tromaktiko: Απάντηση στο "Οι φαντάροι αντιστέκονται στις πιέσεις για ΕΛΔΥΚ - "Δεν εκτελούμε παράνομες διαταγές!"

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση στο "Οι φαντάροι αντιστέκονται στις πιέσεις για ΕΛΔΥΚ - "Δεν εκτελούμε παράνομες διαταγές!"



Θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα «Οι φαντάροι αντιστέκονται στις πιέσεις για ΕΛΔΥΚ - "Δεν εκτελούμε παράνομες διαταγές!"»
(αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/12/blog-post_2058.html ) ως έφεδρος οπλίτης της σειράς 306 ( ή αλλιώς 2009 Α’ ΕΣΣΟ ) που υπηρέτησα 8 μήνες στην ΕΛ.ΔΥ.Κ, στο 2ο Τάγμα Πεζικού στην Αθαλάσσα.

Το συγκεκριμένο άρθρο πρόκειται καθαρά για μια κλασσική προπαγάνδα των «βολεμένων», «καλοπερασάκηδων» ανυπότακτων ανθρώπων της Ελλάδας που με γελοίους λόγους προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να δικαιολογήσουν την ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ τους αποχή από τη στράτευση ( διότι τους βλέπω αρκετά συχνά να μιλάνε για συνταγματικότητα, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντί τους κι όχι βέβαια τις δικές τους απέναντι στο κράτος και στους συμπολίτες τους ).

Απαντώντας αριθμητικά σε κάθε τοποθέτηση που έκαναν στο άρθρο θα προσπαθήσω να διορθώσω τα «κακώς» κείμενα που δημιουργούν εντυπωσιακά οι εν λόγω «κύριοι».

1)      Όντως η ΕΛ.ΔΥ.Κ είναι σε μια χώρα που έχει ένα μέρος της κατεχόμενο από τις τουρκικές δυνάμεις και γι’ αυτό απαιτείται καλύτερη εκπαιδευτική επάρκεια των δυνάμεων που βρίσκονται εκεί ( κοινώς το να αντιμετωπίζεις 70.000 εν δυνάμει εχθρούς με 3.000-4.000 άντρες δυναμικό δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια ).

Αυτό περιλαμβάνει αρκετές καθολικές βολές ( ολοήμερες βολές ), καθημερινή εκπαίδευση ( «σχολεία» όπως αναφέρονται ) στο τομέα της ειδικότητας του κάθε οπλίτη ( με αρκετά χαλαρό τρόπο όμως ) και γυμναστική στις μέρες που προβλέπονται ( Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο ). Μάλιστα λόγω της μείωσης της θητείας, πολλές σταθερές εκπαιδεύσεις ( όπως οι βολές ) γίνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα διότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 12 μηνών πλέον συμπτύχτηκε για 9 μήνες.

Όμως οι υπηρεσίες είναι οι πλέον καλύτερες με συχνότητα 1-1 ή 2-1 ( δηλαδή μία ή δύο μέρες μέσα και μια μέρα έξοδος ) και σε σπάνιες περιπτώσεις ( κυρίως στην αλλαγή σειράς ) μπορεί να φτάσει τις 7-1 ( επτά μέρες μέσα για υπηρεσία και μια μέρα για έξοδο ). Αυτό γίνεται γιατί σε αντίθεση με τα στρατόπεδα του ελλαδικού χώρου, τα στρατόπεδα της ΕΛ.ΔΥ.Κ έχουν πλήρη επάνδρωση και οι υπηρεσίες «ανακυκλώνονται» καλύτερα.

Για ρωτήστε οπλίτες σε στρατόπεδα του ελλαδικού χώρου πόσες μέρες κάνουν να «δουν» μια έξοδο;

Το πρόγραμμα τηρείται αυστηρά ( εκτός από σπάνιες περιπτώσεις σαφώς ) κι έτσι ένας οπλίτης μπορεί να ξέρει ακριβώς πότε έχει ελεύθερο χρόνο, πότε εκπαίδευση, πότε έξοδο.

Απ’ όσο θυμάμαι, στην Ελλάδα ( στα στρατόπεδα της Κορίνθου και της ΑΣ.ΔΥ.Σ ) ποτέ το πρόγραμμα δεν ίσχυε και πάντα είχαμε την απορία τι θα κάνουμε ( εκτός εάν είσαι «βύσμα» που σίγουρα ξέρεις πως έχεις απεριόριστη έξοδο από το στρατόπεδο ). Και ιδιαίτερα για τους ΕΛ.ΔΥ.Καριους ήταν κάτι πρωτόγνωρο να μη ξέρουμε το καθημερινό πρόγραμμα μας.

2)      Ως 306 σειρά πρόλαβα τις 307, 308 και ελάχιστα από 309 στην Κύπρο. Σε καμία από αυτές τις σειρές δεν είχε έρθει άτομο με Ι3 χαρακτηρισμό ( ακόμα κι ένοπλο ). Υπήρχαν όμως άτομα που είχαν προβλήματα οικογενειακής φύσεως ( φυλακισμένος γονέας, χωρισμένοι γονείς, πεθαμένοι γονείς ).

Σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα άτομα είχαν επιλέξει να έρθουν Κύπρο   λόγω της οικονομικής ενίσχυσης που θα είχαν από το στρατό. Υπήρχε ένα μικρό ποσοστό ατόμων που δεν ήθελαν και προσωπικά μου έκανε εντύπωση πώς ενώ η υπηρεσία ήξερε πως υπάρχουν προβλήματα, τους μετέθεσε στην Κύπρο! Εκεί δίνω στην υπηρεσία ένα μεγάλο μείον και συμφωνώ με το συγγραφέα του άρθρου. Όμως I3 άτομα δεν είχαμε ποτέ, ενώ όσοι ήθελαν να φύγουν από την Κύπρο, απλώς δήλωναν ψυχολογικούς λόγους κι έπαιρναν Ι3 ( και εισιτήριο για την πατρίδα ).

3)      Η αδειόδοτηση των οπλιτών της ΕΛ.ΔΥ.Κ γίνεται σε συγκεκριμένα groups στα οποία φεύγει κατά σειρά το 1/3 του σώματος. Έτσι δε μειώνεται η επιχειρησιακή ικανότητα των Ταγμάτων, ενώ οι υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς!

Αντιθέτως, εφόσον μειώθηκε η θητεία από 12 μήνες σε 9 είναι λογικό να μειωθούν και οι μέρες αδείας!  Αυτό θα έπρεπε να το σημειώσει ο συγγραφέας του άρθρου, όμως το ξεχνάει ( επίτηδες; Ελπίζω όχι, γιατί τότε προπαγανδίζει μέσω του άρθρου του με ψευδή στοιχεία ).

Προσωπικά επέλεξα να μην πάρω άδεια για 3 μήνες ώστε να κρατήσω τις μέρες μου προς το τέλος της θητείας ( δηλαδή αρνήθηκα ένα group μέσα στο καλοκαίρι, οπότε μεταφέρθηκαν οι μέρες μου προς την επόμενη άδεια ).

Καλό είναι να αναφέρω πως σε περίοδο επιθεώρησης από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος ή στην εκπαιδευτική διάρκεια που γίνονται τα «σκοινάκια», όλα τα τάγματα βρίσκονται σε κατάσταση εμπλοκής!

Αντιθέτως στην Ελλάδα, πολλά στρατόπεδα λόγω έλλειψης οπλιτών έχουν μεγαλύτερες περιόδους εμπλοκής κι έτσι οι άδειες δίνονται πιο δύσκολα, αφού οι υπηρεσίες δεν μπορούν να καλυφθούν με τους λιγοστούς οπλίτες που υπάρχουν στο στρατόπεδο!

4)      Είναι γνωστό πλέον πως από την 09 Β’ ΕΣΣΟ έχουν «κοπεί» αυτά τα προνόμια των οπλιτών. Μάλιστα δε θυμάμαι στη σειρά μου να έχουν έρθει οι γονείς κάποιου συναδέλφου στην Κύπρο!

Βέβαια, ούτε και για τον Έβρο υπάρχουν «ευκολύνσεις» προς τους γονείς των οπλιτών που υπηρετούν στα σύνορα μας και μπορεί να κατάγονται από την Κρήτη! Δε βλέπω τον αρθογράφο να παραπονιέται με την ίδια ευκολία και γι’ αυτούς τους οπλίτες!  Πάλι μια κίνηση προπαγάνδας κι εντυπωσιασμού που ο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος μπορεί να κρίνει!

5)      Δεν ξέρω τι αναφέρει η σελίδα του Γ.Ε.Σ αλλά προσωπικά θυμάμαι πως ανέκαθεν ξέραμε ό,τι θα φεύγαμε από την Κύπρο 1 μήνα πριν την απόλυση μας! Κάτι που ήξεραν οι προηγούμενες σειρές από εμάς και οι μετέπειτα από εμάς!

Μην περιμένετε στην επίσημη σελίδα του Γ.Ε.Σ να μάθετε ό,τι θα μπορούσατε να μάθετε από τους αξιωματικούς σας ή τους στρατολόγους! Κι αν είσαστε τόσο «ψαγμένοι» γιατί δεν κάνετε μια αναζήτηση στα forum στρατολογικού περιεχομένου να δείτε τις απόψεις των ίδιων των οπλιτών;

Μάλιστα η 08 Δ ΕΣΣΟ ( 305 σειρά ) κάθισε και μισό μήνα παραπάνω στην Κύπρο εξαιτίας της αλλαγής που έγινε στη θητεία από 12 μήνες σε 9! Άρα για κάποιους από εσάς που κάνετε 9μηνο, αντιστοιχεί ένας οπλίτης της 305 που έκανε 12μηνο και 9 μήνες στην Κύπρο! Τώρα μετά βίας φτάνει κάποιους τους 7 μήνες στην ΕΛ.ΔΥ.Κ!

Γενικά η ΕΛ.ΔΥ.Κ είναι όντως ένα αυστηρό σώμα, με πιο προβλεπόμενες εκπαιδεύσεις ( αλλά και υπηρεσίες ) κι αρκετό «τρέξιμο».

Από την άλλη έχει καλές συνθήκες διαβίωσης ( σίτιση, τουαλέτες, μπάνια, κλπ ), αρκετή προσοχή από τους αξιωματικούς ( διότι όταν είσαι 6 μήνες το minimum με συγκεκριμένους ανθρώπους, αποκτάς μια άλλη οικειότητα μαζί τους ) και όμορφες εξόδους.

Προσοχή όμως, διότι και οι «καμπάνες» πέφτουν πιο εύκολα για λόγους που σε ελληνικά στρατόπεδα δεν θα έπεφταν ( όπως εμφάνιση, καθαριότητα, προβλεπόμενες οδηγίες, κλπ ).

Σπάνια τιμωρείται κάποιος για αστοχία στην εκπαίδευση, όμως εύκολα μπορεί να τιμωρηθεί για μια βρώμικη στολή ή για ένα άστρωτο κρεβάτι!

Λίγη προσοχή παραπάνω θέλει από τους νέους οπλίτες. Να είναι προβλεπόμενοι, υπομονετικοί και μετά τον πρώτο 1.5 μήνα θα είναι μια χαρά!

Να είσαστε σίγουροι πως πολλοί συνάδελφοι σας που θα υπηρετήσουν σε ελληνικά στρατόπεδα θα υποφέρουν περισσότερο από εσάς σε πράγματα που εσείς θα θεωρείται δεδομένα ( όπως άδειες, καλό φαγητό, εξόδους, λογικές υπηρεσίες )

Επίσης είναι απαράδεκτες και κατακριτέες οι συμπεριφορές των αξιωματικών που στα στρατόπεδα εκπαίδευσης με το «έτσι θέλω» λένε ό,τι τους κατέβει στο μυαλό!


Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως ο στρατός είναι κάτι που δεν θέλουμε, κάτι που δεν είναι οργανωμένο και κάτι το οποίο όλοι, εάν είχαμε την ευκαιρία, θα θέλαμε να αποφύγουμε!

Προσωπικά θεωρώ πως μια κατάργηση του θα ήταν ό,τι το καλύτερο για τις μελλοντικές γενιές! Δεν πρόκειται να ανδρωθεί κάποιος στο στρατό και πολλές φορές διαπιστώνει πως το ιδανικό να προστατεύεις την πατρίδα σου αντικρούει στη δομή και την οργάνωση του ίδιου του οργάνου που υποτίθεται επιτελεί αυτή τη λειτουργία.

Εμένα η συμβουλή μου είναι ( είτε πάτε ΕΛ.ΔΥ.Κ, είτε όχι ) να κάνετε τις παρέες σας, να ευχαριστηθείτε κάποιες στιγμές μακριά από το σπίτι σας και να δοκιμάσετε τις αντοχές σας.

Δυστυχώς ο στρατός είναι μια μικρογραφία της καθημερινής ζωής στην Ελλάδα! Μετά από αυτόν αρχίζουν τα δύσκολα!

Καλό υπόλοιπο κι αφήστε τις προπαγάνδες γι’ αυτούς που κλαίγονται με το παραμικρό χωρίς να έχουν βάλει το πόδι τους ποτέ σε ένα στρατόπεδο!

Πρώην οπλίτης της 09Α ΕΣΣΟ!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!