Πριν την κατασκευή του έργου, που κατέστησε το νερό πιο όξινο, οι περιβαλλοντικές Αρχές είχαν μεταφέρει 100.000 αυγά του συγκεκριμένου είδους στη λίμνη Saiko, όμως έκτοτε εξαφανίστηκε.
Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά στοιχεία ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Όπως δήλωσε ο δρ. Tetsuji Nakabo, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιότο, η ερευνητική του ομάδα εντόπισε τον χαμένο σολομό στη λίμνη Saiko, όπου είχαν μεταφερθεί τα αυγά.
«Έχω μείνει έκπληκτος. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ψάρι. Είναι θησαυρός. Πρέπει να το προστατεύσουμε και να μην το αφήσουμε να εξαφανιστεί ξανά» επισήμανε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι ο πληθυσμός του είδους ακμάζει στη λίμνη, καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Στα επίσημα αρχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, ο σολομός «kunimasu» συγκαταλέγεται στα είδη που έχουν εξαφανιστεί.
Μετά την ελπιδοφόρα ανακάλυψη εκπρόσωποι του υπουργείου ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα και αν πιστοποιηθεί ότι το είδος έχει ανακάμψει, τα αρχεία θα αναβαθμιστούν το 2012.
Σημειώνεται ότι, εκτός από το συγκεκριμένο είδος σολομού, διάφορα είδη οστρακοειδών και φυτών ανακαλύφθηκαν και πάλι στην Ιαπωνία ενώ θεωρούνταν εξαφανισμένα.
ΠΗΓΗ: econews.gr