Μιας Αγροφυλακής που δυστυχώς στα τρία χρόνια λειτουργίας της υπό νέα μορφή (γιατί πάντα λειτουργούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) λοιδωρήθηκε και επικρίθηκε, όσο καμία άλλη δημόσια υπηρεσία, τις περισσότερες φορές άδικα και αδικαιολόγητα, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω εμπάθειας.
Η Αγροφυλακή, στα τρία αυτά χρόνια, δεν ήταν μια υπηρεσία «φάντασμα». Οι υπάλληλοί της, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα,παρουσίασαν σημαντικό έργο, τόσο (κυρίως) στον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της υπαίθρου.
Τα επίσημα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύουν τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς με ευθύνη των διοικούντων το Σώμα, έμειναν στην αφάνεια, δεν αναδείχθηκαν και δεν προβλήθηκαν, ώστε οι πολίτες και οι Φορείς να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας και να μην πέσουν θύματα της παραπληροφόρησης και η νυν πολιτική ηγεσία του να προχωρήσει στην κατάργησή της, όχι όμως την πλήρη διάλυσή της γιατί στο σχέδιο νόμου πρβλέπεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στις δασικές υπηρεσίες.
Η ενσωμάτωση της Αγροφυλακής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως διαφαίνεται γίνεται με προχειρότητα. ΄Επρεπε κατά τη γνώμη μου τοΥπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, να προχωρήσει πρώτα στη σύσταση μιας ενιαίας υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος με τη ένταξη σε αυτή ως ξεχωριστών τμημάτων των επιθεωρητών περιβάλλοντος, των δασικών υπηρεσιών και της αγροφυλακής, υπό νέα ονομασία (π.χ. Διεύθυνση Προστασίας Αγροτικού Περιβάλλοντος), το δε προσωπικό της να είναι ένστολο και ένοπλο για προφανείς λόγους, ασκώντας έτσι όσο το δυνατόν καλύτερα τα καθήκοντά τους.
Μακάρι έστω και την ύστατη στιγμή οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός στην προστασία του περιβάλλοντος στον οποίο δεν χωρούν «καπρίτσια» και προχειρότητες.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ