Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Λιντζέρης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση, να επισκεφθούν οι βουλευτές, σε πρώτη φάση, τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και άλλα σωφρονιστικά καταστήματα με κρατούμενους ανήλικους και νεαρούς καθώς και αγροτική φυλακή.
"Η Ελλάδα δεν μπορεί να συντονιστεί με τίποτα. Πώς συντονίζονται 33 σωφρονιστικά καταστήματα και εξεγείρονται ταυτόχρονα; Αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις", ανέφερε ο Γ. Πανούσης.
"Η επανένταξη των φυλακισμένων και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας γιατί κανείς δεν θέλει να προσλάβει κάποιον με «λερωμένο μητρώο. Γιατί όμως ζητάμε από τους ιδιώτες να προσλάβουν ένα πρώην φυλακισμένο όταν το ίδιο το κράτος δεν μεριμνεί να το κάνει; Ούτε καν η εκκλησία", πρόσθεσε.
Ανέφερε δε, ότι "πρέπει να γίνει προσπάθεια να φτιάξουμε ένα σύστημα περισσότερο αποκαταστατικό παρά τιμωρητικό. Τα 2/3 αυτών που αποφυλακίζονται επιστρέφουν στη φυλακή, γιατί το μόνο που έχουν μάθει είναι πώς να συμβιώνουν με τις «αρετές» της".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της συμφόρησης των φυλακών, λέγοντας χαρακτηριστικά, "φανταστείτε ένα χώρο σε τετραγωνικά μέτρα τουαλέτας να συμβιώνουν 4 διαφορετικοί άνθρωποι".
Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας απέχουν από το συσσίτιο και εκατοντάδες πραγματοποιούν απεργία πείνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα συνολικά 33 Καταστήματα Κράτησης της χώρας προέκυψε ότι μέρος των κρατούμενων σε 14 από αυτά , απέχουν από το συσσίτιο, ενώ από τους συνολικά 12.600 κρατούμενους 543 δήλωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας. Ωστόσο τα στοιχεία του υπουργείου διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας, περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας και 9.000 απέχουν από το συσσίτιο.
http://www.enet.gr