Η κυβέρνηση αποφάσισε να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους ελεγκτές, ξεκαθαρίζοντας ότι όποιος δεν προσέλθει στην εργασία του το Σάββατο, θα αντιμετωπίσει βαριά ποινή φυλάκισης.
Το πρωί συγκαλείται έκτακτη σύνοδος του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να κηρύξει εθνική «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», γεγονός που θα σημάνει ότι όποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δεν παρουσιαστεί στη θέση του θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη.
Βάσει του Συντάγματος, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι εργαζόμενοι υπηρεσίες αιχμής όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οφείλουν να προσέλθουν στην εργασία τους, σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν ξαφνικά τις θέσεις τους το απόγευμα της Παρασκευής, γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο μεγάλου μέρους του ισπανικού εναέριου χώρου και χάος σε μεγάλα αεροδρόμια.
Τουλάχιστον 250.000 επιβάτες δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, ενώ ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις
Σύμφωνα με την Ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας AENA, το 70% των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ή δεν προσήλθαν χθες Παρασκευή χωρίς προειδοποίηση.
Η κινητοποίηση έλαβε χώρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει με νόμο νέα ωράρια εργασίας.
Οι ελεγκτές βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Μεταφορών και την AENA για μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες άνδρες των Ένοπλων Δυνάμεων ανέλαβαν καθήκοντα στους πύργους ελέγχους των αεροδρομίων Μπαράχας (Μαδρίτη) και Ελ Πρατ (Βαρκελώνη), όπως και σε μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια στα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες.
Η ισπανική εισαγγελία άρχισε έρευνα για την απεργία και η αστυνομία κατέγραφε τα ονόματα και άλλα προσωπικά δεδομένα απεργών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Μαδρίτης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ