tromaktiko: Υπολείμματα φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης στο νερό που πίνουμε

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Υπολείμματα φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης στο νερό που πίνουμε



Λεμεσός: Έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και συγκεκριμένα του Διεθνούς Κυπριακού Ινστιτούτου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία που διενεργήθηκε στην Κύπρο αναδεικνύει... ότι κάποια από τα υδατικά αποθέματα αλλά και το πόσιμο νερό περιέχουν υπολείμματα φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, κάτι που θέτει σε πιθανό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΕΠΑΚ, τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε δείγματα που συλλέχθηκαν από - υπόγεια ύδατα κάτω από φάρμες (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο), εισρέοντα λύματα και τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων (Λάρνακα), επιφανειακά ύδατα (φράγμα Καλαβασού) πριν και μετά την επεξεργασία πόσιμου νερού (διυλιστήριο Τερσεφάνου), αλλά και από βρύσες πόσιμου νερού σε σπίτια (Λευκωσία, Λεμεσός).

Κατά την έρευνα μετρήθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο 26 ενεργές φαρμακευτικές ουσίες σε υπόγεια ύδατα, επιφανειακά νερά φράγματος, πόσιμο νερό, αλλά και σε ανακυκλωμένο νερό. Η λίστα φαρμάκων που εξετάσθηκε αποτελείτο από αντιβιοτικά, αναλγησιακά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, και ενδοκρινολογικούς διαταράκτες.

Οι περισσότερες από τις εξετασθείσες ουσίες ανιχνεύθηκαν στο ανακυκλωμένο νερό, ενώ ελάχιστες βρέθηκαν και στο πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με του ερευνητές αν και οι συγκεντρώσεις των φαρμακευτικών ουσιών στο πόσιμο νερό δεν είναι υψηλές ώστε να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα στην δημόσια υγεία, η ύπαρξή τους στα υπόγεια ύδατα και στο ανακυκλωμένο νερό σηματοδοτεί την ανάγκη υιοθέτησης εθνικών μέτρων ανακύκλωσης και αειφορικής διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων.

Περαιτέρω οι ερευνητές διατυπώνουν τη θέση ότι χρήζει άμεσης εφαρμογής μέτρων μείωσης της αλόγιστης κατανάλωσης φαρμάκων, μειώνοντας έτσι τα περιττά έξοδα της κυβέρνησης μέσω της αγοράς λιγότερων φαρμάκων καθώς η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην σχετική λίστα της ΕΕ για την κατανάλωση ανθρωπίνων αντιβιοτικών.
Επίσης, η Κύπρος βρίσκεται πολύ ψηλά στη γενική λίστα χρήσης φαρμάκων με ημερήσιες δόσεις θεραπείας, που ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ, φθάνοντας συχνά σε αλόγιστα επίπεδα χρήσης (πολυφαρμακία). Χρησιμοποιημένα φάρμακα αποβάλλονται μέσω ούρων και κοπράνων σε λύματα τα οποία κατόπιν τριτογενούς ή όχι επεξεργασίας καταλήγουν σε επιφανειακά και/ή υπόγεια ύδατα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Water Science and Technology και συντονίστηκε από τον δρ. Κωνσταντίνο Μακρή που εργάζεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και τον δρ. Shane Snyder από την Αρχή Υδάτων της Νοτίου Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Η πιλοτική αυτή έρευνα χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Harvard-Cyprus Program και από το WateReuse Foundation.
Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!