Με όλη την προσοχή τις τελευταίες μέρες στην Ισπανία και την Πορτογαλία και στο ερώτημα αν τελικά θα ακολουθήσουν την πορεία της...
Ιρλανδίας και της Ελλάδας, έχει ξεχαστεί η πρώτη χώρα της Ευρώπης που έπεσε θύμα της κρίσης η Ισλανδία.
Για ένα διάστημα ήταν σύμβολο της οικονομικής κρίσης, με σκηνές κενών γραφείων, έρημων καταστημάτων και των πολιτών της. Πλέον η Ιρλανδία έχει κάθε λόγο να κοιτάζει πιο αισιόδοξα το μέλλον.
Αυτήν την εβδομάδα η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια της μετά την αύξηση κατα 1,2% της οικονομίας της, μετά απο 3 συνεχόμενα τετράμηνα συρρίκνωσης. Σημαντικό βήμα για αυτήν της εξέλιξη η συμφωνία της κυβέρνησης με Αγγλία και Ολλανδία για την καταβολή αποζημίωσης σχετικά με την κατάρρευση των τραπεζών της, όταν οι δύο αυτές χώρες αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι ίδιες τους σχεδόν 3 εκατ. πολίτες της που είχαν επενδύσεις σε Ισλανδικές τράπεζες. Θυμίζουμε και την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια συμφωνίας με αυτές τις δύο χώρες όταν σε δημοψήφισμα οι πολίτες της Ισλανδίας είχαν πει όχι σε αποπληρωμή με επιτόκιο 5.5%. Πλέον ένα επιτόκιο 3,3% θεωρούν ότι θα περάσει απο την Ισλανδική κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, που επέλεξαν τον δρόμο της λιτότητας, η Ισλανδία επέλεξε την κατάρρευση των τραπεζών της φορτώνοντας όλο το κόστος στις ομολογίες της. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η Ισλανδία είχε το προνόμιο σε σχέση με τις χώρες της ευρω-ζώνης να εισάγει ελέγχους σε κεφάλαια και να επωφεληθεί σε εξαγωγές λόγω του ασθενέστερου νομίσματός της.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο bloomberg, ο πρόεδρος της Ισλανδίας προέβαλε της ανθεκτικότητα της οικονομίας του παρά την κατάρρευση των τραπεζών της.
Μπορεί να είναι μια μικρή οικονομία 12δις ευρώ, αλλά το παράδειγμα της Ισλανδίας θα μπορούσε να ενισχύσει την γνώμη όσων υποστηρίζουν διαφορετικές στρατηγικές στην Ευρώπη.
http://epitokio.blogspot.com