, να πλένουν συνέχεια τα χεράκια τους, τα δόντια τους, να κάνουν μπάνιο με το σωστό τρόπο, δεν τους μαθαίνουμε τη σημασία της καθαριότητας στους χώρους, όπου ζουν και κινούνται;
Εδώ μπορείτε να πάρετε ιδέες, πώς θα πείσετε τα παιδιά για την αξία της καθαριότητας.
Ας αρχίσουμε με το παιδικό δωμάτιο.
Αν το δωμάτιο του γιου ή της κόρης σας μοιάζει να έχει «χτυπηθεί» από σφοδρότατο τυφώνα, τότε να έχετε υπομονή και επιμονή.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τοποθετούν τα πράγματά τους, αφού τα χρησιμοποιήσουν, στη σωστή τους θέση.
Αν υιοθετήσουν αυτή τη συνήθεια από μικρή ηλικία, θα την εφαρμόζουν σε όλη τους τη ζωή. Δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τακτοποιούν το χώρο τους υπό την απειλή τιμωρίας από τους γονείς, ούτε εσείς πρέπει να έχετε το ύφος του επιθεωρητή, που ελέγχει με αυστηρότητα τον χώρο.
Χρειάζεται, απλώς, μικρή πειθαρχία και ορισμένοι κανόνες, που θα πρέπει να παραμένουν απαράβατοι.
Για παράδειγμα, στο παιδί, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να ανεβαίνει με τα παπούτσια πάνω στο κρεβάτι, ούτε να χρησιμοποιεί λερωμένες πετσέτες ή χαρτομάντιλα. Επίσης, καλό θα είναι να τα μάθετε να στρώνουν μόνα τους το κρεβάτι τους.
Το επόμενο βήμα είναι το μπάνιο
Αν και τους διδάσκουμε να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να καθαρίζουν τα αυτιά τους και να κάνουν προσεκτικά μπάνιο, οφείλουμε να τους μάθουμε πώς να διατηρούν και το χώρο του μπάνιου καθαρό.
Για παράδειγμα, μπορείτε να κρεμάσετε ένα αστείο πόστερ στον τοίχο, που θα θυμίζει στο γιο σας να τραβά πάντα το καζανάκι, ή ένα μικρό κουδουνάκι, που θα του υπενθυμίζει να κλείνει καλά την πόρτα του μπάνιου.
Μπορείτε να εφεύρετε δικούς σας τρόπους, για να εξακριβώνετε κάθε φορά, αν το παιδί σας αμελεί τις καλές συνήθειες.
Αφήστε του την ευχέρεια να είναι εκείνο υπεύθυνο να αλλάζει συχνά τα σεντόνια του κρεβατιού του και τις πετσέτες του μπάνιου του ή να έχει εκείνο στον νου του να προμηθεύεται με χαρτί υγείας, προτού του τελειώσει το προηγούμενο ρολό. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες μετρούν πολύ στη δημιουργία ενός υπεύθυνου παιδιού, και ενός μετέπειτα ενήλικα με καλούς τρόπους.
Γενικά, να τους μάθετε να κλείνουν τους διακόπτες του ηλεκτρικού κάθε φορά, που βγαίνουν από ένα δωμάτιο του σπιτιού σας και να μην αφήνουν ανοικτές τις βρύσες.
Επίσης, να μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να τρώνε σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού, αντιθέτως δείξτε τους πώς να στρώνουν το τραπέζι. Στο τέλος κάθε γεύματος, χρήστε τα υπεύθυνα να αφήνουν το πιάτο τους στον νεροχύτη και να μη το «παρατούν» στο τραπέζι, όπου γευμάτισαν.
Και, βέβαια, να μην ξεχνούν να πλένουν τα χέρια τους πριν και αμέσως μετά τα γεύματα, συνήθεια, που θα τα βοηθήσει να αποφύγουν πιθανότητες μόλυνσης στη ζωή τους.
Διδάξτε τα παιδιά σας να τηρούν τους κανόνες καθαριότητας σε κάθε έκφανση της ζωής τους, δημοσίως και μη. Έτσι, δε θα αφήσουν τα σκουπίδια τους διάσπαρτα, όταν βρεθούν για πικ-νικ με την παρέα τους αργότερα, ούτε θα πετούν σκουπίδια στο δρόμο από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου.
Μην ξεχνάτε, όμως, το σημαντικότερο όλων: Γίνετε εσείς το πρότυπό του. Τα παιδιά θα υιοθετήσουν την καθαριότητα ως συνήθεια, μόνο αν παρατηρούν συνέχεια τους γονείς τους να τηρούν τους κανόνες αβίαστα...
http://www.mother.gr/