tromaktiko: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ)

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ)



H Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ που είναι ήδη ασφαλισμένοι σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας από την οποία προέρχονται...
Π.χ Έλληνας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ μπορεί να ζητήσει ΕΚΑΑ από το ΙΚΑ στην Ελλάδα, αντίστοιχα ο Βέλγος ασφαλισμένος στο Βελγικό ασφαλιστικό φορέα θα πρέπει να ζητήσει ΕΚΑΑ από τον φορέα της χώρας του.
Η χρήση της κάρτας είναι για τις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος μεταβεί (όχι για μεγάλο διάστημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ και κατά την παραμονή του εκεί χρειαστεί ιατρική περίθαλψη.
Στην περίπτωση του φοιτητή που σπουδάζει στο εξωτερικό, από την στιγμή που δεν είναι ασφαλισμένος σε κάποιο Ελληνικό ταμείο δεν μπορεί να του εκδοθεί τέτοια κάρτα στην Ελλάδα.
Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ασφαλιστεί στο σύστημα της χώρας στην οποία σπουδάζει, κάτι το οποίο δικαιούται άλλωστε ως φοιτητής.
Για παράδειγμα οι ξένοι φοιτητές στην Αγγλία μπορούν να ενταχθούν στο τοπικό ΕΣΥ (NHS) εφόσον οι σπουδές τους, και η διαμονή τους, είναι πάνω από έξι μήνες.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!