Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο «Κήρυξη περιοχών υπό κτηματογράφηση για τις εργασίες του Εθνικού Κτηματολογίου» (ΦΕΚ Β 1077), και ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, αυτή της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15/07/2010), κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση και οι υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου θα καλύψει την ανάγκη της χώρας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου και με αποδεικτικό χαρακτήρα συστήματος οργάνωσης και κατοχύρωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας των πολιτών.
Ακόμη, ενδυναμώνεται η ορθολογική χάραξη και η αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικής γης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και ενισχύεται θεσμικά η προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, με έμφαση στο δασικό πλούτο της χώρας με την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Παράλληλα, αποκαλύπτεται και καταγράφεται συστηματικά η δημόσια περιουσία και ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις.
Ανοίγει ο δρόμος για την αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών της Δημόσιας Διοίκησης, που βελτιώνουν τους όρους υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου. Πλέον, κάθε διοικητική πράξη θα πρέπει να μπορεί να ενσωματώνεται στο Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου και με αυτό τον τρόπο να αποτελεί κτήμα της πιο σύγχρονης και διαρκώς ενημερωμένης βάσης δεδομένων του δημοσίου.
Οι περιοχές της χώρας που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση στις 15/7/2010 θα κτηματογραφηθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια και αφορούν στο 58% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Το πρώτο πρόγραμμα κτηματογράφησης θα αφορά στα αστικά κέντρα, που δεν έχουν μέχρι σήμερα κτηματογραφηθεί, με τα οποία σχεδιάζεται να αντικατασταθούν μεγάλα Υποθηκοφυλακεία της χώρας από Κτηματολογικά Γραφεία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κτηματογράφηση των αγροτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.
Η απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Τ. Μπιρμπίλη, σύμφωνα με την οποία κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας δεν δημιουργεί υποχρεώσεις στους πολίτες που έχουν ακίνητη περιουσία στις περιοχές αυτές στην παρούσα φάση.
Η κήρυξη υπό κτηματογράφηση είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού που θα αναδείξει τους αναδόχους της κτηματογράφησης. Οι μελέτες κτηματογράφησης θα υλοποιηθούν σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που θα αφορά πλέον όλη την υπόλοιπη χώρα.
Αντίστοιχα, σταδιακά θα ανακοινώνονται ο χρόνος και ο τρόπος υποβολής δήλωσης από τους πολίτες κατά περιοχές. Για την ενημέρωση των πολιτών θα προηγείται ενημερωτική καμπάνια στα ΜΜΕ.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι μια γενική, ενιαία, συστηματική και πάντοτε ενημερωμένη καταγραφή, που περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε τμήματος γης, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου.
Είναι ακόμη πηγή πολύτιμων πληροφοριών, απαραίτητων για τις αναπτυξιακές δραστηριότητες της χώρας.
Από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελούσε μία μεγάλη αναγκαιότητα. Είμαστε άλλωστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει Κτηματολόγιο.
Η απουσία του δημιούργησε όχι μόνο σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, αλλά και μεγάλα προβλήματα καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, πυρκαγιών δασών και πολλών άλλων που ταλαιπωρούν τη χώρα μέχρι τις μέρες μας.
Το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι ένα αναπτυξιακό έργο πνοής, μία βασική παράμετρος για τον ορθολογικό σχεδιασμό των χρήσεων του χώρου και τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών πόρων της χώρας. Με το Εθνικό Κτηματολόγιο γίνονται πολύ πιο γρήγορα τα μεγάλα έργα (αρδευτικά, δρόμοι, αναδασμοί κλπ.).
Τρόποι υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας:
Η δήλωση ιδιοκτησίας,μπορεί υποβληθεί με τους ακόλουθους τρόπους:
•Πηγαίνοντας ο ίδιος ή κάποιο τρίτο πρόσωπο στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Στην περίπτωση που τρίτος απλώς καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς, απαιτείται απλή εξουσιοδότηση (χωρίς θεώρηση του γνησίου της υπογραφής). Στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς, απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Στο συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης θα επισυνάψετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία είναι:
α) Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια).
β) Αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης.
Κατά την υποβολή της δήλωσης χρειάζεται απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και η επίδειξη εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το Α.Φ.Μ. του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ,βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.,λογαριασμός ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.)
•Αποστέλλοντας ταχυδρομικά μέσω ΕΛΤΑ ή κάποιου courier τη δήλωσή σας στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Στην περίπτωση αυτή πέραν του εντύπου της δήλωσης και συνυποβαλλομένων κατά περίπτωση, επισυνάπτονται υποχρεωτικά:
α) απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
β) απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λ.π.)
γ) το πρωτότυπο αποδεικτικό καταβολής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης
•Ηλεκτρονικά
Στην περίπτωση αυτή βασική προϋπόθεση είναι να έχετε ένα λογαριασμό e-mail για να αποκτήσετε βασική πρόσβαση στην εφαρμογή. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα είτε θα τα σαρώσετε και θα τα στείλετε ηλεκτρονικά ή θα τα αποστείλετε ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισυνάψετε υποχρεωτικά:
α) απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
β) απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λ.π.)