Το Τόκιο, που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με το Πεκίνο, θεωρεί ότι η συγκέντρωση μεγάλων θαλάσσιων στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί αιτία «παγκόσμιας ανησυχίας». Σε συνδυασμό δε με τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, η Ιαπωνία θα ενισχύσει την αντιπυραυλική άμυνα κατά της απειλής από τα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ.
Το πολιτικό έγγραφο που θα διαμορφώσει την εθνική άμυνας της Ιαπωνίας για τα επόμενα 10 χρόνια ήδη κατατέθηκε προς τελική έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.
Ουσιαστικά, η Ιαπωνία αλλάζει την αμυντική πολιτική της, ως απάντηση στην μετατροπή των στρατιωτικών ισορροπιών στην Ασία, μειώνοντας τις αμυντικές ενισχύσεις από τον Βορρά, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, για να αντιμετωπίσει μια εισβολή από την τότε Σοβιετική Ένωση. Η βαρύτητα των αμυντικών της ενεργειών δίδεται πλέον στα νοτιότερα νησιά της Ιαπωνίας, που βρίσκονται πιο κοντά στην Κίνα καθώς σαφώς το Τόκιο ανησυχεί από την αυξανόμενη ναυτική ισχύ της Κίνας στη νότια θάλασσα της Κίνας.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας επιδεινώθηκαν ραγδαία τον Σεπτέμβριο, μετά από τη σύγκρουση μια κινεζικής μηχανότρατας και ενός περιπολικού σκάφους της Ιαπωνίας κοντά σε μια συστοιχία νησιών που διεκδικούνται και από τα δύο κράτη.
zougla.gr