκέντρωση:
- Τρίτη 14/12 12.30 μ.μ. Κριεζώτου και Πανεπιστημίου (Αγροτική Τράπεζα),
- Τετάρτη 15/12 10.30 π.μ. Ιουλιανού & Πατησίων,
- Ανακοίνωση ενημέρωσης των εργαζομένων στις τράπεζες και την Ελληνική Κοινωνία.
- Επιστολές για συναντήσεις:
- με τον υπουργό Οικονομικών,
- με την υπουργό Εργασίας,
- με τα κόμματα,
- με τη ΓΣΕΕ.
Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι θα δώσει τη μάχη, με όλες της τις δυνάμεις, υπερασπίζοντας τις κατακτήσεις δεκαετιών, καλώντας σε αυτή την προσπάθεια τους τραπεζοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους της χώρας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ