το μεγαλύτερο «ντεπόζιτο νερού», στη νότια Ευρώπη....
Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει αυτός ο φορέας, προκειμένου να διαχειρίζεται με σωστό τρόπο τον πλούτο νερού... του νομού, αλλά και να διεκδικεί τα ανταποδοτικά από το νερό με το οποίο ξεδιψά η Αθήνα. Όπως για παράδειγμα τα νερά του Ευήνου τα οποία μέσω της τεχνητής λίμνης του Αγίου Δημητρίου διοχετεύονται στην Αθήνα, αλλά ουδείς από τους τοπικούς θεσμικούς φορείς διεκδίκησε ανταποδοτικά.
«Δεν έχουμε ένα σύστημα παρακολούθησης και προστασίας των νερών που θα αποτελέσει στο μέλλον το μεγάλο πλούτο της περιοχής, δεν έχουμε διεκδικήσει στο βαθμό που θα έπρεπε και εδώ έχω μεγάλες ενστάσεις και με την εκάστοτε νομαρχιακή αρχή, και με τους δήμους διότι δίνουμε 1,1 εκατ. κυβικά νερό στην Αθήνα, ξεδιψάμε την Αθήνα από τον Εύηνο και η Ναυπακτία δεν έχει πάρει ούτε μια δραχμή αντισταθμιστικά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στο ΑΙΧΜΗ Radio και πρόσθεσε: «Εκπλήσσομαι με την απάθεια αυτής της κοινωνίας που έχει το χρυσό στα χέρια της και τον παραχωρεί χωρίς ένα αντισταθμιστικό». Κάτι ανάλογο είπε ο κ. Κουρουμπλής πρέπει να γίνει και με τα νερά του Αχελώου, καθώς η ΔΕΗ επί πολλά χρόνια αξιοποιεί αυτό τον πλούτο της περιοχής και μέχρι στιγμής δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ. «Και όχι μόνο δεν έχει επενδύσει αλλά μας μεταχειρίζεται σαν να είμαστε αποικιοκρατουμενη περιοχή», επισήμανε ο βουλευτής.
Σε ότι αφορά τον Αχελώο ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «υπάρχουν και άλλοι τρόποι να πιέσουμε την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ ενόψει και των εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια, ώστε το νερό της Θεσσαλίας να ανεβαίνει με πολύ χαμηλό κόστος στη λίμνη της Μεσοχώρας, προκειμένου να χρησιμοποιείται το καλοκαίρι και την άρδευση του κάμπου της Θεσσαλίας, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι δεν θα υπάρξει ανατροπή στο φυσικό περιβάλλον και στη φυσική ροή του Αχελώου». Πρόκειται για το σύστημα αναστροφής που στην Ευρώπη εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές, όπως επισήμανε ο βουλευτής. Πρόσθεσε δε ότι όλες αυτές οι απόψεις θα μπορούσαν να εκφραστούν σε μια συζήτηση που είναι αναγκαία να γίνει προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Ωστόσο όμως όλοι βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ στο αίτημα του υπουργείου υποδομών για άρση της διακοπής των εργασιών της εκτροπής του Αχελώου, με τους Θεσσαλούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Μάλιστα προχθές ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός επισκέφτηκε το Τμήμα Κατασκευής Έργων Καρδίτσας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, Οδικών Σηράγγων και Υπόγειων Έργων προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στα έργα του Αχελώου. Εκεί ο προϊστάμενος του ανέφερε μια σειρά ζημιών που προκάλεσαν οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις και ο κ. Αγοραστός στις δηλώσεις του είπε ότι υπάρχει πλέον επιτακτική ανάγκη συνέχισης των έργων προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω ζημιές αυτά που έχουν εκτελεστεί ως τώρα, που έχουν κοστίσει 600 εκ. ευρώ.
«Καλούμε την κυβέρνηση να εκφράσει με σαφή, ξεκάθαρο, αδιαμφισβήτητο τρόπο την βούλησή της να συνεχιστεί το έργο και θεωρούμε αυταπόδεικτη υποχρέωσή της να προστατεύσει τα υφιστάμενα έργα, για τα οποία έχουν επενδυθεί μέχρι τώρα - ουδείς πρέπει να το ξεχνά - 600 εκατομμύρια ευρώ από τις θυσίες του Ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.
ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS