Πρώτον το μέτρο (μαζί με μία άλλη σειρά μέτρων που έχουν παρθεί και αφορούν και τους πολύτεκνους) αποθαρρύνει κάποιον που θέλει να φτιάξει μια πολυμελή οικογένεια και να στηρίξει το υπαρκτό δημογραφικό πρόβλημα (στην Ελλάδα γεννιούνται από τους Έλληνες λιγότερα από 1 παιδί ανα οικογένεια)
Δεύτερον: Αν και το ποσό του επιδόματος είναι πολύ μικρό 120-250 Ευρώ τον μήνα, αποτελει μία μικρή επιβράβευση για την μάνα που αφιέρωσε μεγάλο μέρος από την ζωή της για να μεγαλώσει τεσσερα ή περισσότερα παιδιά.
Τρίτο: Το μέτρο όπως θα ισχύσει είναι ισοπεδωτικό. Σαράντα χιλιάδες για μια εξαμελή οικογένεια σημαίνει κατα κεφαλήν 6.500, ενώ για μία οκταμελή οικογένεια 5.000 ανα άτομο. Τα ποσά αυτά είναι κοντά στα όρια της φτώχιας, αν υπολογίσεις ότι σχεδόν όλοι οι πολύτεκνοι έχουν να πληρώσουν και ένα αξιοπρεπές ενοίκιο ή δάνειο (800-1000 Ευρώ τον μήνα) για να ζούν σε ένα σπίτι λίγο μεγαλύτερο από 100 τετραγωνικά.
Τέταρτο και πιο σημαντικό: Εαν κάνει κάποιος τους υπολογισμούς θα καταλάβει πως το ποσό που εξοικονομείται είναι ελάχιστο. Και γίνομαι σαφείς. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα περίπου 100,000 πολύτεκνοι και άλλοι τόσοι τρίτεκνοι δικαιούχοι των επιδόμάτων. Το μέσο επίδομα το μήνα είναι περίπου 180 Ευρώ. Το συνολικό μηνιαίο κόστος είναι δηλαδή 18 εκατομμύρια. Το 70% των πολυτέκνων οικογενειών είναι κάτω από το πλαφόν των 40 χιλιάδων. Αρα το επίδομα θα κοπεί στο 30% των πολυτέκνων. αν κάνετε τις πράξεις θα δείτε ότι η οικονομια που τελικά γίνεται είναι ΔΕΚΑ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ το μήνα. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το ποσό που δίνει (η έστω έδινε) η Siemens κάθε μήνα για χορηγείες δεξιά και αριστερά.
Και αναρωτιέμαι ο αφελής μήπως ο σκοπός δεν είναι πως να κερδίσουμε δεκα ή έντεκα εκατομμύρια, αλλά πώς να ΕΞΑΦΑΝΊΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ. Δεν ειμαι σίγουρος απλά αναρωτιέμαι???
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ