tromaktiko: Σχετικά με "Συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα Καθημερινή"

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Σχετικά με "Συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα Καθημερινή"



Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Όταν ο κόσμος φώναζε στον κ. Παπανδρέου το «άλλαξε τα όλα» δεν εννοούσε την εξίσωση προς τα κάτω που βιώνουμε... Αυτό που ζητούσε και ζητάει ο λαός, είναι ίσους όρους του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο και όχι μειώσεις και απολύσεις, παρόλο που οι περισσότεροι εξ ημών γνωρίζουμε εδώ και χρόνια πως αυτό που γίνετε στο δημόσιο τις προσλήψεις για πελατειακές σχέσεις έχει φτάσει όντως στο απροχώρητο, αλλά έφτασε χάρη στον πατέρα του από το ’81 με ισάξια καταστροφικούς συνεχιστές τους Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή και τώρα τον ίδιο. Ας μη ξεχνάμε πως το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν 23% και πλέον έχει ξεπεράσει το 115%.



Έπειτα συνεχίζει με την φράση «Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και μπορούμε να το κάνουμε γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια» που είναι προφανές πως όσα λέει τα λέει για να τα πιστέψει ο ίδιος και να προσπαθήσει να παραπλανήσει και τον λαό και να μας πείσει πως η πλειοψηφία της κοινωνίας στηρίζει τα μέτρα που τον καταστρέφουν. Εφόσον επιθυμεί να ακούσει την γνώμη του λαού ο κ. Παπανδρέου μπορεί κάλλιστα να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα που και αυτός αλλά και οι προηγούμενες κατά τα άλλα δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν ξεχάσει τι είναι και κοντεύουμε να το ξεχάσουμε και εμείς.
Αντιγράφω από την Wikipedia (http://el.wikipedia.org/ ) για να υπενθυμίσω:
Η δημοκρατική αρχή
Μπορούμε να δούμε ότι ο ορισμός της δημοκρατίας, όπως δίνεται πιο πάνω, έχει τρία μέρη:
* Η εξουσία πηγάζει από τον λαό. Αυτό σημαίνει, κι αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι η λειτουργία του πολιτεύματος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ύπαρξη κυβέρνησης, ότι για να είναι η κυβέρνηση δημοκρατική θα πρέπει να είναι δημοφιλής, ή τουλάχιστον να τυχαίνει της αποδοχής των πολιτών. Ή αλλιώς αντλεί τη νομιμότητα της από το λαό.
* Η εξουσία ασκείται από τον λαό. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι ένα πολίτευμα δημοκρατικό θα πρέπει με κάποιους τρόπους να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, τις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, πέρα των εκλογών ανάδειξης των οργάνων της πολιτείας, αυτό μπορεί να σημαίνει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.
* Η εξουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα της πολιτείας που είναι φορείς εξουσίας (κυβέρνηση, βουλή κ.ο.κ.) πρέπει να υπηρετούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας, και όχι π.χ. κάποιου εκτός της κοινωνίας ή π.χ. κάποιων μόνο τμημάτων της. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Επίσης σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που προασπίζουν τα συμφέροντα της μειοψηφίας.



Εμείς φτάσαμε να κυβερνούμαστε από την μειοψηφία και σαφέστατα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για αυτό, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις παρά μόνο υπογείως συνεργατικές και με ίδιες καταστροφικές γραμμές πολιτικές παρατάξεις στη χώρα, απλά εναλλάσσουμε τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις εδώ και δεκαετίες χειροτερεύοντας την κατάσταση.
Συνεχίζει μάλιστα ο κ. Παπανδρέου και με μεγάλη από ότι φαίνεται έκπληξη δηλώνει «Φέτος, δεδομένων των συνθηκών, είχαμε πρωτοφανή κοινωνική ειρήνη». Ακόμα και ο ίδιος δηλαδή δεν μπορεί να πιστέψει και να κατανοήσει πως δεν ξεσηκώθηκε ο κόσμος με όλα αυτά που τραβάει.
«Δεν φοβάμαι, όταν έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όταν μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες, όταν τους εξηγούμε ποιο είναι το πρόβλημα, όταν τους κάνουμε κοινωνούς των λύσεων». Αμφιβάλω αν πιστεύει και ο ίδιος οτιδήποτε από αυτά που λέει. Ο λαός δεν είναι κοινωνός λύσεων, αλλά αυτός που πληρώνει το λογαριασμό για το φαγοπότι άλλων. Είναι σίγουρο πως όταν αποφασίσουμε να γίνουμε κοινωνοί των λύσεων θα το καταλάβουν από πρώτο χέρι.
Λέει επίσης: «αν μεταξύ άλλων προβλημάτων, ανεχθήκαμε επί δεκαετίες να έχουμε ΔΕΚΟ με πελώρια ελλείμματα και μέτριες ή κακές υπηρεσίες, σήμερα πληρώσαμε όλοι έναν πανάκριβο λογαριασμό για το γεγονός αυτό. Έφτασε η ώρα να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, απλώς γιατί δεν πάει άλλο, γιατί έφτασε ο κόμπος στο χτένι. θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα, δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κάποια επαγγελματική ομάδα ή κάποιον κοινωνικό χώρο. Μόνη πρόθεσή μας, να λύσουμε υπαρκτά προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον πιο δίκαιο τρόπο για τους Έλληνες πολίτες, με συναίνεση. Αλλά να τα λύσουμε πραγματικά, όχι να τα κουκουλώσουμε για άλλη μια φορά»

Τις ΔΕΚΟ οι μόνοι που έχουν την δύναμη να τις δημιουργούν και να τις διαλύουν είναι οι κυβερνήσεις ή όχι; Εμείς γιατί πρέπει να νοιώθουμε συνυπεύθυνοι και να πληρώσουμε το λογαριασμό για τα δικά σας λάθη; Και για ποιο λόγο καλείτε ο συνταξιούχος , ο ιδιωτικός υπάλληλος με την μείωση του βασικού του μισθού και ο ιδιωτικός τομέας να συμμετέχει στον λογαριασμό αυτό εφόσον όπως διαπιστώνει ο κ. Παπανδρέου το δημόσιο χρέος οφείλετε καθαρά στο ίδιο; Κάποτε πρέπει να αποφασίσετε αν τελικά φταίνε η ΔΕΚΟ, η κακή διαχείριση του δημόσιο χρήματος ή οι κλέφτες επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν όπως λέτε χωρίς να αναφέρετε ποτέ την κρατική κλεψιά με τις περαιώσεις, το ΦΠΑ που αυξάνετε συνεχώς και τα υπόλοιπα χαράτσια σας όπου με το που ανοίγει μια επιχείρηση στην Ελλάδα έχει μεγαλομέτοχο το ίδιο το κράτος στα κέρδη και ποτέ στις ζημίες.
Και τελειώνει την συνέντευξη του συνεχίζοντας τα ψέματα δηλώνοντας πως το 2011 δεν θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων (ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ στο δημοσίων υπαλλήλων), ούτε θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν αυτών για τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί.
Ειλικρινά ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει ο κ. Παπανδρέου; Η αύξηση ΦΠΑ δεν είναι επιβάρυνση; Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης δεν είναι επιβάρυνση που μάλιστα είναι και κατάφορα ρατσιστική από τη στιγμή που πλήττονται και πάλι συγκεκριμένες περιοχές και πολίτες. Τον ίδιο καιρό έχει η Βόρεια Ελλάδα με την Νότια; Τόσες εξαγγελίες νέων μέτρων που έχουν ήδη κλειδώσει δεν είναι επιβάρυνση;



Θα πρέπει να καταλάβει ο κ. Παπανδρέου πως έχει περάσει η εποχή του πατέρα του που απευθυνόταν και ξεγελούσε αγράμματους ανθρώπους και εφόσον έχει ως λάβαρο του την ειλικρίνεια – την γλώσσα της αλήθειας - όπως μας λέει, να σταματήσει να κοροϊδεύει τον κόσμο και να κατανοήσει πως ο μοναδικός λόγος που ο λαός ακόμα δεν έχει ξεσηκωθεί είναι επειδή δεν βλέπει κανέναν οραματιστή πολιτικό που να μπορεί να του δώσει ελπίδα. Αλλά αν έχουμε ένα καλό οι Έλληνες είναι πως πάντα τελικά ενωνόμαστε στις πολύ δύσκολες στιγμές και κάποια στιγμή μέσα από αυτές αναδεικνύονται νέοι εθνικοί ήρωες που μπορεί να επαναφέρουν την αληθινή δημοκρατία.
Δυστυχώς όμως ακόμα οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να προσφέρουν ελπίδα, ούτε καν προσπαθούν να ενωθούν μεταξύ τους ώστε να βρουν μια κοινή λύση αλλά ακόμα κοιτάνε πως θα υποβιβάσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για να κερδίσουν ψηφοφόρους – πελάτες. Ας έχουν απλώς στο νου τους όλοι αυτοί ως τι θα μείνουν γραμμένοι στην Ελληνική ιστορία, αν και ίσως τελικά για αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας κάνουν να ξεχάσουμε και την ιστορία μας.
Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τους αναγνώστες αν κούρασα με το μακροσκελές μου κείμενο.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!