tromaktiko: Πρεβάλ: Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πρεβάλ: Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας



Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ στράφηκε χθες στη διεθνή κοινότητα ζητώντας τη βοήθειά της για την άρση του μετεκλογικού αδιεξόδου στη χώρα της Καραϊβικής, που...

 επισκιάζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του σεισμού του Ιανουαρίου του 2010 και της επιδημίας χολέρας που συνεχίζει να στοιχίζει ζωές.

Ο Πρεβάλ ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) να στείλει ειδικούς που θα βοηθήσουν στην επανακαταμέτρηση των ψήφων στην -έντονα αμφισβητηθείσα- διαδικασία της 28ης Νοεμβρίου και θα ξεδιαλύνουν τις περίπλοκες νομικές λεπτομέρειες σχετικά με τις προσφυγές υποψηφίων.
Λόγω των "δυσχερειών που προκάλεσε ο πρώτος γύρος των εκλογών και με την ελπίδα να καθησυχάσει όλες τις πλευρές, [ο Πρεβάλ] ζήτησε από τον OAS να στείλει δύο ομάδες ειδικών", ανέφερε ανακοινωθέν της προεδρίας.

Οι δύο ομάδες αναμένεται να φτάσουν στη χώρα σήμερα.

Βίαιες ταραχές που διήρκεσαν επί ημέρες ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, κατά τα οποία ο δημοφιλής τραγουδιστής Μισέλ Μαρτελί, 49 ετών, ήρθε τρίτος και δε θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο την 16η Ιανουαρίου, καθώς ο επιλεγμένος από τον Πρεβάλ υποψήφιος Ζιντ Σελεστάν κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 7.000 ψήφους περισσότερες.

Υπήρξαν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές -πολύ περισσότερο που χιλιάδες επιζώντες του σεισμού του Ιανουαρίου δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να συμμετάσχουν ή δεν ήταν καν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο επίσημος απολογισμός των ταραχών έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Η Προσωρινή Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε επανακαταμέτρηση των ψήφων παρουσία των τριών βασικών υποψηφίων -αλλά τόσο η Μιρλάντ Μανιγκάτ, που ήρθε πρώτη σε ψήφους, όσο και ο Μαρτελί, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Ο Μαρτελί κάλεσε χθες να υπάρξει νέα διαδικασία, με ένα γύρο, στον οποίο θα λάβουν μέρος και οι 18 υποψήφιοι.

Η συνάντηση μεταξύ του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ στην Αϊτή, Μπιλ Κλίντον, και του Αϊτινού πρωθυπουργού Ζαν Μαξ Μπελρίβ μετακινήθηκε χθες στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, διεμήνυσε ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον όσον αφορά την πολιτική κρίση "εξαντλείται", περιγράφοντας την έκκληση του αμερικανού γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι να "παγώσει" η αμερικανική βοήθεια προς την κυβέρνηση της Αϊτής και να μην παρέχονται βίζες σε στελέχη της για επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ως "ισχυρό σήμα ότι αναμένουμε περισσότερα και επιδιώκουμε περισσότερα" από μέρους του Πρεβάλ.

protothema.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!