tromaktiko: Η τηλεοπτική ενημέρωση σκοτώνει το σεξ

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η τηλεοπτική ενημέρωση σκοτώνει το σεξ



Η τηλεόραση, ανάλογα με το τι παρακολουθεί κάποιος σ' αυτήν, μπορεί να λειτουργήσει ως αρνητική παράμετρος για τη σεξουαλική του επιθυμία. Όσο πιο...



 ένθερμος λάτρης των ειδήσεων και, γενικότερα, της ενημέρωσης είναι, τόσο πιο ψυχρός αποδεικνύεται στο κρεβάτι. Αν, βέβαια, καταφέρει και φτάσει σ' αυτό, καθώς η επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες για σεξουαλική συνεύρεση μετά από ένα δελτίο ειδήσεων μειώνεται δραστικά. Αυτά, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, καταγράφει έρευνα της ΕΜΑΣ (Εταιρία Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας),η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι οι εκπομπές που κινούνται στην ορθή πολιτική θέση (ειδήσεις, πολιτική, ρεπορτάζ) επηρεάζουν αρνητικά τη λίμπιντο σε ποσοστό 84%, ενώ μόνο το 16% του δείγματος επηρεάζεται θετικά. Η ερμηνεία είναι πως η αγριότητα και η πρωτόγονη ουσία της λίμπιντο δεν έχει σχέση με τον πολιτικά ορθό και «ξύλινο» λόγο. Ο πολιτισμός ως οικοδόμημα, εξάλλου, όπως είπε και ο Φρόιντ, καταπιέζει τα ένστικτα και την αγριότητα της σεξουαλικής επιθυμίας.

Οι εκπομπές με πιπεράτα σχόλια και οπτική κλειδαρότρυπας όπως και οι εκπομπές ριάλιτι, που θα περίμενε κανείς να ρίχνουν την λίμπιντο πολύ περισσότερο, φαίνεται ότι την ανεβάζουν σημαντικά, αφού το 56% απαντά πως επηρεάζεται θετικά. Όσο και να μοιάζει παράδοξο αυτό, ερμηνεύει την διφυή φύση του ανθρώπου, από τη μια τα υψηλά και ιδεώδη, από την άλλη τα ταπεινά και γελοία, που ανακουφίζουν το σώμα από την εγκεφαλική δυναστεία.
Ο άνθρωπος ρέπει προς το γελοίο και το ταπεινό από τη φύση του. Στα ριάλιτι και στις κοινωνικές -πλούσιες σε σχόλια- εκπομπές ο μέσος τηλεθεατής, μέσα από την ταπείνωση των τρίτων, ξορκίζει τους δαίμονες που έχει μέσα του και κρύβει επιμελώς τον καθωσπρεπισμό του. Στην εποχή της μοναξιάς και της έλλειψης διαλόγου των ανθρώπων, τα ριάλιτι δημιουργούν αισθήματα συμμετοχής και χαλάρωσης.

Οι εκπομπές με χιούμορ, σάτιρα και γέλιο είχαν εντυπωσιακά θετική επίδραση στον οργασμό, στο 77% του δείγματος. Άλλωστε, για τον Οκτάβιο Παζ, ο οργασμός είναι το γέλιο και η ταπείνωση, ενώ η σκέψη το αντίθετό της. Αντίστοιχα, ο Ορτέγκα υ Γκάσετ λέει «προτιμώ να έχω μια στύση παρά μια σκέψη», τονίζουν οι επιστήμονες της ΕΜΑΣ, που μελέτησαν 1000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 24 έως 64 ετών, για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, τα οποία δε διαφέρουν σημαντικά από εκείνα άλλων ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για το ίδιο θέμα, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτές οι έρευνες, αλλά και προηγούμενη έρευνα της ΕΜΑΣ, έχουν δείξει αρνητική επίδραση του χρόνου τηλεθέασης προς την ερωτική διάθεση, με ποσοστό αποχής από το σεξ 17% για όσους έβλεπαν πάνω από 2-3 ώρες τηλεόραση την ημέρα. Τότε το σύνθημα αντίστασης ήταν «βγάλτε την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα». Η τηλεόραση για πολλούς, τονίζουν οι επιστήμονες, είναι ο σύγχρονος θεός, ίσως ο απόλυτος μεσολαβητής των σχέσεων των πολιτών («το είδα στην τηλεόραση, το είπαν και οι ειδήσεις»), ενώ μοιάζει να είναι απόλυτο κριτήριο αξιοπιστίας και αυθεντικότητας. Η ζωτική αυτή παρέμβαση με την ευκολία που μπαίνει στο σαλόνι του σπιτιού, παραβιάζει και την κρεβατοκάμαρα των ανθρώπων -και ως εκ τούτου και το σεξουαλικό τους παιχνίδι, καταλήγουν.

Υπάρχει αντίδοτο; Στο ερώτημα αυτό απαντούν θετικά και είναι κρυμμένο, λένε, στην ορμόνη της χαράς, τη ντοπαμίνη, την ουσία που πυροδοτεί τη σεξουαλική επιθυμία. Το γέλιο, ο αυτοσαρκασμός και η διονυσιακή άποψη της ζωής φαίνεται ότι είναι αντίπαλοι της υπέρμετρης λογικής και του αδιέξοδου μιας σκέψης καταθλιπτικής, μιας διηνεκούς στρεσογόνου κοινωνικής ζωής, όπως τη βιώνουν οι Έλληνες σήμερα.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!