tromaktiko: ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΛΟΥΜΕ?

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΛΟΥΜΕ?




Με αφορμή τις δύο αναρτήσεις στο tro-ma-ktiko.blogspot.com, θα ήθελα να συμπληρώσω τα παρακάτω:

Οι αρχές του Διεθνούς Κινήματος (ανθρωπισμός, αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία, εθελοντισμός, ενότητα, παγκοσμιότητα) είναι αυτές που γοητεύουν όλου τους ρομαντικούς, με διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, και τους κάνουν να θέλουν να συνδράμουν στο έργο. Και τι βρίσκουν (εκτός από αυτά που η «αναγνώστρια» έγραψε)?
Βρίσκουν υπαλλήλους του ΕΕΣ που πείθουν τους εθελοντές ότι έρχονται στην καλύτερη εθελοντική ομάδα της χώρας, με μεγάλο αριθμό εκπαιδευμένων εθελοντών πριν από αυτούς,  με εκπαίδευση  οργανωμένη, επίπονη και δύσκολη μέσω της οποίας θα τους δοθεί η δυνατότητα με οργάνωση, πειθαρχία και αξιοκρατία να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Και που καταλήγουν?

-          Να πληρώνουν για ρούχα, εκπαιδευτικό υλικό, και ασφάλεια, όπου όμως:  τα ρούχα τα οποία τους προμηθεύει το Σώμα, είναι της χειρότερης, κινέζικης, ποιότητας (φθείρονται μετά το 2ο πλύσιμο, ξεθωριάζουν τα σήματα), και  τα οποία  υποχρεωτικά, προμηθεύονται από την εισαγωγική εταιρεία στελέχους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το εκπαιδευτικό υλικό βρίθει λαθών, γραμμένο εμφανώς πρόχειρα και χωρίς καμιά βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, και την ασφάλεια δεν την έχει δεί κανείς τι καλύπτει παρά μόνο ακούει μισόλογα  (τυχαίο που μεγαλοστέλεχος είναι πρώην (?) ασφαλιστής?). Παρεμπίπτοντος, τα χρήματα αυτά αυξήθηκαν φέτος στο ποσό των 185 €(από 150 €) παρόλο που δεν δίδεται εκπαιδευτικό υλικό πλέον (και πρέπει όλοι να το κατεβάσουν από το site…με διείσδυση του internet στην Ελλάδα χαμηλή). Εν μέσω κρίσης, τόσο μεγάλος ανθρωπισμός επικρατεί…..ή αυξηθήκαν τα έξοδα παράστασης και οι εθελοντές θα βγάλουν τα σπασμένα?  
-          Να μην γίνονται τα μαθήματα με τον ρυθμό που το πρόγραμμα λέει (το οποίο εμφανίζουν μια φορά στην αρχή, ώστε να μην υπάρχουν πατήματα για πλημμελή τήρηση αργότερα) ή να γίνονται, απουσία πιστοποιημένου  εκπαιδευτή, με αποτέλεσμα σωρεία λαθών….
-          Να ζητούνται  περισσότερα μαθήματα και εκπαίδευση, όμως να μην υπάρχει σχεδόν «ποτέ»  χρόνος από το στέλεχος, γιατί έχει «βαρύ» πρόγραμμα, ο δε αιτών/ουσα μπαίνει συνήθως στο μάτι του κυκλώνα γιατί προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στη δουλειά του υπαλλήλου-εκπαιδευτή-παντογνώστη. Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι να υπάρχει πάντα κάποιος που κάνει το φίλο, στον/ην «περίεργο/η» ώστε να ελέγχεται για τα κίνητρα του/της, και να μπαίνει κατευθείαν στη μαύρη λίστα. Και μετά με διάφορους τρόπους εξαναγκάζεται είτε να «προσκυνήσει» είτε να φύγει. Οι τρόποι ακολουθούν τις πάγιες τακτικές του ψυχολογικού πολέμου…….
-          Να έχει αλλάξει η έννοια της λέξης αξιοκρατία και έχει αποκτήσει ένα άλλο νόημα : μένουν και προχωρούν όσοι «συνέχεια γλύφουν καλά »
-           Να χρησιμοποιείται το όνομα του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού για να διαφημιστεί το έργο του Ελληνικού Ε. Σ. με πρακτικές, όμως, φασιστικές αποκλείονται εθελοντές από εκπαιδεύσεις ή αποτρέπονται από το να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν εκπαιδευτές του Ε.Ε.Σ. (αλλά όταν ο αρχιεκπαιδευτής έχει υπογράψει ο ίδιος  το έγγραφο που πιστοποιεί τις γνώσεις του, τι να περιμένει κανείς από τους υπόλοιπους….)
-          Να ακούς από το στόμα ανθρώπων που θέλεις να σεβαστείς το έργο που (θεωρείς) ότι κάνουν, ότι πολλά ρωτούν οι εθελοντές και θα πρέπει να περιοριστούν στα καθήκοντα που ορίζονται με τις εγκυκλίους (μερικά ορίζονται έτσι, αλλά και άλλα ορίζονται με βάση του τι βολεύει τη στιγμή εκείνη…) και να μην ρωτάνε, πολλά γιατί μπαίνουν στα χωράφια τους…!!!!
-          Να αντιμετωπίζουν την επίθεση (σωματική και λεκτική) του (υποτιθέμενου) αρχηγού και όταν διαμαρτύρονται σε κάποιον (υποτίθεται και πάλι) ανώτερο να τους λέει παραιτηθείτε αν δεν σας αρέσει, αυτός είναι άξιος (του μισθού του δεν είναι πάντως)……
-          Να μην αναρωτιούνται γιατί από κάθε εκπαιδευτική σειρά μένει ένα δέκα τοις εκατό (και πολύ λέω…), παρά βαυκαλίζονται ότι όλα είναι τέλεια οργανωμένα και φταίνε οι εθελοντές και κανείς άλλος , μιλώντας ειρωνικά, λες και στο Σώμα αυτό το ΙQ των υπαλλήλων είναι πάνω από 180 και όλοι οι υπόλοιποι κρετίνοι θέλουν να γίνουν εθελοντές.
-          Να ζητούν χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες των τμημάτων (και ιδιαίτερα των νέων) χωρίς διαφάνεια. «Διαφάνεια» μια  ακόμη  άγνωστη έννοια
-          Να υπάρχουν μέλη των ΔΣ των περιφερειακών τμημάτων που δεν ξέρουν την ιστορία του ΕΣ, δεν ξέρουν τη χρήση των σημάτων, να αντιμετωπίζουν τη θέση τους σαν εφαλτήριο για πολιτικές θέσεις ή να έχουν άλλες επιδιώξεις και να μην κάνουν τη δουλειά τους με τους εράνους, με τους συνανθρώπους που πάσχουν, με τους μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι σε άθλιες συνθήκες, να μην ελέγχουν τους (καλαμοκαβαλημένους) ανεξέλεγκτους  υπάλληλους του ΕΕΣ, να μην δίνουν λύσεις και να μην συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι των κοινωνιών που ζουν………….

΄Εχει δίκιο, η «αναγνώστρια», σε όσα γράφει ? Ίσως όχι σε όλα αλλά στα περισσότερα …..Ίσως και αυτά που εγώ έγραψα να τα αντιλήφθηκα κάποια λάθος (για όλα έχω στοιχεία όμως).Δεν μπορεί να είναι αυτός ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, να έχει πάρει τον δρόμο της απαξίωσης και να μην υπάρχει κάποιος να βοηθήσει να σταματήσει η κατηφόρα ….Δεν μπορεί να διώχνει με σκαιό τρόπο, τόσους και τόσους ανθρώπους, που θέλησαν να προσφέρουν από το περίσσευμα της ψυχής τους και θυσίασαν, πολύτιμο, ελεύθερο χρόνο για να προσφέρουν κάτι πιο πολύτιμο: την ανακούφιση (και τόσα άλλα) του συνάνθρωπου….Αλλά τελικά ανθρωπιστής μάλλον γεννιέσαι, ο μισθός του ΕΕΣ δεν σε κάνει…… Η ιδέα παραμένει μεγάλη, για αυτό επιβίωσε για περισσότερο από 150 χρόνια, οι δήθεν βολεμένοι υπηρέτες της όμως?


      Ένας, στα όρια της απογοήτευσης, υπηρέτης της μεγάλης ιδέας του Ερυθρού Σταυρού
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!