tromaktiko: Έκθεση για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Έκθεση για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια



Οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες μάλλον τα μισούσαν, οι νεότεροι τα λάτρεψαν και οι σημερινοί δεκάχρονοι και δεκαπεντάχρονοι περνούν ατελείωτες ώρες μαζί τους. Ο λόγος για τα video games...
Οι παλιοί φανατικοί του είδους έχουν παίξει με τις ώρες Πάκμαν, στα λεγόμενα «ουφάδικα», έχουν ξαγρυπνήσει προσπαθώντας να «τερματίσουν» το Super Mario και να σώσουν την πριγκίπισσα Peach.

Οσο για τα υπερσύγχρονα video games με special effects, αυτά είναι ικανά να απορροφήσουν τελείως τον κάθε παίκτη.

Μια αλλιώτικη έκθεση έρχεται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα σταθμεύσει στην «Τεχνόπολι», στο Γκάζι, από τις 16 Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου τουλάχιστον. Μια έκθεση εκπαιδευτική και ψυχαγωγική συνάμα.

Το υπουργείο Παιδείας δέχτηκε να προτείνει στην ιστοσελίδα του μια εκπαιδευτική εκδρομή στην ιστορία των video games.

Η έκθεση «Game on 2.0», όπως τιτλοφορείται, θα παρουσιάζει τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια από την «προϊστορία» τους, στη δεκαετία του ‘60, όπως το Πάκμαν, το Pong και το Asteroids, έως σήμερα, σε υπολογιστές και κονσόλες, και μέχρι τα μελλοντικά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Κάποια δεν έχουν ακόμη βγει στην αγορά.

Το «Game on 2.0» είναι μια έκθεση σε εξέλιξη, καθώς όπου παρουσιάζεται μπορεί να συμπληρωθεί από καινούργια εκθέματα-παιχνίδια. Τα highlights της είναι δύο νέα παιχνίδια, που δεν έχουν βγει ακόμη στην αγορά και θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

Το «Virtusphere», μια τεράστια πλαστική σφαίρα εικονικής πραγματικότητας πάνω σε μια κυλιόμενη πλατφόρμα, που κινείται 360ο, ανάλογα με τη φυσική κίνηση του παίχτη.
Ο τελευταίος μπαίνει στη σφαίρα, επιλέγει το παιχνίδι που θέλει, φορά ειδικά, ασύρματα, προηγμένα τεχνολογικά γυαλιά και γίνεται μέρος της εικονικής πραγματικότητας, με την τεχνολογία virtual reality.

Το δεύτερο είναι ένα τραπέζι της Microsoft, επίσης εικονικής πραγματικότητας. Τα 150 παιχνίδια-εκθέματα παρουσιάζονται σε ένα χώρο της «Τεχνόπολις», 1.000 τ.μ., χωρισμένα σε δέκα θεματικές ενότητες, με πρώτη κάποια σπάνια vintage παιχνίδια από παλαιότερες δεκαετίες.

Το ταξίδι συνεχίζεται στο παρόν με μια πλειάδα παιχνιδιών διαφορετικού είδους (σκέψης, δράσης, simulation) και τα top-5 των δημοφιλέστερων παιχνιδιών του σήμερα (The Sims, Final Fantasy κ.ά.).

Ο επισκέπτης ξαφνικά βρίσκεται στην κουλτούρα των video games της Απω Ανατολής (Magna, dating games κ.ά.) και επιστρέφει στη Δύση, στη γενέτειρα του είδους, και συγκεκριμένα στο Χόλιγουντ, για να βιώσει τις κινηματογραφικές παραγωγές που προέκυψαν από video games και το αντίθετο (Tomb Raider, Tron κ.ά.). Δεν λείπουν τα ηχητικά εφέ και η μουσική από τους Prodigy, Chemical Brothers, Gorillaz κ.ά.

Το ταξίδι στο σύμπαν των video games ολοκληρώνεται με παιχνίδια Διαδικτύου (Quake, Doom κ.ά.) και χάνεται στο μέλλον της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνολογίας 3D. Εδώ βρίσκονται οι τελευταίες εκδόσεις από τα Uncharted 2, Jack and Daxter και Lara Croft.
H έκθεση προέρχεται από το Λονδίνο, την εταιρεία Barbican Enterprises, και την ευθύνη της ελληνικής παρουσίασης έχει η εταιρεία Show What Evens & More.

Οι τιμές για το παιχνίδι

Η έκθεση συνδέει το χθες με το σήμερα και το μέλλον, αλλά δεν είναι απλώς ενημερωτική. Είναι κι ένα διαδραστικό παιχνίδι, καθώς οι επισκέπτες θα μπορούν να παίξουν σε 150 παιχνίδια-εκθέματα δωρεάν, έχοντας πληρώσει μόνο το εισιτήριο εισόδου (άνω των 12 ετών: 10 ευρώ, κάτω των 12: 6 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, οικογενειακό: 28 ευρώ, για τις καθημερινές, ενώ για το Σαββατοκύριακο από 2 ευρώ παραπάνω).

-Από τη Μελβούρνη

Τo διαδραστικό «Game on 2.0» είναι μια περιοδεύουσα έκθεση. Εχει παρουσιαστεί στο Λονδίνο, το Σιάτλ, το Τελ Αβίβ, το Σικάγο, το Ελσίνκι, το Εδιμβούργο και στη Μελβούρνη, απ’ όπου έρχεται στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!