tromaktiko: Συνεχίζεται με διεθνή αρωγή η προσπάθεια να κατασβεστεί η πυρκαγιά στο Ισραήλ

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζεται με διεθνή αρωγή η προσπάθεια να κατασβεστεί η πυρκαγιά στο Ισραήλ



Χάιφα, ΙσραήλΙσχυρές δυνάμεις με τη βοήθεια αεροσκαφών από το εξωτερικό συνέχισαν την Παρασκευή να επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος Καρμέλ έξω από τη Χάιφα στο Ισραήλ, καταστροφή που προκάλεσε το θάνατο 41 ανθρώπων...
Η πυρκαγιά κατέκαψε και συνεχίζει να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του πευκοδάσους Καρμέλ, ένα από τα ελάχιστα του Ισραήλ.

Καταστράφηκαν ακόμη καλλιέργειες στα περίχωρα της Χάιφας, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστη το κιμπούτς Μπέιτ Ορέν.
Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους. Επίσης εκκενώθηκε επίσης μέρος του Πανεπιστήμιου της Χάιφας, που βρίσκεται στα όρια του δάσους.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς είναι ακόμη άγνωστα, αλλά το ενδεχόμενο του εμπρησμού παραμένει ανοιχτό.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ ανέφερε ότι η αρχική εστία ήταν μόνο μία και ότι η πυρκαγιά μάλλον προκλήθηκε από αμέλεια.Εντωμεταξύ, νωρίτερα την Παρασκευή η αστυνομία Ισραήλ συνέλαβε δύο άνδρες επειδή φέρονται να είχαν πετάξει βόμβες μολότοφ στο δάσος.
Και οι δύο είναι κάτοικοι Νταλίγια αλ Καρμέλ που βρίσκεται κοντά στην εστία της πυρκαγιάς. Ωστόσο, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Διεθνής βοήθεια αλλά και καταγγελίες
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς το Ισραήλ ζήτησε βοήθεια από το εξωτερικό, μία αρκετά σπάνια κίνηση.
Ενισχύσεις σε αεροσκάφη και επίγειες δυνάμεις έχουν αποστείλει η Ιορδανία, η Βουλγαρία (100 πυροσβέστες) και η Αίγυπτος όπως και η Κύπρος, η Ισπανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρουμανία.
Στην Αθήνα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL 415 που μετέβησαν στο Ισραήλ, επιχείρησαν από τις 09:10 το πρωί έως τις 17:05 εκτελώντας δύο εξόδους το καθένα.
Ευπρόσδεκτη έκπληξη ήταν η βοήθεια από την Παλαιστινιακή Αρχή που απέστειλε πυροσβεστικά οχήματα στα αραβικά χωριά Ταϊμπ και Μπαρτάα, που κινδυνεύουν από τα μέτωπα.
Ωστόσο την επομένη της καταστροφής διατυπώνονται επικρίσεις για την μικρή πυροσβεστική υπηρεσία του Ισραήλ –έχει μόνο 1.400 πυροσβέστες χωρίς μοντέρνα μηχανήματα, καταγγέλλει ο Τύπος.
Βοήθεια και από την Τουρκία

Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά και η ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε έφερε πιο κοντά την Τουρκία με το Ισραήλ, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν απότομα μετά την πολύνεκρη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, το οποίο κατευθυνόταν με ανθρωπιστική βοήθεια προς της Γάζα.

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Ταγίπ Ερντογάν είχαν την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Ισραηλινός ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για τη βοήθεια που απέστειλε (δύο αεροσκάφη).

«Εκτιμούμε τις μεγάλες προσπάθειες της Τουρκίας» δήλωσε αργότερα ο Μπ.Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια 41 ανθρώπων και πρόσθεσε σε δηλώσεις του «ήταν ανθρωπιστικό και ισλαμικό καθήκον μας βοηθήσουμε».
Υπογράμμισε πάντως ότι η χώρα του δεν εγκαταλείπει την απαίτηση να ζητήσει το Ισραήλ συγγνώμη για την επίθεση.
in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!