tromaktiko: Σχετικα με την "ημισεληνο" στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Σχετικα με την "ημισεληνο" στην παραλία της Θεσσαλονίκης



Αγαπητοί, μην τραγικοποιειτε τα πάντα. Διαβαστε λίγο καποια πραγματα και θα καταλαβετε. Σε λίγο θα μας πειτε οτι μπηκαν οι Τούρκοι στην πόλη μας και εμεις δεν πηραμε χαμπαρι....
ιδου που ανήκει αυτο το μισοφέγγαρο...
Ενα φεγγάρι στα νερά της Θεσσαλονίκης Οι εικαστικές παρεμβάσεις του Παύλου Βασιλειάδη σε διάφορα σημεία της πόλης ομορφαίνουν τον δημόσιο χώρο ....
Τα φεγγάρια του στόλισαν τον Θερμαϊκό κόλπο όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την ακτή της Σάνης στο Sani Festival, του Porto Valitsa, και χάρισαν ειδυλλιακά βράδια στο κοσμοπολίτικο Σεν Τροπέ.

Ο Παύλος Βασιλειάδης, ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης που βούτηξε την τέχνη του στη θάλασσα, επανέρχεται, μέσω των Δημητρίων, στον δημόσιο χώρο: στολίζει πάρκα με τα λουλούδια του, την ψαραγορά με τους πλανήτες του, το γυμνό μπετόν του νέου δημαρχείου με το ζωγραφικό του σύμπαν, τους αστερισμούς και τη νύχτα, και σε λίγες μέρες θα φωτίσει την ακτή του Θερμαϊκού με το ονειρικό του μισοφέγγαρο.

Εξι εγκαταστάσεις του από σειρές των τελευταίων ετών απλώνονται διάσπαρτες στη Θεσσαλονίκη, εισχωρούν στον περιβάλλοντα χώρο φέρνοντας τον θεατή αντιμέτωπο με την τέχνη σε απίθανα σημεία.

«Η αρχική ιδέα ήταν το έργο τέχνης να πάει στο κοινό κι όχι το κοινό στις γκαλερί. Ετσι επιλέξαμε οι εγκαταστάσεις να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ακόμη και σε απρόβλεπτα μέρη, εκεί όπου η τέχνη δεν πάει ποτέ. Και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό», διευκρινίζει στην «Κ» ο Παύλος Βασιλειάδης. Ζωγράφος και ψυχίατρος, γιατρός και καλλιτέχνης, ό,τι κι αν δηλώσει ο Θεσσαλονικιός δημιουργός, φέρει επάξια την υπογραφή του στις δύο ιδιότητες με τις οποίες πορεύεται με συνέπεια σε όλη του σχεδόν τη ζωή. Με την ιδιότητα του ψυχιάτρου και την αγάπη του για τη ζωγραφική προώθησε την ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, αναδεικνύοντας δύο από τα ταλέντα στους 25 καλύτερους της Ευρώπης. Με επιστημονική αλλά και ερευνητική διάθεση υπηρετεί ταυτόχρονα τον χώρο της τέχνης, δημιουργεί έργα από το 1970, επεκτείνει τη ζωγραφική του στο περιβάλλον και τις εγκαταστάσεις, παίζει με τις αντανακλάσεις, τα στοιχεία της φύσης, τη δύναμη του νερού και του φωτός, δημιουργεί ατμόσφαιρα. Τη βιώνεις με μια βόλτα στο κέντρο της πόλης.

«Εχουμε τσιπούρες, λυθρίνια, λαβράκια. Εχουμε και τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Ηλιο…», διαλαλούν καθημερινά οι ψαράδες δείχνοντας στους καταναλωτές τον γυάλινο θόλο της ψαραγοράς στο Καπάνι. Ο πολυσύχναστος αυτός χώρος της κεντρικής αγοράς φιλοξενεί τους πλανήτες. Eίκοσι αιωρούμενες επιζωγραφισμένες (με τους αστερισμούς) σφαίρες σε πλεξιγκλάς, που κρέμονται από το μεταλλικό σκέπαστρο σε ύψος 5 -10 μ., συνθέτουν την εγκατάσταση και οι ψαράδες κάνουν ό,τι μπορούν να στρέψουν το βλέμμα των πελατών στο αίθριο.

Στον Θερμαϊκό

Το φεγγάρι επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο. Σε λίγες μέρες το ασημένιο φως του θα αντανακλά στα νερά του Θερμαϊκού. Η εγκατάσταση «Φεγγάρι στην ακτή» - έργο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο, ύψους 3,80 μ., θα τοποθετηθεί στο ύψος του «Μακεδονία Παλάς».

Οι «Αστερισμοί», το «Σύμπαν» και η «Νύχτα» κοσμούν τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του νέου δημαρχείου. Πενήντα μεταλλικές επιζωγραφισμένες επιφάνειες που παριστούν αστερισμούς σε ανοξείδωτες βέργες στήθηκαν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο. Το «Σύμπαν» –επιζωγραφισμένες σφαίρες που στέκονται σε άξονες ύψους 2 μ. ή μέσα σε κουτιά πλεξιγκλάς– κοσμεί το φουαγέ ενώ τα έργα της ίδιας εγκατάστασης αιωρούνται έξω από το κτίριο. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί και η «Νύχτα» – τα τρία κεφάλια σε προφίλ από ίνοξ (ύψους 1.30 μ.), διάτρητα με λέιζερ, θα φωτίζουν αστερισμούς και το φεγγάρι.

Σε μια πράσινη νησίδα έξω από τη ΧΑΝΘ του πεζόδρομου που οδηγεί στη θάλασσα, βρήκε θέση ο κήπος του. Η εγκατάσταση με τα 360 μεταλλικά επιζωγραφισμένα λουλούδια διαφόρων σχημάτων στόλισε τον Eθνικό Kήπο στην Athens by Αrt (2004) και το κάστρο του Σεν Τροπέ στην έκθεση «Μεσογειακοί διάλογοι» το 2007.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_13/11/2010_422197

Αναγνώστρια
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μερικές διευκρινίσεις, που σε περίπτωση ανακριβειών, παρακαλώ διορθώστε με:
Σχετικά με τον αγκυλωτό σταυρό, υπάρχει μια λεπτομέρεια που αγνοείτε. Ο ελληνικός αγκυλωτός σταυρός, ήταν αριστερόστροφος, ενώ ο ναζιστικός δεξιόστροφος. Κάντε μια αναζήτηση στο google για του λόγου το αληθές.
Όσο για την Ημισέληνο και το Αστέρι, υπάρχουν οι ιστορικές αναφορές στον Μέγα Κωνσταντίνο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι απλά σύμβολα. Ας μην διεκδικούμε πατρότητα σε πράγματα που σχεδίασε και παρουσίασε η φύση, πριν από μας.
Καλή δύναμη.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!