tromaktiko: Η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών - "Η Ελλάδα σε Κρίσιμο Σταυροδρόμι"...

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών - "Η Ελλάδα σε Κρίσιμο Σταυροδρόμι"...



Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν, δηλώνει ότι το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, γι' αυτό οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν, χωρίς φυσικά αυτό να είναι και τόσο εύκολο. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, που την προηγούμενη Τρίτη είχε επισκεφτεί τη χώρα μας, αναφέρει ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την προώθηση σωρείας ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών κατά τους επόμενους μήνες.



"Εάν η Ελλάδα μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν τη δέσμευση της χώρας σας να αλλάξει και να αυξήσει την εμπιστοσύνη. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να το κάνει" δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Ντομινίκ Στρος Καν.
Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κ. Στρος Καν αφήνει ανοιχτό το παράθυρο αλλαγών στο Μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι η απόφαση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου θεωρείται ειλημμένη από το ΔΝΤ, ενώ γίνεται αναφορά στην ανάγκη συναίνεσης των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει ο κ. Στρος καν, μετά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις αποκρατικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, οι αλλαγές οι οποίες αναμένονται εντός του 2011 είναι οι ακόλουθες:
διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
αναδιάρθρωση Αγροτικής Τράπεζας,
θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο διάθεσης του ποσοστού του Δημοσίου του TT - Τράπεζα Αττικής
καθώς και ένταξη των τραπεζικών υπαλλήλων, στο ίδιο καθεστώς με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Όλι Ρεν
Παράλληλα με τη συνέντευξη του επικεφαλούς του ΔΝΤ, συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής δίνει και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει στις δηλώσεις του ότι η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει για την Ελλάδα από το τέλος του 2011. Ο Φιλανδός επίτροπος εμφανίζεται αγχωμένος για το μέλλον του ευρώ και την πολυφωνία που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από την οικονομική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και για την Κομισιόν η εκτίναξη του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος ήταν πραγματική αποκάλυψη, ενώ σημειώνει ότι είναι σημαντικό για τη χώρα μας να γίνει ο ιδιωτικός τομέας πιο ανταγωνιστικός και το σύστημα υγείας να βρεθεί στο επίκεντρο.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του στην BILD την Κυριακή ξεκαθαρίζει ότι "αν μία από τις μικρές χώρες αποχωρήσει από το ευρώ, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες".
«Όλοι οι αξιωματούχοι στην Ευρώπη είναι σύμφωνοι: το ευρώ είναι ένα πλεονέκτημα για όλους εμάς. Και για αυτό το λόγο, θα το υπερασπιστούμε με επιτυχία. Αυτός που στοιχηματίζει με τα δικά του χρήματα κατά του ευρώ, δε θα πετύχει» σημειώνει ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός του ευρώ είναι κατά μέσο όρο πολύ χαμηλότερος από την εποχή του μάρκου.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!