tromaktiko: ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ



Γιορτάζουμε σήμερα 8 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Παταπίου, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεύμα αγάπης και σωφρονισμού» (Β' προς Τιμόθεον, α' 7). Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε. Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, πήγε στην έρημο. Εκεί περνούσε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες. Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, του παρείχε πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Οσίου Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφταναν στο κελί του για να ακούσουν τη διδασκαλία του. Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, διάλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός, θεραπεύοντας αρρώστους μέχρι την ημέρα που παρέδωσε ειρηνικά τη ψυχή του στον Κύριο.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Εν σοι Πάτερ ακριβώς, διεσώθη το κατ' εικόνα, λαβών γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττων εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γάρ επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτου, διό και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Όσιε Πατάπιε το πνεύμα σου.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

http://agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1260:2010-12-07-23-30-11&catid=99:news&Itemid=369


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!