tromaktiko

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010



Διάλυση του ευρώ ή έξοδο χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, προβλέπουν Αμερικανοί διαχειριστές...
 επενδυτικών ταμείων, τη στιγμή που ο Νουριέλ Ρουμπινί εκτιμά ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της ή θα επιστρέψει στη δραχμή.

Ρουμπινί: Αναδιάρθρωση χρέους ή επιστροφή στη δραχμή
Η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Τζιμ Ρότζερς, είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του ενιαίου νομίσματος.

"Οι Ευρωπαίοι διαβρώνουν την αξία του ευρώ και την αξία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας", σημείωσε, εκτιμώντας ότι το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια.

Αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας επισήμανε ότι είναι κακό όχι μόνο από οικονομική αλλά και από ηθική άποψη, ενώ εκτίμησε ότι οι επόμενες χώρες που θα ζητήσουν στήριξη είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Οι προβλέψεις του είναι δυσοίωνες και για την αμερικανική οικονομία λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους και τις προσπάθειες να σωθούν οι προβληματικές τράπεζες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Τρεις Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg και είχαν προβλέψει τη χρεοκοπία της Αργεντινής το Δεκέμβριο του 2001, εκτιμούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση της Αργεντινής.

Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα εγκαταλείψουν το ευρώ. "Πιθανόν να υπάρξει μία αναδιάρθρωση χρέους πριν από το τέλος του επόμενου έτους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, είναι η επόμενη χώρα που θα στραφεί για βοήθεια στην ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ εντός της πενταετίας, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν σημαντικά από την οικονομία της Γερμανίας.

"Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001", σημειώνει ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επισημαίνοντας πως "η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά".

Στο δημοσίευμα του Bloomberg περιέχονται και δηλώσεις του Ντομίνγκο Καβάλο, υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής που παραιτήθηκε το 2001 όταν χρεοκόπησε η χώρα, σύμφωνα με τις οποίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ πρέπει να αγοράσουν όλο το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας σε τιμές αγοράς σε μία διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του.

Αναφορικά με την Πορτογαλία και την Ισπανία σημείωσε ότι πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα. "Αν η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν κάνουν κάτι επιπλέον πιο γρήγορα, αυτό μπορεί να βλάψει τις κυβερνήσεις, επειδή οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν θα αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση, που συνοδεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή", σημείωσε, τονίζοντας ότι "θα υπάρξει πολιτική κρίση με ακραίο τρόπο, όπως συνέβη στην Αργεντινή".

contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!