Ενα κενό κάθισμα και μια φωτογραφία συμβόλιζαν την εκκωφαντική απουσία του φυλακισμένου διανοούμενου, τον οποίο ανήμερα πέρυσι τα Χριστούγεννα το Πεκίνο καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών, ενώ η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν διάβασε στους παρευρισκόμενους ένα από τα κείμενά του. Το βραβείο του αφιερώθηκε στους νεκρούς του κινήματος της Τιενανμέν, του οποίου υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία. Σε μια ακόμη συμβολική κίνηση, η απονομή πραγματοποιήθηκε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο συντάκτης της Χάρτας 08, του κειμένου που εξόργισε το Πεκίνο ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, βρίσκεται έγκλειστος σε ένα κελί και αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Ουσιαστικά η Κίνα θεωρεί τον βραβευμένο πλέον με Νόμπελ Ειρήνης... εγκληματία και ένοχο για προσπάθεια ανατροπής της κρατικής εξουσίας.
Υπογραμμίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν οικουμενικές αξίες, η επιτροπή των βραβείων αιτιολόγησε για μια ακόμη φορά την επιλογή της, καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση των αντιφρονούντων στην Κίνα και αφήνοντας αιχμές για εκμετάλλευση της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής επιρροής της στον κόσμο. Απόδειξη αυτής της επιρροής θεωρείται το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των χωρών που είχαν κληθεί να λάβουν μέρος στην απονομή, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αποφάσισαν τελικά να απέχουν, καταγγέλλοντας μάλιστα το βραβείο ως «πολιτικοποιημένο».
Στον αντίποδα, ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες και Ινδία απηύθυναν έκκληση για εκδημοκρατισμό. Τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκαν οι κινεζικές αντιδράσεις για τη βράβευση του Σιαομπό, με ενίσχυση των μέτρων κατά των αντιφρονούντων, μεταξύ των οποίων και της συζύγου του Λιου Σία που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό, διακοπές στη λειτουργία ξένων μέσων ενημέρωσης, ενώ τα εγχώρια ΜΜΕ καταγγέλλουν τη Δύση για «Δίκη της Κίνας». Δεν είναι τυχαίο ότι για εκατομμύρια συμπατριώτες του, ο Λιου Σιαομπό παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος...