tromaktiko: Γ. Παπανδρέου: «Γειτονιά της Ελλάδας η Μεσόγειος»

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Γειτονιά της Ελλάδας η Μεσόγειος»



Ουσιαστική και σημαντική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συνεργασία ΕΕ και Αφρικής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στη Λιβύη.
Η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή τη συνάντηση γιατί είναι ζωτικό το συμφέρον για τη χώρα μας τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι οι τομείς που μπορεί η Ευρώπη να συνεργασθεί με την Αφρική είναι μεταξύ άλλων, τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της λαθρομετανάστευσης και ενεργειακά ζητήματα. Ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου είχε σειρά διμερών συναντήσεων μεταξύ των οποίων τον Μουαμάρ Καντάφι και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Γ. Παπανδρέου: «Η συνεργασία αυτή έχει ουσιαστικό και σημαντικό μέλλον»

«Η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ - Αφρικής, πρώτα από όλα γιατί είναι ζωτικό το συμφέρον για τη χώρα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου σε δήλωσή του στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή έχει ουσιαστικό και σημαντικό μέλλον».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «είμαστε γείτονες με χώρες της Β. Αφρικής και της Μεσογείου» και ότι «έχουμε πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε και διμερώς και πολυμερώς», όπως μεταξύ άλλων, για τα θέματα της «κλιματικής αλλαγής, της λαθρομετανάστευσης και ενεργειακά ζητήματα».

«Η Αφρική όλο και περισσότερο είναι μια περιοχή αναπτυσσόμενη, δυναμική και με πολλές προοπτικές και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων με τις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αφρική, οι οποίες, όπως υποστήριξε, «σήμερα μπορούν να αποτελέσουν και έναν σύνδεσμο, μια ουσιαστική γέφυρα μεγαλύτερης ακόμα συνεργασίας με τις πόλεις της Αφρικής».
Σειρά διμερών συναντήσεων

Στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Αφρικής - ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας - το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος βραβεύτηκε στη Σύνοδο, με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζ. Σόκρατες, καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Κούνεϊ, με τους οποίους συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, μετά και τις χτεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, με τον οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και θέματα αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό της περιοχής.
Δήλωση πρωθυπουργού

«Η Ελλάδα είναι παρούσα σ' αυτή τη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής, πρώτα απ' όλα, γιατί είναι ζωτικού συμφέροντος για τη χώρα μας. Είμαστε γείτονες με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, στη Μεσόγειο και είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και διμερώς, αλλά και πολυμερώς. Τομείς όπως αυτοί της κλιματικής αλλαγής, της λαθρομετανάστευσης, της ενέργειας. Και βεβαίως, η Αφρική είναι μια περιοχή όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενη, δυναμική, με πολλές προοπτικές και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!