tromaktiko: Στο κόκκινο 8 στα 10 σούπερ σε βιώσιμα αλιεύματα

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Στο κόκκινο 8 στα 10 σούπερ σε βιώσιμα αλιεύματα



Στο κόκκινο βρίσκονται 8 στα 10 ελληνικά σούπερ μάρκετ, ενώ μόλις 2 καταφέρνουν να βρίσκονται στο πορτοκαλί στην κατάταξη με βάση την πολιτική τους για την προμήθεια...


 βιώσιμων αλιευμάτων, σε κόκκινη, πορτοκαλί και πράσινη κατηγορία. Από τα αποτελέσματα, που παρουσίασε η Greenpeace, αναδεικνύεται η έλλειψη εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρίες να εγγυηθούν στους καταναλωτές ότι τα αλιεύματα που τους προσφέρουν είναι βιώσιμα, την ίδια στιγμή που οι θάλασσες αδειάζουν από ζωή.

Αν και στο εξωτερικό όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ προχωρούν σε βήματα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των αλιευμάτων που διαθέτουν, τα ελληνικά σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αίτημα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Παράλληλα εταιρίες σούπερ μάρκετ που στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την εξασφάλιση βιώσιμων αλιευμάτων, δεν εφαρμόζουν την ίδια πολιτική και στη χώρα μας.

«Η έλλειψη πολιτικής για την προμήθεια βιώσιμων αλιευμάτων σημαίνει απλά ότι τα σούπερ μάρκετ γίνονται συνένοχοι στην καταστροφή της θαλάσσιας ζωής και την ερήμωση των θαλασσών. Αντί να υπονομεύουν το μέλλον της θαλάσσιας ζωής, τα σούπερ μάρκετ πρέπει να εξασφαλίσουν στους καταναλωτές ότι τα αλιεύματα που τους προσφέρουν είναι βιώσιμα», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Η έρευνα της Greenpeace ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 με τη δημοσίευση της κόκκινης λίστας για τα ψάρια και τα θαλασσινά και την ταυτόχρονη επικοινωνία με τα σούπερ μάρκετ, από τα οποία ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με την πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων.

Τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο και βάσει των οποίων βαθμολογούνται οι εταιρίες είναι η ιχνηλασιμότητα των αλιευμάτων, η επισήμανσή τους, η συνεργασία με τους προμηθευτές για την προμήθεια των πιο βιώσιμων αλιευμάτων, η ενημέρωση των καταναλωτών και τα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων της κάθε εταιρίας. Ανάμεσα σε αυτά τα πιο σημαντικά είναι η απόσυρση των ειδών που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα της Greenpeace, η προώθηση των καλύτερων και η βελτίωση των υπολοίπων.

Πολλές εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό στρέφονται στην προμήθεια αλιευμάτων πιστοποιημένων από φορείς πιστοποίησης. Στην Ελλάδα σήμερα αυτά τα αλιεύματα είναι πιστοποιημένα κυρίως από τον φορέα Marine Stewardship Council (MSC).

Σύμφωνα με τη Greenpeace αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος φορέας πιστοποίησης αλιευμάτων, δεδομένου ότι στα πρότυπα που χρησιμοποιούνται δε λαμβάνονται υπόψη σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Έτσι λοιπόν η Greenpeace προτρέπει τις εταιρίες σούπερ μάρκετ να μην καταφύγουν σε αναξιόπιστες πιστοποιήσεις, αλλά να συνεργαστούν διεξοδικά με τους προμηθευτές τους και να εξασφαλίσουν την προμήθεια αλιευμάτων από τις πιο βιώσιμες πηγές.

Η κατάταξη της Greenpeace θα ανανεωθεί μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να αποτυπώσει την πολιτική των εταιριών, όπως αυτή θα εξελιχθεί μελλοντικά

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!