tromaktiko: Εντονη ανησυχία για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς στον Ειρηνικό

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Εντονη ανησυχία για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς στον Ειρηνικό



Τα πυρηνικά όπλα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από την τρομοκρατία, ενώ οργανώσεις και κράτη συνεχίζουν να επιδιώκουν την απόκτησή τους, δείχνουν απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks... «Ψυχρό πόλεμο» Πακιστάν και Ινδίας σκέφτονταν να καλλιεργήσουν οι Βρετανοί Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2009, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα εξοπλισμών Ελεν Τάουσερ συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και άλλους βρετανούς αξιωματούχους για μία σειρά θεμάτων, με προεξάρχον αυτό του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, της ενίσχυσης του οπλοστασίου της Κίνας, του κινδύνου αποσταθεροποίησης του Πακιστάν (που διαθέτει πυρηνικά), όπως και της απόκτησης τέτοιας δυνατότητας από το Ιράν.
Οπως αναφέρει απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, που διέρρευσε την Τρίτη μέσω του Wikileaks, στο τραπέζι τέθηκε ο κίνδυνος μίας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών στον Ειρηνικό μεταξύ Κίνας και Ινδίας, από την Μάριοτ Λέσλι, επικεφαλής τότε των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας (σήμερα μόνιμη αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ).
Κατά την ίδια μάλιστα οι εξοπλισμοί είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από την τρομοκρατία, άσχετα αν η κοινή γνώμη πιστεύει το αντίθετο και σημειώνει ότι τόσο τρομοκρατικές όργανώσεις όσο και κράτη συνεχίζουν την προσπάθεια να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.
Είναι η ενοχλητική αλήθεια ότι η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, τόνισε η κ.Λέσλι, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι παραμένει η δέσμευση του Πεκίνου στην διεθνή συνεργασία και ΗΠΑ και Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν όσο δεν υπάρχει αντίδραση.
Ο προβληματισμός της είναι ωστόσο έντονος για το Πακιστάν, που αφενός μπλοκάρει μία συμφωνία για περιορισμό των ορυκτών πυρηνικών καυσίμων και αφετέρου διαθέτει πυρηνικά όπλα ενώ βρίσκεται σε καθεστώς αστάθειας. Οι Πακιστανοί ανησυχούν ότι «οι ΗΠΑ θα επέμβουν και θα πάρουν τα πυρηνικά τους» λέει η Λέσλι.
Ο Γενικός Διευθυντής του βρετανικού υπουργείου Αμυνας Τζον Ντέι μάλιστα πρότεινε να καλλιεργηθεί ένα κλίμα «ψυχρού πολέμου» μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ώστε να υπάρχει «ένας βαθμός σταθερότητας» στις σχέσεις των δύο κρατών! Αυτό καθώς οι πληροφορίες που συλλέγει η Βρετανία δείχνουν ότι το Πακιστάν «δεν πάει σε καλή κατεύθυνση».
http://www.ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!