Ειδικότερα, σε δηλώσεις στον «Φ», από τη Σουηδία όπου βρισκόταν, ο κ. Δημητρίου σχολίασε τη γνωμάτευση των νομικών συμβούλων της ΟΕΛΜΕΚ. Ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την προοπτική «να χτίσουμε καπνιστήρια στα σχολεία». Παρόλα αυτά, εξέφρασε την ετοιμότητά του να μελετήσει τα όσα αναφέρονται στη σχετική γνωμάτευση, όταν επιστρέψει στην Κύπρο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η νομική πτυχή του θέματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο ενδέχεται να αποταθεί στο δικό του νομικό σύμβουλο, δηλαδή στον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, ζητώντας νέα γνωμάτευση επί του θέματος. Κι αυτό, γιατί η προηγούμενη γνωμάτευση του κ. Κληρίδη για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρων καπνιστών στα δημόσια εκπαιδευτήρια, είχε ετοιμαστεί πριν την ψήφιση του νόμου για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους (ο οποίος εφαρμόστηκε 1η Ιανουαρίου 2010). Θυμίζουμε ότι το 2007, σε επιστολή προς το Υπουργείο, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Έχω τη γνώμη ότι η κείμενη νομοθεσία επιτρέπει, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, τη δημιουργία αιθουσών καπνιστών που να χρησιμοποιούνται από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Κατά τη γνώμη μου, όμως, δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Υποχρέωση ο εργοδότης έχει να φροντίζει ώστε οι εργοδοτούμενοι που δεν καπνίζουν ή δεν επιθυμούν να καπνίζουν στο χώρο εργασίας τους, να προστατεύονται από τον καπνό στο χώρο αυτό». Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι παρόλο που η ΟΕΛΜΕΚ θέτει τώρα θέμα καταπάτησης των δικαιωμάτων των καπνιστών καθηγητών, σε επιστολή της προς το Υπουργείο ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2009, διατύπωνε τη θέση ότι ήταν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος.
Της Χριστίνας Κυριακίδου από τον Φιλελεύθερο