tromaktiko: Κέντρο εκπαίδευσης Ρεθύμνου: Στρατόπεδο αιχμαλώτων φαντάρων

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Κέντρο εκπαίδευσης Ρεθύμνου: Στρατόπεδο αιχμαλώτων φαντάρων



Πραγματικά είχαμε καιρό να λάβουμε τόσες πολλές και τόσο σοβαρές καταγγελίες από φαντάρους που τους κάλεσαν να υπηρετήσουν.
 Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΕΝ Ρεθύμνου είναι μια μονάδα που δεν έχουν εκδηλωθεί αντιστάσεις από τους φαντάρους και τις οικογένειες τους, δεν έχει υπάρξει η πληθώρα επιστολών καταγγελίας όπως για άλλα ΚΕΝ, δεν έχουν υπάρξει δηλαδή εκείνες οι αγωνιστικές προϋποθέσεις που θα κάνουν αξιωματικούς και διοικητή να αναδιπλωθούν και να σεβαστούν τα δικαιώματα των στρατευμένων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που συγκέντρωσε η επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων - Δίκτυο Σπάρτακος, το ΚΕΝ Ρεθύμνου διεκδικεί τον χαρακτηρισμό του πιο Μαύρου Στρατοπέδου.
Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και αποκαλύπτουν τις ευθύνες του γελοίου και επικίνδυνου διαχωρισμού των φαντάρων μεταξύ παλιών-νέων, τις ευθύνες των αξιωματικών και της διοίκησης της μονάδας που όχι μόνο «ανέχτηκαν» την σαδιστική και προσβλητική συμπεριφορά των υφισταμένων της, αλλά αφενός μεν την οργάνωσαν-καθοδήγησαν, αφετέρου μόνιμα στελέχη πρωταγωνίστησαν σε αυθαιρεσίες και μαζικά βασανιστήρια φαντάρων, δηλαδή σε πολύωρα προσβλητικά και εξαντλητικά καψόνια.Συχνά, το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών ήταν οι τραυματισμοί και η ψυ! χολογική-σωματική κατάρρευση των νεοσύλλεκτων.
Αυτό που αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά είναι ότι οι υποσχέσεις περί σεβασμού των δικαιωμάτων των στρατιωτών είναι κούφιες υποσχέσεις των υπουρών Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλου και Π.Μπεγλίτη.
Άραγε, ο αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, που με τόσο σθένος υπερασπίζεται την τιμή του ιδίου και της οικογένειας του θα παρέμβει αποφασιστικά για να υπερασπίσει την τιμή-σωματική ακεραιότητα και ζωή των παιδιών που κατετάγησαν για να εκπληρώσουν την υποχρεωτική τους θητεία;
Ή απλώς θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι από τα υπουργικά και επιτελικά γραφεία χαράζονται οι κατευθύνσεις σκληρής εκμετάλλευσης των φαντάρων, που ακολουθούνται από ολόκληρο μηχανισμό και μεθοδεύσεις καταπίεσης, με επίδικο τη διά βίου υποταγή των νέων ανθρώπων.
Από την άλλη μεριά, οι διάφοροι συνδικαλιστικοί φορείς των μονίμων και απόστρατων, που βγαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ζητώντας την συμπαράσταση της κοινωνίας, τι έχουν να πουν για όλα αυτά; Ποιος είναι ο ρόλος των μονίμων; Θα καταγγείλουν και οι ίδιοι τις αυθαιρεσίες και την επικίνδυνη συμπεριφορά των συναδέλφων τους;
Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν.
Μήπως για όλους αυτούς τους λόγους ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ, ανάγκη και απαίτηση των τελευταίων, προκαλεί τρόμο και αγανάκτηση στα καθεστωτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και στους συντηρητικούς-αντιδραστικούς κύκλους των Ενόπλων Δυνάμεων;
Ας δώσουμε όμως το λόγο στους φαντάρους:
«Νομίζουμε ότι όποιος ήταν στο 2ο Λόχο του 547 Τ.Π. στο Ρέθυμνο πέρασε μαύρες μέρες μέχρι την ορκωμοσία. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Απαράδεκτη συμπεριφορά φαντάρων της Γ ΕΣΣΟ που είχαν πάρει χρέη δεκανέων. Αντάλλασσαν βωμολοχίες, κάπνιζαν και γελούσαν επιδεικτικά στην αναφορά και προσέβαλαν αμέτρητες φορές το λόχο και τα άτομα του χωρίς κανένα φραγμό.
Χωρίς να έχουν καμιά γνώση των ορίων που μπορούμε να φτάσουμε μας έκαναν βραδιάτικο κύκλους στο στρατόπεδο για πλάκα. Ενώ πολλές φορές μας έβαζαν να χαιρετάμε κατά μέτωπο τους φίλους τους ( ή δεκανείς που γύριζαν με πολιτικά από έξοδο).
Η πλήρης απαξίωση της προσωπικότητας μας με άθλιες συνθήκες διαβίωσης αφού θάλαμοι των 15 ατόμων χώρεσαν (πως μην ρωτάτε) 26 άτομα!
Υπήρχε μέρα με απαγόρευση ελεύθερου χρόνου (1 λεπτό ανά 1 ώρα).
Σε ένα θάλαμο περίπου 180 ατόμων κάθε πρωί είχαμε 15 αναφερόμενους (με αιτίες π.χ. πέταξε την σαπουνοθήκη του κατά λάθος) που ως τιμωρία έπαιρναν κάμψεις ή γύριζαν προς το σώμα του Λόχου (για να βλέπουμε το πρόσωπο τους) και στην συνέχεια εξευτελίζονταν από τους ανωτέρους με εκφράσεις όπως : «ντροπή του λόχου, γυναικούλα, γιωτάς κλπ».
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως καθημερινά γέμιζαν τα λεωφορεία για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Χανίων, με άτομα που έβγαιναν νοκ άουτ από το απαράδεκτο πρόγραμμα (που αν δεν ήταν κουραστικό ήταν ανοργάνωτο), ενώ κατά τη διάρκεια της (χωρίς διάλλειμα για νερό ή τουαλέτα) εκπαίδευσης, για πολλές ώρες παρά πολλοί εξαντλήθηκαν και πολλοί λιποθυμούσαν.
Στρώσιμο κρεβατιού με χάρακα και καθημερινές επιθεωρήσεις και ποινές (αγγαρείες).
Μηδενικός χρόνος ξεκούρασης με εξαίρεση 4-5 απογεύματα (από τα 18) μετά τις (ατελείωτες) καθαριότητες-που εκείνη την ώρα έπρεπε να κάνουμε μπάνιο ή να γυαλιστούμε.
Καψόνια και άγιος ο θεός. Μια μέρα αναγκαστήκαμε να βγάλουμε όλο το Λόχο έξω 2 φορές και να τον ξαναβάλουμε μέσα λόγω βρωμιάς που είχε εντοπιστεί σε καλαθάκι της τουαλέτας.
Ενδεικτικό περιστατικό: στρατιώτης ζήτησε νερό επειδή δεν άντεχε άλλο και του απάντησαν πως δεν τους νοιάζει με άσχημο τρόπο. 5 λεπτά αργότερα είχε πέσει κάτω λιπόθυμος.
Στην πρώτη δοκιμαστική παρέλασης δεν έγινε κανένα διάλλειμα με αποτέλεσμα να κάνουμε περίπου 4 ώρες ασταμάτητα παρέλαση, που είχε ως επόμενο να εξαντληθούν καμιά εικοσαριά άτομα και να αποχωρήσουν για να πάνε να κάτσουν παραπέρα. Εισέπραξαν τον χαρακτηρισμό «γυναικούλες και γιωτάδες και παράδειγμα προς αποφυγή». Εξευτελίστηκαν από το μικρόφωνο μπροστά σε όλο το τάγμα.
Απαράδεκτη συμπεριφορά που μας έκανε να απορούμε για το αν βρισκόμαστε σε στρατόπεδο εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων ή σε περίοδο Χούντας»!

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/12/blog-post_7582
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!