tromaktiko: "ΘΑΝΑΣΗΣ Ο ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΣ"

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

"ΘΑΝΑΣΗΣ Ο ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΣ"



Βρισκόμαστε κάπου στο 2001, ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Θανάσης ,κάτοικος ενός ορεινού χωριού της χώρας μας. Ο Θανάσης ήταν παλιότερα κτηνοτρόφος αλλά τα ζώα τα πούλησε για να αγοράσει μετοχές ,είχε ακούσει στα κανάλια πως το χρηματιστήριο μας θα έχει τρομακτική άνοδο .Ήταν πολύ σίγουρος πως θα τα οικονομήσει καθώς η Ελλάδα είχε μπει στο ευρώ και είχε ακούσει από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι το 2013 η Ελλάδα θα βρίσκεται στις 10 πιο ισχυρές Ευρωπαϊκές Οικονομίες. Η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος είχε καταλάβει πως η Ελλάδα παρουσιάζει τρομακτική ανάπτυξη, για αυτό το λόγο και της ανέθεσαν και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ,πόσο είχε χαρεί εκείνη τη μέρα, Αγγλικά δεν ήξερε καθόλου αλλά εκείνο το "IS ATHENS" το κατάλαβε και ηχούσε για πολλές μέρες στα αυτιά του.

Μία μέρα κατάλαβε πως όλα του τα λεφτά από τις μετοχές είχαν χαθεί, κάτι για φούσκες είχε πει η τηλεόραση." Δεν πειράζει" σκέφτηκε ,ανύπαντρος ήταν υποχρεώσεις δεν είχε, με τους γονείς του ζούσε που έπαιρναν 700 ευρώ σύνταξη και οι δύο μαζί.

Έτσι ο Θανάσης περνούσε τον καιρό του ,αλλά επειδή είχε και πολιτικές ανησυχίες έβλεπε πολύ συχνά τηλεόραση , ειδήσεις και εκπομπές πολιτικές ήταν το πάθος του. Μάλιστα ορισμένοι πολιτικοί τον γοήτευαν ,τους θαύμαζε, τους ψήφιζε και τους πίστευε .Πολλές φορές στο καφενείο οι συγχωριανοί του έλεγαν πως η χώρα δεν πάει καλά, αλλά αυτός ούρλιαζε, "άντε ρε χωριάτες, τι ξέρετε εσείς; Ο πρωθυπουργός μας είναι ο καταλληλότερος με 70%,είπαν τα κανάλια".

Τα χρόνια περνούσαν και η κυβέρνηση άλλαξε ,αλλά ο ήρωας μας είχε ακούσει ότι ο νέος πρωθυπουργός μας ήταν ακόμα πιο κατάλληλος με 75 %"Όλα θα πάνε καλά" σκεφτόταν, άκουσε και ότι η χώρα διοργάνωσε τους καλύτερους ολυμπιακούς αγώνες και φούσκωσε από περηφάνια. Πήρε μάλιστα τηλέφωνο τον ξάδερφο του που είχε πάει μετανάστης στης Σουηδία ,'Γιώργο κακώς έφυγες, εδώ τα πράγματα πάνε πολύ καλά, έχουμε ισχυρό νόμισμα και μεγάλη ανάπτυξη".

Με τον καιρό άρχισαν οι ειδήσεις να μιλάνε για σκάνδαλα, για υπερβολικό κόστος των Ολυμπιακών αγώνων που χρέωσε τη χώρα και ο Θανάσης άρχισε λίγο να αγχώνεται. Σκεφτόταν πως μία αλλαγή θα βοηθούσε τη χώρα.

Μία μέρα άκουσε τη μαγική λέξη από τα χείλη ενός πολιτικού αρχηγού που ήταν και αυτός πολύ κατάλληλος(είπαν τα κανάλια)"ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ". "Έτσι είναι είπα και γώ δε μπορεί να έκανα τόσο λάθος όλα καλά θα πάνε'. Και συνέχισε την ωραία του ζωή στο χωριό ,βέβαιος ότι η χώρα του βρήκε το δρόμος της.

Η καμπάνες όμως σιγά σιγά άρχισαν να χτυπάνε λέξεις δυσνόητες έλεγαν τα κανάλια "ΕΛΕΓΧΟΜΈΝΗ ΧΡΕΩΚΟΠΊΑ, SPREADS" και "ΔΝΤ","τι είναι αυτά τι κάνουμε τώρα; ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν οι πολιτικοί μας .Άλλα σίγουρα ξέρουν αυτοί σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια, εξάλλου δε φταίνε αυτοί ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ".

Τα πράγματα γινόταν λίγο δύσκολα, η σύνταξη των γονιών του Θανάση έπεσε στα 500 ευρώ γιατί θεωρήθηκαν μεγαλοσυνταξιούχοι, όμως ο ήρωας μας ήταν αισιόδοξος γιατί έβλεπε στις τηλεοράσεις πως οι Ευρωπαίοι φίλοι μας μας δάνειζαν απλόχερα και μας χτυπούσαν την πλάτη και μας έδιναν κουράγιο. "Μέχρι το 2013 και μετά πάλι στα πόδια μας " ήταν τόσο σίγουρος. Ή μήπως είχε αρχίσει να αμφιβάλει για τις ικανότητες των πολιτικών μας. Μήπως ο φίλοι του ο Μάκης που του έκαναν κατάσχεση το μαντρί, ο Κώστας που απολύθηκε από τη δουλειά, ο Γιώργος που του κλέψανε το σπίτι και τον χτύπησαν και ο Αλέξης που χτύπησε με το τρακτέρ και τον κουβαλήσανε πάνω σε καρότσα αγροτικού, είχαν δίκιο που τους έβριζαν όλη μέρα;

Και ενώ περνούσαν οι μέρες και προβληματιζόταν ο Θανάσης ένα απόγευμα είχε ανοικτή την τηλεόραση αλλά χωρίς φωνή στις ειδήσεις. Παρατήρησε βέβαια ότι οι δημοσιογράφοι ήταν χαμογελαστοί, ξαφνικά βγήκε για δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών ,άνοιξε τη φωνή ο Θανάσης και άκουσε τις μαγικές λέξεις "ΚΑΤΑΦΈΡΑΜΕ ΕΠΙΜΉΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ"

"Το ήξερα" φώναξε , "τι κατάφεραν οι γίγαντες είναι τρομερό" και έτρεξε στην αυλή να βρει τον 80 χρονο πατέρα του να του πει τα τρομερά νέα. "Πατέρα ,όλα καλά θα πάνε, θα μας κάνουν επιμήκυνση στο χρέους μας" του φώναξε , και ο πατέρας που δεν άκουγε πλέον πολύ καλά του απάντησε:

"Τι χαζά κάθεσαι και ακούς πάλι παιδί μου; τέλος πάντων εγώ δεν την χρειάζομαι η μάνα σου τόσα χρόνια δεν μου έχει παραπονεθεί ποτέ"

p.s Μόνο ο Θανάσης είναι πραγματικό πρόσωπο,όλα τα άλλα πρόσωπα και οι καταστάσεις που περιγράφονται είναι φανταστικές.Μη μασάτε θα τα καταφέρουμε εκτός αν το πει η τηλεόραση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!