tromaktiko: ΣτΕ: "Οχι" στο πλαφόν του εφάπαξ για τους εργαζομένους της ΕΡΤ

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΣτΕ: "Οχι" στο πλαφόν του εφάπαξ για τους εργαζομένους της ΕΡΤ



Όχι στο πλαφόν για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ λέει με απόφασή της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή χρημάτων σε όσους...
πήραν μειωμένα ποσά εξαιτίας του νόμου Σουφλιά που επέβαλλε ανώτατο όριο. Την ώρα που και δεύτερο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για την ΕΡΤ δια του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου φτάνει στον εισαγγελέα αφού διαπιστώνει «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οδηγεί την Κρατική Τηλεόραση να καταβάλλει επιπλέον ποσά σε εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένο εφάπαξ.

Η απόφαση του δικαστηρίου (3923/2010) δεν θεωρεί πώς είναι αντισυνταγματική συλλήβδην η επιβολή ανώτατου ορίου στο εφάπαξ πλην διαφωνεί να υφίσταται ανώτατο όριο όταν αυτό έχει καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή όταν σχηματίζεται κυρίως απο εισφορές του εργαζόμενου και του εργοδότη. Με την απόφαση δικαιώνονται 20 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων στην ΕΡΤ, στους οποίους δόθηκε «ψαλιδισμένο» το εφάπαξ κατά την συνταξιοδότησή τους τη διετία 1999-2001. Είχαν προηγηθεί αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και του Διοικητικού Πρωτοδικείου που είχαν ταχθεί υπέρ της νομιμότητας του περιορισμού του εφάπαξ για την ΕΡΤ. Στις αποφάσεις αυτές που αναίρεσε το ΣτΕ κρινόταν συνταγματικά ανεκτό το εφάπαξ.

Αντισυνταγματικό υπό όρους

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ουσιαστικά ακολούθησε την πεπατημένη του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Σιούφα» (ν.2084/1992)με τον οποίο επιβάλλεται πλαφόν στο εφάπαξ, χωρίς περιορισμούς. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας η επιβολή πλαφόν του εφάπαξ που χορηγεί στους ασφαλισμένους το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης και Τουρισμού (ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ), το οποίο έχει μετονομασθεί σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Οι ανώτατοι δικαστές αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Ταμείου της ΕΡΤ ότι τα τελευταία χρόνια προ της συνταξιοδοτήσεώς των ασφαλισμένων των εργαζομένων οι εισφορές τους ήταν λιγότερες από τα ποσά που εισέρρεαν στο ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ από το αγγελιόσημο, έκριναν (3923/2010) ότι ο τρόπος σχηματισμού του ασφαλιστικού κεφαλαίου δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα πριν απο την συνταξιοδότηση, αλλά όλο το χρονικό διάστημα ασφάλισης και το ύψος του εφάπαξ υπολογίζεται με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.

capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!