tromaktiko: Υπέρ της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υπέρ της δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους



Δέσμευση Ε.Ε. και ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επανέλαβαν σήμερα την επιθυμία τους να εργαστούν για τη δημιουργία ενός «κυρίαρχου» παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του...
 Ισραήλ, χωρίς όμως να δεσμεύονται σε ένα χρονοδιάγραμμα ή σε μία μονομερή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι σταθερά δεσμευμένες να εργαστούν αρμονικά για να σημειωθούν πρόοδοι προς μία ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και τη δημιουργία ενός βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε ένα ασφαλές ισραηλινό κράτος», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον έπειτα από συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ.

Σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας η Άστον αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι: «Επανέλαβα στον γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ την πολιτική της ΕΕ που ζητά το άμεσο, μόνιμο και χωρίς όρους άνοιγμα των περασμάτων, ώστε να μπορέσουν να περάσουν ανθρωπιστική βοήθεια, άνθρωποι και εξαγώγιμα προϊόντα».

Επεσήμανε άλλωστε ότι η Ε.Ε. εκτίμησε την πρόσφατη απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει τις εξαγωγές από τη Λωρίδα της Γάζας, όμως ζήτησε «περισσότερες προσπάθειες και επιπλέον μέτρα ώστε να επιτευχθεί θεμελιώδης αλλαγή πολιτικής».

Ο Μίτσελ, που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα μία νέα περιοδεία στην περιοχή, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς.

Πάντως οι αραβικές χώρες απέρριψαν χθες κάθε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων χωρίς μία «σοβαρή πρόταση» από τις ΗΠΑ που θα εγγυάται το τέλος της διαμάχης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ.

newsbeast.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!