«Όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Αντίθετα χειροτερεύει το πρόβλημα, καθώς σταματάει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται», εξήγησε σύμφωνα με πηγές ο κ. Ρουμπινί και πρόσθεσε ότι οι φόροι οδηγούν την χώρα σε υψηλότερο χρέος.
Το ίδιο αρνητικά λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μείωση μισθών και η αύξηση της ανεργίας, εκτίμησε ο κ. Ρουμπινί, ενώ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα.
Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της; Υποτίμηση του νομίσματος, υποστήριξε ο κ. Ρουμπινί, προτείνοντας κοινώς να επιστρέψουμε στην δραχμή! Τόνισε βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Με το δημόσιο χρέος να αγγίζει το 160% του ΑΕΠ θεωρείται αδύνατη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς και η χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια, είπε ο κ. Ρουμπινί και κατέληξε στο ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους ξεκινώντας από την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου.