υπουργοί. Οπως έχει παραδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις συζητήσεις που είχε με βουλευτές του ΠαΣοΚ την προηγούμενη εβδομάδα, η κατάσταση είναι «οριακά κρίσιμη». Ηδη στο υπουργείο Υποδομών ετοιμάζουν «μνημόνια» για τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ ώστε αν μετά τη διαδικασία
εξυγίανσης παρατηρηθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης να παύονται αμέσως οι διοικήσεις τους και να αποκαθίσταται η ζημιά. Ειδικά περιοριστικά προγράμματα θα επιβληθούν και στους υπερχρεωμένους «καλλικράτειους» δήμους ώσπου να ορθοποδήσουν. Επιπλέον, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας στον οποίο θα μεταφερθούν οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας επειδή δεν προλαβαίνουν να ενσωματωθούν εγκαίρως στο ΕΣΥ.
Βαρύ φορτίο θα έχει τους επόμενους τρεις μήνες η Βουλή. Ως το τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 44 νομοσχέδια και δράσεις των «μνημονιακών» υπουργείων (21 ως το τέλος Δεκεμβρίου και 23 ως τον Μάρτιο). Συνολικά ως τον Σεπτέμβριο του 2011 για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 59 νομοσχέδια. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε σε ένα από τα πρόσφατα Υπουργικά Συμβούλια να δοθεί προτεραιότητα στα νομοσχέδια που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου έναντι των υπολοίπων. Υπάρχουν όμως νομοσχέδια τα οποία είναι συμπληρωματικά του μνημονίου και δεν μπορούν να μείνουν πίσω. Ετσι οι υπουργοί που έχουν τον περισσότερο φόρτο σχεδιάζουν να καταθέσουν πολυνομοσχέδια (αρχής γενομένης από αυτό που θα καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Α. Λοβέρδος ), ενώ άλλοι, όπως ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, παλεύουν περισσότερο με τα εμπόδια της γραφειοκρατίας χάριν της ανάπτυξης. Ορισμένοι συζητούν το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η Βουλή και το Σαββατοκύριακο αν παραστεί ανάγκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος απορρίπτει την ιδέα αυτή επειδή δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, προτείνοντας εμβόλιμες συνεδριάσεις.
Γενικοί γραμματείς πιέζουν υπουργούς
Μολονότι οι περισσότεροι υπουργοί προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα αισιοδοξίας για τις 90 πιο πιεστικές ημέρες της θητείας τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επιτελικά στελέχη τους. «Ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας δεν βγαίνει» ομολογούν. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του συντονιστικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς εννέα υπουργείων υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τα ραβασάκια τους μαζί με μια αίσθηση αυξανόμενης ανησυχίας από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και οι ίδιοι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το πώς θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν τους υπουργούς τους αν διαπιστώσουν καθυστερήσεις.
Χαμένοι στη... μετάφραση
Οι απολύσεις και οι (περαιτέρω) μειώσεις μισθών αποτελούν ταμπού ακόμη και για την τρόικα. Το αποτέλεσμα είναι κρίσιμες αποφάσεις του μνημονίου να περιγράφονται με δυσνόητους οικονομικούς και νομικούς όρους και όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως να πιάνονται στον ύπνο οι βουλευτές και η κοινωνία. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η ενδυνάμωση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών πραγματοποιήθηκε κατά τη μετάβαση από το «μνημόνιο Ι» στο «μνημόνιο ΙΙ», αλλά μέσα στη θύελλα του Ασφαλιστικού ελάχιστοι πρόσεξαν τη διαφορά. Στον τρίτο έλεγχο όμως έπρεπε να περάσει η σχετική νομοθεσία, οπότε εξερράγη η κυρία Λούκα Κατσέλη και ως τώρα το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων ενώ και ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για συναίνεση προς τους κοινωνικούς εταίρους.
«Μνημόνιο» στις ΔΕΚΟ
Οι υπουργοί μηχανεύονται διάφορους τρόπους προκειμένου να διαφύγουν από τη μέγκενη της τρόικας. Στο υπουργείο Υποδομών έχουν σχεδιάσει ένα είδος μνημονίου- «σύμφωνο ευθύνης» το αποκαλούν οι αρμόδιοι- για τις ΔΕΚΟ που εποπτεύουν. Σύμφωνα με αυτό, κάθε τρεις μήνες θα πραγματοποιείται έλεγχος των στόχων που έχουν τεθεί και στην περίπτωση που ξεφεύγουν θα ξεκινά διαδικασία διόρθωσης της πορείας και παράλληλα θα αξιολογείται η διοίκηση και σε περιπτώσεις μεγάλης αστοχίας θα παύεται. Το «μνημόνιο» αυτό θα ισχύσει για τις αστικές συγκοινωνίες και αναδρομικά για τον ΟΣΕ. Ο νόμος για την αναδιαμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2011. Ως το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί στη Βου λή το σχέδιο νόμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα δημόσια έργα, το οποίο θα διευκολύνει τις συμβάσεις παραχώρησης για αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις, όπως π.χ. στο Θριάσιο. Επίσης στις αρχές του 2011 θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί η νέα εθνική υποδομή για τα δίκτυα οπτικών ινών, όπου προβλέπεται η παραχώρηση αδειών διέλευσης δικτύων σε ιδιώτες, ρύθμιση στην οποία αντιδρά έντονα ο ΟΤΕ.
Ασφαλιστικό και ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Μια από τις δεσμεύσεις του μνημονίου στην οποία επιμένει πολύ η τρόικα είναι η ενοποίηση όλων των κλάδων Υγείας. Στο άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου προβλέπεται η ενσωμάτωση των παροχών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό το προσεχές διάστημα. Βρέθηκε όμως παρακαμπτήρια οδός: Θα δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας στον οποίο θα υπαχθούν οι μονάδες Υγείας των Ταμείων, τα Κέντρα Υγείας και οι αγροτικοί γιατροί. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρ΄ ότι εφαρμόστηκε πιλοτικά και σε περιορισμένη έκταση στον ΟΑΕΕ, απέδωσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και η τρόικα τη συμπεριέλαβε στους στόχους που αξιολογεί. Ως τον Μάρτιο το μέτρο αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως τις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ενοποίησης των συμβάσεων για παροχές υγείας που υπογράφουν τα Ταμεία με ιδιώτες γιατρούς, κλινικές και δημόσια νοσοκομεία, ώστε να επιτευχθούν μειώσεις στη χρέωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Πολυνομοσχέδιο«μαμούθ» για την Υγεία
Την Παρασκευή παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο οποίο έχουν ενταχθεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Α. Λοβέρδος έναντι της τρόικας ως τον Μάρτιο. Πρόκειται στην ουσία για μια δέσμη οκτώ διαφορετικών νομοσχεδίων τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν σοκ στον χώρο της Υγείας, καθώς καθιερώνουν: Μηχανοργάνωση και ψηφιακή λειτουργία του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Μείωση της τιμής του φαρμάκου και μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Υγείας. Εφαρμογή της λίστας φαρμάκων. Ενσωμάτωση του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Ανοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και αύξηση στα εξέταστρα. Εφαρμογή νέου συστήματος προμηθειών και ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΠΑΔ και στα νοσοκομεία. Εξορθολογισμός στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Θεωρείται βέβαιον ότι καθεμία από αυτές τις ρυθμίσεις θα προκαλέσει κύματα αντιδράσεων, ενώ την ίδια ώρα στα νοσοκομεία οι πανεπιστημιακοί γιατροί και οι συντονιστές διευθυντές βρίσκονται σε λευκή απεργία, η εκκρεμότητα στο θέμα των εφημεριών παραλύει το σύστημα και οι διοικητές των νοσοκομείων είναι υπό αξιολόγηση ως το τέλος Δεκεμβρίου.
Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ
Στο πεδίο των κοινωνικών αντιδράσεων αυτό που απασχολεί περισσότερο από καθετί άλλο τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι η στάση που θα τηρήσει η ΓΕΝΟΠΔΕΗ,ίσως το μόνο τόσο συμπαγές και πειθαρχημένο σωματείο στον δημόσιο τομέα όπου το ΠαΣοΚ έχει την πλειοψηφία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει ως τον Μάρτιο να έχει ψηφίσει δύο νομοσχέδια τα οποία ήδη προκαλούν αντιδράσεις: Για τη λιγνιτική παραγωγή- η Ελλάδα έχει περιθώριο ως το τέλος Ιανουαρίου από την Κομισιόν για να λύσει το θέμα,διαφορετικά θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- και την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και για την προσαρμογή στο 3ο ενεργειακό πακέτο (ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ,νέα τιμολογιακή πολιτική απελευθέρωση αγοράς χονδρικής κ.ά.).Η ΓΕΝΟΠ προβάλλει αντιρρήσεις για τα σχέδια που αφορούν τις λιγνιτικές μονάδες,στο βάθος όμως βρίσκεται το Συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων της ΔΕΗ.Αιτία της έριδας αποτελεί ο πρόσθετος πόρος των περίπου 650 εκατ. ευρώ ο οποίος προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μαζί με τον αντίστοιχο για τους υπαλλήλους του ΟΤΕ φθάνει το 1 δισ.ευρώ.Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι αυτοί οι πόροι θα κοπούν,καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ,αλλά στην κυβέρνηση δεν είναι όλοι βέβαιοι ότι αν δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα δεν θα υπάρξει μια πιο ελαστική ρύθμιση.
εξυγίανσης παρατηρηθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης να παύονται αμέσως οι διοικήσεις τους και να αποκαθίσταται η ζημιά. Ειδικά περιοριστικά προγράμματα θα επιβληθούν και στους υπερχρεωμένους «καλλικράτειους» δήμους ώσπου να ορθοποδήσουν. Επιπλέον, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας στον οποίο θα μεταφερθούν οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας επειδή δεν προλαβαίνουν να ενσωματωθούν εγκαίρως στο ΕΣΥ.
Βαρύ φορτίο θα έχει τους επόμενους τρεις μήνες η Βουλή. Ως το τέλος του Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 44 νομοσχέδια και δράσεις των «μνημονιακών» υπουργείων (21 ως το τέλος Δεκεμβρίου και 23 ως τον Μάρτιο). Συνολικά ως τον Σεπτέμβριο του 2011 για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 59 νομοσχέδια. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε σε ένα από τα πρόσφατα Υπουργικά Συμβούλια να δοθεί προτεραιότητα στα νομοσχέδια που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου έναντι των υπολοίπων. Υπάρχουν όμως νομοσχέδια τα οποία είναι συμπληρωματικά του μνημονίου και δεν μπορούν να μείνουν πίσω. Ετσι οι υπουργοί που έχουν τον περισσότερο φόρτο σχεδιάζουν να καταθέσουν πολυνομοσχέδια (αρχής γενομένης από αυτό που θα καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Α. Λοβέρδος ), ενώ άλλοι, όπως ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, παλεύουν περισσότερο με τα εμπόδια της γραφειοκρατίας χάριν της ανάπτυξης. Ορισμένοι συζητούν το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η Βουλή και το Σαββατοκύριακο αν παραστεί ανάγκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος απορρίπτει την ιδέα αυτή επειδή δεν προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, προτείνοντας εμβόλιμες συνεδριάσεις.
Γενικοί γραμματείς πιέζουν υπουργούς
Μολονότι οι περισσότεροι υπουργοί προσπαθούν να περάσουν μια εικόνα αισιοδοξίας για τις 90 πιο πιεστικές ημέρες της θητείας τους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα επιτελικά στελέχη τους. «Ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας δεν βγαίνει» ομολογούν. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του συντονιστικού οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς εννέα υπουργείων υπό τον συντονισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τα ραβασάκια τους μαζί με μια αίσθηση αυξανόμενης ανησυχίας από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και οι ίδιοι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το πώς θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν τους υπουργούς τους αν διαπιστώσουν καθυστερήσεις.
Χαμένοι στη... μετάφραση
Οι απολύσεις και οι (περαιτέρω) μειώσεις μισθών αποτελούν ταμπού ακόμη και για την τρόικα. Το αποτέλεσμα είναι κρίσιμες αποφάσεις του μνημονίου να περιγράφονται με δυσνόητους οικονομικούς και νομικούς όρους και όταν έρχεται η ώρα της κρίσεως να πιάνονται στον ύπνο οι βουλευτές και η κοινωνία. Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η ενδυνάμωση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών πραγματοποιήθηκε κατά τη μετάβαση από το «μνημόνιο Ι» στο «μνημόνιο ΙΙ», αλλά μέσα στη θύελλα του Ασφαλιστικού ελάχιστοι πρόσεξαν τη διαφορά. Στον τρίτο έλεγχο όμως έπρεπε να περάσει η σχετική νομοθεσία, οπότε εξερράγη η κυρία Λούκα Κατσέλη και ως τώρα το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων ενώ και ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για συναίνεση προς τους κοινωνικούς εταίρους.
«Μνημόνιο» στις ΔΕΚΟ
Οι υπουργοί μηχανεύονται διάφορους τρόπους προκειμένου να διαφύγουν από τη μέγκενη της τρόικας. Στο υπουργείο Υποδομών έχουν σχεδιάσει ένα είδος μνημονίου- «σύμφωνο ευθύνης» το αποκαλούν οι αρμόδιοι- για τις ΔΕΚΟ που εποπτεύουν. Σύμφωνα με αυτό, κάθε τρεις μήνες θα πραγματοποιείται έλεγχος των στόχων που έχουν τεθεί και στην περίπτωση που ξεφεύγουν θα ξεκινά διαδικασία διόρθωσης της πορείας και παράλληλα θα αξιολογείται η διοίκηση και σε περιπτώσεις μεγάλης αστοχίας θα παύεται. Το «μνημόνιο» αυτό θα ισχύσει για τις αστικές συγκοινωνίες και αναδρομικά για τον ΟΣΕ. Ο νόμος για την αναδιαμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών πρέπει να έχει ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2011. Ως το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί στη Βου λή το σχέδιο νόμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα δημόσια έργα, το οποίο θα διευκολύνει τις συμβάσεις παραχώρησης για αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις, όπως π.χ. στο Θριάσιο. Επίσης στις αρχές του 2011 θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί η νέα εθνική υποδομή για τα δίκτυα οπτικών ινών, όπου προβλέπεται η παραχώρηση αδειών διέλευσης δικτύων σε ιδιώτες, ρύθμιση στην οποία αντιδρά έντονα ο ΟΤΕ.
Ασφαλιστικό και ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Μια από τις δεσμεύσεις του μνημονίου στην οποία επιμένει πολύ η τρόικα είναι η ενοποίηση όλων των κλάδων Υγείας. Στο άρθρο 31 του ασφαλιστικού νόμου προβλέπεται η ενσωμάτωση των παροχών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό το προσεχές διάστημα. Βρέθηκε όμως παρακαμπτήρια οδός: Θα δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας στον οποίο θα υπαχθούν οι μονάδες Υγείας των Ταμείων, τα Κέντρα Υγείας και οι αγροτικοί γιατροί. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρ΄ ότι εφαρμόστηκε πιλοτικά και σε περιορισμένη έκταση στον ΟΑΕΕ, απέδωσε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και η τρόικα τη συμπεριέλαβε στους στόχους που αξιολογεί. Ως τον Μάρτιο το μέτρο αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως τις αρχές Ιανουαρίου θα πρέπει το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ενοποίησης των συμβάσεων για παροχές υγείας που υπογράφουν τα Ταμεία με ιδιώτες γιατρούς, κλινικές και δημόσια νοσοκομεία, ώστε να επιτευχθούν μειώσεις στη χρέωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Πολυνομοσχέδιο«μαμούθ» για την Υγεία
Την Παρασκευή παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο οποίο έχουν ενταχθεί όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Α. Λοβέρδος έναντι της τρόικας ως τον Μάρτιο. Πρόκειται στην ουσία για μια δέσμη οκτώ διαφορετικών νομοσχεδίων τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν σοκ στον χώρο της Υγείας, καθώς καθιερώνουν: Μηχανοργάνωση και ψηφιακή λειτουργία του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Μείωση της τιμής του φαρμάκου και μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Υγείας. Εφαρμογή της λίστας φαρμάκων. Ενσωμάτωση του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Ανοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών. Λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και αύξηση στα εξέταστρα. Εφαρμογή νέου συστήματος προμηθειών και ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΠΑΔ και στα νοσοκομεία. Εξορθολογισμός στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων. Θεωρείται βέβαιον ότι καθεμία από αυτές τις ρυθμίσεις θα προκαλέσει κύματα αντιδράσεων, ενώ την ίδια ώρα στα νοσοκομεία οι πανεπιστημιακοί γιατροί και οι συντονιστές διευθυντές βρίσκονται σε λευκή απεργία, η εκκρεμότητα στο θέμα των εφημεριών παραλύει το σύστημα και οι διοικητές των νοσοκομείων είναι υπό αξιολόγηση ως το τέλος Δεκεμβρίου.
Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ
Στο πεδίο των κοινωνικών αντιδράσεων αυτό που απασχολεί περισσότερο από καθετί άλλο τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι η στάση που θα τηρήσει η ΓΕΝΟΠΔΕΗ,ίσως το μόνο τόσο συμπαγές και πειθαρχημένο σωματείο στον δημόσιο τομέα όπου το ΠαΣοΚ έχει την πλειοψηφία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει ως τον Μάρτιο να έχει ψηφίσει δύο νομοσχέδια τα οποία ήδη προκαλούν αντιδράσεις: Για τη λιγνιτική παραγωγή- η Ελλάδα έχει περιθώριο ως το τέλος Ιανουαρίου από την Κομισιόν για να λύσει το θέμα,διαφορετικά θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- και την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και για την προσαρμογή στο 3ο ενεργειακό πακέτο (ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ,νέα τιμολογιακή πολιτική απελευθέρωση αγοράς χονδρικής κ.ά.).Η ΓΕΝΟΠ προβάλλει αντιρρήσεις για τα σχέδια που αφορούν τις λιγνιτικές μονάδες,στο βάθος όμως βρίσκεται το Συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων της ΔΕΗ.Αιτία της έριδας αποτελεί ο πρόσθετος πόρος των περίπου 650 εκατ. ευρώ ο οποίος προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και μαζί με τον αντίστοιχο για τους υπαλλήλους του ΟΤΕ φθάνει το 1 δισ.ευρώ.Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι αυτοί οι πόροι θα κοπούν,καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ,αλλά στην κυβέρνηση δεν είναι όλοι βέβαιοι ότι αν δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα δεν θα υπάρξει μια πιο ελαστική ρύθμιση.
tovima.gr