tromaktiko: Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων που φανερώνει πως βλέπουν οι μέλισσες τον κόσμο!

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων που φανερώνει πως βλέπουν οι μέλισσες τον κόσμο!



Το Floral Reflectance Database (FReD) δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Imperial College London και Queen Mary, University of London.

Δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να «βλέπουν» τα χρώματα των φυτών,μέσα από τα μάτια τις μέλισσας και άλλων εντόμων επικονίασης.
Οι μέλισσες έχουν διαφορετικά χρωματικά συστήματα ανίχνευσης από τους ανθρώπους, και βλέπουν μέσα από ένα υπεριώδες φάσμα.
«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι ο κόσμος που βλέπουμε δεν είναι ο φυσικός ή ο "πραγματικός" κόσμος , διάφορα ζώα έχουν πολύ διαφορετικές αισθήσεις, ανάλογα με το περιβάλλον που λειτουργούν", δήλωσε ο καθηγητής Lars Chittka από τo Queen Mary των Βιολογικών και Χημικών Επιστημών .
«Το μεγαλύτερο μέρος του έγχρωμου κόσμου που είναι προσβάσιμο για τις μέλισσες και για άλλα ζώα με UV υποδοχείς είναι εντελώς αόρατο για εμάς. Για να δούμε,εμείς οι άνθρωποι, αυτό το αόρατο μέρος του κόσμου, έχουμε ανάγκη από μια ειδική μηχανή."
Οι ερευνητές συνέλεξαν αυτό που λέμε "spectroreflective" μετρήσεις των πετάλων και των φύλλων ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών φυτών. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν το χρώμα των φυτών καθ'ολοκληρία τόσο στα ορατά όσο και στα αόρατα μέρη του φάσματος.
Οι χρήστες της βάσης δεδομένων μπορούν στη συνέχεια να υπολογίσουν πόσο από αυτά τα φυτά εμφανίζονται ορατά σε διάφορα έντομα επικονίασης, με βάση τις μελέτες για το τι διαφορετικά μέρη του φάσματος βλέπουν τα διάφορα είδη.
Οι επιστήμονες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους όσο αναφορά το ποια χρώματα βλέπουν τα έντομα εισάγοντας μικροηλεκτρόδια στους φωτοϋποδοχείς τους, και με τη χρήση επεμβατικών μελετών συμπεριφοράς στα έντομα.
Βλέποντας τον κόσμο,όπως τον βλέπουν τα έντομα μπορούμε να δούμε να αποκαλύπτονται "διάδρομοι προσγείωσης " οι οποίοι είναι αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι. Αυτοί ενεργούν ως οδηγός για τα έντομα που τους οδηγεί στην πηγή που τρέφονται.
Αυτοί οι διάδρομοι προσγείωσης μπορεί να έχουν την μορφή ομόκεντρων κύκλων του χρώματος ή ακόμα και κουκίδες.
"Αρκετά συχνά, θα βρείτε σε ακτινωτά συμμετρικά μοτίβα να υπάρχει μια κεντρική περιοχή η οποία είναι διαφορετικού χρώματος. Σε άλλα λουλούδια υπάρχουν επίσης σημεία, που για κέντρο έχουν μία συγκεκριμένη χρωματική οπή που δείχνει στην μέλισσα που να θέσει τη γλώσσα της για να εξαγάγει το νέκταρ.
Ελπίζουμε ότι αυτή η βάση δεδομένων θα βοηθήσει τους βιολόγους να κατανοήσουν πώς τα φυτά έχουν εξελιχθεί σε διαφορετικές βιοποικιλότητες ακόμα μπορεί να δείξει πώς το χρώμα του άνθους μπορεί να έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, και πώς αυτό σχετίζεται με τα διάφορα έντομα που τα γονιμοποιούν, καθώς και άλλους παράγοντες στο τοπικό τους περιβάλλον."
τονίζει ο Lars Chittka.

http://taneatouoropou.blogspot.com/2010/12/blog-post_7311.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!