Μια ημέρα μετά την «οργή λαού», ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να πείσει ότι "αυτά που είδατε στις τηλεοράσεις είναι μοντάζ, εμείς μια χαρά είμαστε και ο κόσμος στηρίζει την πολιτική μας".
Άνευ ατζέντας, στρατηγικής ή συμμαχιών, ο μικρός Γιωργάκης θα επιχειρήσει (;) να εφεύρει ένα νέο επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να δείξει ότι υψώνει ανάστημα στην ΕΕ.
Βλέπετε οι συνάδελφοι του, του το ξέκοψαν και δεν πρόκειται να συζητήσουν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Γιατί, όπως είπαμε, ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει να δείξει έργα. Μάλιστα πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει νέα αξιολόγηση για την Ελλάδα που θα λέει ότι αμφιβάλλει εάν η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε. Πότε διέρρευσε η πληροφορία; Λίγες ώρες μετά την μετάδοση των εικόνων από την χθεσινή απεργία και πορεία, τα επεισόδια καθώς και τον προπηλακισμό του Κ. Χατζηδάκη.
Πάλι η κυβέρνηση θα ρίξει ευθύνες στα ξεσπάσματα της κοινωνίας για την άνοδο των σπρεντ των ομολόγων. Φανταστείτε εάν στην θέση του Χατζηδάκη ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τι θα γινόταν. Τέτοια επεισόδια είναι σαφώς κατακριτέα. Η βία δεν είναι λύση. Γι' αυτό καλά θα κάνει η κυβέρνηση να αντιληφθεί τάχιστα, ότι όσο πιο πολύ φορτώνει ο λαός και μαζεύει, τόσο πιο άγριο, βίαιο, γενικό και τυφλό θα είναι το ξέσπασα. Την πρώτη γεύση της οργής, οι 300 της βουλής την πήραν χθες. Η αγωνία του κόσμου, σε συνδυασμό με τον πανικό και την ξαφνική φτώχια, θα φέρει και συνέχεια.
Κατά τ' άλλα σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, παίζεται και η δεύτερη πράξη του ελληνικού δράματος που δεν είναι άλλη από την υπερψήφιση του νέου μηχανισμού στήριξης που θα προβλέπει και ελεγχόμενη πτώχευση για τις αμαρτωλές χώρες. Πέρασε δηλαδή το δικό της Μέρκελ, με βούλα Γιωργάκη. Τσάμπα μάγκας.
Βάσει του σχεδίου, οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν υπερβολικά ελλείμματα να μετακυλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε ιδιώτες δανειστές - στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων (με τα ανάλογα ανταλλάγματα βέβαια). Μόνο με αυτή την προϋπόθεση η χώρα θα μπορεί να λάβει πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.
Την ίδια στιγμή όμως η εν λόγω χώρα και παρά την αναδιάρθρωση του χρέους της, θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της όποιας δανειακής της σύμβασης.
Από τον Ιούνιο του 2013, επίσης, τα κρατικά ομόλογα θα εμπεριέχουν ειδική «ρήτρα συλλογικής δράσης» βάσει της οποίας, σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού, η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει οικειοθελώς σε αναδιάρθρωση του χρέους, με κούρεμα στα ομόλογα.
Σας θυμίζει κάτι;
http://www.topontiki.gr/article/12353