tromaktiko: Ριζικές ανατροπές στις ΔΕΚΟ

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ριζικές ανατροπές στις ΔΕΚΟ




Επόμενο Πλαφόν και στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, «ψαλίδι» 10% στις αμοιβές άνω των 1800 ευρώ και νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις με την θεσμοθέτηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης...
που θα ισχύει μόνο κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων, προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφίζεται στην ολομέλεια την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε ότι οι διατάξεις πρέπει να ισχύουν από την 1η του νέου χρόνου. Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή να μην εφαρμοστούν παντού οι επιχειρησιακές συμβάσεις έδωσε το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπογράφονται κατόπιν συμφωνίας με τα σωματεία. Εν τω μεταξύ, δραματικά μειωμένες θα είναι και οι αποδοχές των εργαζομένων στον ΟΣΕ, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού για τις νέες συμβάσεις.

Θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζομένους, αλλά οι θέσεις εργασίας σε μια επιχείρηση που θα υπογράψει "ειδική επιχειρησιακή σύμβαση" θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης του οικείου σωματείου με τον εργοδότη.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή η κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το νομοσχέδιο -που συνέταξε το υπουργείο Εργασίας- προβλέπεται:
Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους, ακόμη και σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις εταιρείες που υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις.
Οι ειδικές επιχειρησιακές θα προσδιορίζουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα μείνει στην επιχείρηση.
Η γνωστοποίηση της πρόθεσης σύναψης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα είναι υποχρεωτική.
Τυχόν μη τήρηση των όρων συνεπάγεται επαναφορά των αμοιβών στο κλαδικό επίπεδο.
Η διάρκεια των ειδικών συμβάσεων θα είναι ετήσια και θα ανανεώνεται μόνο με συμφωνία των μερών. Οι αποδοχές θα διαμορφώνονται ανάλογα με την διάθεση και τα σχέδια- επιχειρήματα των δυο μερών.

Τέλος, ο πρωθυπoυργός κλείνοντας τη συνεδρίαση, με βάση και τις τοποθετήσεις των υπουργών, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη αυτών των αναγκαίων μέτρων ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μη γίνουν απολύσεις. Επισήμανε ακόμη τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η κυβέρνηση, ότι ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και παράλληλα διαμορφώνεται ένα ευρύτερο δίκτυο ασφαλείας για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.
ΔΕΚΟ

Ριζικές αλλαγές επιφέρει στη μισθολογική πολιτική των ΔΕΚΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο από το 2011 ορίζεται:
Πλαφόν 4.000 ευρώ μηνιαίως
Μείωση 10% στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ
Όριο 10% σε δαπάνες για υπερωρίες, εκτός έδρας επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας.

Παράλληλα, μειώνονται
10% οι αποδοχές των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος «περιποίησης πελατείας»,ενώ οι 700 επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα προσληφθούν στο ΙΚΑ.

Στο φορολογικό σκέλος από τις αρχές του χρόνου
Αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% με μετάταξη φαρμάκων και ξενοδοχείων στο 6,5%, αναβολή για 2 χρόνια του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, ενώ μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης στα Ι.Χ.
Δηλώσεις Λ. Κατσέλη μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

«Με τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις και ενδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις», τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.



Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ό, τι θέλει, αλλά το πώς θα προσδιοριστούν, μεταξύ άλλων, οι μισθοί, η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση, αυτό «είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Σημείωσε δε ότι αυτό το καινούριο στοιχείο «ουσιαστικά ενδυναμώνει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων μέσα στις επιχειρήσεις».


Η υπουργός απέρριψε τη θέση ότι η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση είναι «εργοδοτικό δικαίωμα» και υποστήριξε ότι συνιστά «απόρροια της συμφωνίας των δύο μερών» και ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους δεν μπορεί να υπάρξει και ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Επεσήμανε ακόμη ότι όχι μόνο πρέπει να υπάρχει συμφωνία αλλά και πως τα δύο μέρη πρέπει από κοινού να υποβάλλουν στο ΣΕΠΕ αιτιολογημένη έκθεση.


Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών και δεν υπογραφεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, θα ισχύει η επέκταση της κλαδικής σύμβασης, η οποία, όπως επεσήμανε, δεν καταργείται, κάτι που όπως τόνισε, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι ήθελαν. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κλαδική σύμβαση ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εκτός για εκείνες τις επιχειρήσεις όπου έχει συμφωνηθεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.


Επιπλέον, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα «αυτών των συμφωνιών θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την ωριμότητα και τη μαχητικότητα των ίδιων των εργαζομένων μέσα σε κάθε επιχείρηση» και συμπλήρωσε ότι είναι η στιγμή που όλοι οι εταίροι πρέπει να αποκτήσουν δυναμικότητα , τη μαχητικότητα που πρέπει, και να κάτσουν γύρω από το τραπέζι, να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν.

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν όρια για τις απολύσεις στο πλαίσιο των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, η υπουργός τόνισε ότι «όλα τα όρια και οι περιορισμοί τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνούνται από κοινού» και πως είναι στο χέρι των εργαζομένων και των εργοδοτών να συνάψουν μια συμφωνία.

Σημείωσε επιπλέον ότι το επιτρεπτό όριο απολύσεων βεβαίως υπάρχει και ισχύει και πρόσθεσε ότι δεν ακυρώνεται το 5%.

Η κ. Κατσέλη είπε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα. «Έχουν σχεδόν κλείσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε η υπουργός και τόνισε πως εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό μνημόνιο προβλεπόταν οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν πάντοτε έναντι των κλαδικών, χωρίς περιορισμούς, καθώς επίσης και η κατάργηση της συρροής και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Ωστόσο, μέσα από τις διαπραγματεύσεις επετεύχθη η διατήρηση τόσο της συρροής όσο και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, εκτός από την περίπτωση όπου υπάρχει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.
ΟΣΕ: Σημαντικά μειωμένες θα είναι οι αποδοχές των εργαζομένων

Δραματικά μειωμένες θα είναι οι αποδοχές των εργαζομένων στον ΟΣΕ, σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του Οργανισμού για τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Όπως προκύπτει από το κείμενο της πρότασης όσοι θα προσέλθουν στο εξής να εργαστούν στον ΟΣΕ θα είναι χωρίς ειδικά, επιδόματα και δευτερεύουσες απολαβές και με βάση τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Για όσους ήδη εργάζονται στον ΟΣΕ, καταργούνται οι ειδικότητες, όπως μηχανοδηγοί, σταθμάρχες, διοικητικοί, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα με τους Κανονισμούς Προσωπικού και αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για όλες τις ΔΕΚΟ.

Σε ότι αφορά το μισθολόγιο, αυτό θα στηρίζεται στις 4 μισθολογικές βαθμίδες με βάση την εκπαίδευση (ΥΕ: απολυτήριο Γυμνασίου, ΜΕ: Απολυτήριο Λυκείου, ΠΕ 4: πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης και ΠΕ5: πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ πενταετούς φοίτησης. Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν 4 βαθμίδες και 20 κλιμάκια για την προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη.

Οι μισθοί για προϋπηρεσία από 0 έως 39 έτη διαμορφώνονται για την κατηγορία ΥΕ: από 740 έως 1.295 ευρώ, για την ΜΕ: από 814 έως 1.628 ευρώ, για την ΠΕ4:από 962 έως 2.109 ευρώ και για την ΠΕ5:από 1036 έως 2220 ευρώ.

Όσον αφορά στα επιδόματα, προβλέπονται επίδομα γάμου ίσο με το 10% του βασικού μισθού, επίδομα τέκνων από 5% για δύο παιδιά και συν 7% για τρία παιδιά και άνω και επίδομα μεταπτυχιακού 10% και διδακτορικού 20%.

Τέλος, το επίδομα θέσης διοίκησης καταρτίζεται ως εξής:

Προϊστάμενος Διεύθυνσης έως 35%

Προϊστάμενος Υπηρεσίας έως 30%

Προϊστάμενος Τμήματος έως 20%

Προϊστάμενος Τομέα έως 15%

Προϊστάμενος Ομάδας έως 10%

Δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλου για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

«Η Νέα Δημοκρατία συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Γι' αυτό και είναι αντίθετη με τη μείωση των μισθών στον Ιδιωτικό Τομέα, που επιχειρεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο.

Άλλωστε, ακόμη και η "τρόικα" αναγνωρίζει ότι "τα σπασμένα" της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορεί να τα πληρώνουν οι συντάξεις και οι μισθοί του Ελληνικού λαού. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από τη μείωση της φορολογίας και από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Άρα, η κυβέρνηση με την πολιτική της δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες της χαμηλής ανταγωνιστικότητας. Αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει το υφιστάμενο πρόβλημα, ανεβάζοντας τη φορολογία στα ύψη και πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα στην οικονομία και την κοινωνία".

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

«Το παιχνίδι του καλού και του κακού το ξέρουμε. Περαιτέρω μειώσεις μισθών σημαίνουν περαιτέρω περιορισμό της αγοραστικής δύναμης, όπερ συνιστά περαιτέρω βύθιση της αγοράς και ως εκ τούτου μείωση του ΑΕΠ. Εντελώς λανθασμένη προσέγγιση...»

ΣΥΡΙΖΑ (Δήλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ

"Η κυβέρνηση με τις σημερινές αποφάσεις της διαλύει, κατεδαφίζει και εκποιεί τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία, αυξάνει τα τιμολόγια τους επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις και εξαερώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Με κοινοβουλευτικά πραξικοπηματικές διαδικασίες προωθεί την έγκριση από τη Βουλή αυτών των μέτρων. Επίσης, με τις σημερινές αποφάσεις της για τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώνει χωρίς όρια προς τα κάτω τους μισθούς και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι αυτούς δεν θα τους πειράξει. Καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρέφει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί την ανεργία σε δυσθεώρητα και πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα..." ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (Δήλωση. Γιάννη Οικονόμου)

«Ο κομματισμός οδήγησε στην τερατογένεση των σημερινών σπάταλων και αναποτελεσματικών ΔΕΚΟ, με τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων όσοι υιοθέτησαν τη λογική του συντεχνιακού συνδικαλισμού. Τώρα η κυβέρνηση προωθεί αποσπασματικές κινήσεις αδιάκριτης ισοπέδωσης των μισθών και τεχνητής ομοιομορφίας προς τα κάτω, που θα καταλήξουν σε μια άλλου είδους τερατογένεση.

Εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, έτσι ώστε, μέσα από ένα πρόγραμμα ριζικών αποκρατικοποιήσεων, να λειτουργήσουν επιτέλους οι στρατηγικοί τομείς που καλύπτουν οι ΔΕΚΟ, με ισχυρή μεν κρατική εποπτεία, αλλά με πραγματικά ιδιωτικο- οικονομικά κριτήρια και σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!