tromaktiko: Έφθασε ο κόμπος στο χτένι, δηλώνουν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Έφθασε ο κόμπος στο χτένι, δηλώνουν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής



Διαμαρτύρονται για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματοςΛευκωσία: Ο ΓΓ του Παγκύπριου Σύνδεσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης κάλεσε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη νομοθεσία για απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι'' και ότι ''δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλο περιθώριο, καμία άλλη υπομονή''.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στη Λευκωσία, στην παρουσία μελών του ΠΑΣΙΚΑ, ο κ. Λεβέντης είπε ότι η νομοθεσία αυτή ''δεν έχει γίνει αποδεκτή σε κανένα μέρος του κόσμου και ότι συμβαίνει σε μας'', όπως είπε, ''συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και σε άλλες χώρες με παρόμοιες με τη δική μας απόλυτη νομοθεσία''.
Πρόσθεσε ότι πέρα από τα κέντρα αναψυχής, η ίδια κοινωνία δεν έχει δεχτεί αυτή τη νομοθεσία, από τη στιγμή που καταγγέλλονται από την Αστυνομία και πολίτες για κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, ενώ ''από τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν φαίνεται πουθενά να έχουν μειωθεί οι καπνιστές ή το κάπνισμα''.
Ανέφερε ότι παρά τις απαγορευτικές διατάξεις εξακολουθούν να καπνίζουν ένας στους τρεις Ευρωπαίους, ενώ σημείωσε πως έρευνα στις ΗΠΑ από το London School of Economics (LSE) ''έδειξε ότι οι καπνιστές και το κάπνισμα μειώθηκαν μέσα από τις αυξήσεις σε φορολογίες και τιμές και όχι από απαγορευτικές διατάξεις''.

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι ''φανατικοί θιασώτες της νομοθεσίας είναι άνθρωποι του άσπρου και του μαύρου, άνθρωποι της απόλυτης άρνησης και του δογματισμού, αυτοί που δεν δέχονται ότι υπάρχει τεχνολογία που καθαρίζει τον αέρα και ας τους έχει αποδειχθεί αυτό''.

Ανέφερε ότι ''έχει επιβεβαιωθεί η ασυνέπεια της Βουλής'', καθώς αρχικά ειπώθηκε στο σύνδεσμο από την Ολομέλεια της Βουλής ότι η νομοθεσία θα ψηφιζόταν και θα διορθωνόταν πριν εφαρμοστεί, ενώ στη συνέχεια μέλη της Βουλής είπαν στον σύνδεσμο ότι υπήρχε το ενδεχόμενο αναστολής της νομοθεσίας για μερικούς μήνες μέχρι να διορθωθεί.

Ανέφερε επίσης ότι ''μετά από πάμπολλες προσπάθειες και διαβουλεύσεις κατατέθηκε μια πολύ σοφή και ισορροπημένη πρόταση από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους και με την υπογραφή και άλλων βουλευτών αλλά και με τη σιωπηλή αλλά δεδομένη όπως μας έλεγαν στήριξη της πρότασης από πολλούς άλλους βουλευτές, αρχηγούς και στελέχη κομμάτων.

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι ζητήθηκε από τον ΠΑΣΙΚΑ να αναμένει να ανοίξει η Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2010 και θα προχωρούσαν στη τροποποίηση της νομοθεσίας, χωρίς να το πράξουν ακόμη.

Αναφέροντας ότι ''μετά από ένα σχεδόν χρόνο εφαρμογής της νομοθεσίας, δεν συμβαίνει τίποτα λιγότερο από ό,τι είχαμε προβλέψει και πολλάκις είχαμε πει δημόσια'', ο κ. Λεβέντης είπε ότι υπήρξε μείωση του κύκλου εργασιών πολλών επιχειρήσεων, ενώ αρκετές επιχειρήσεις έχουν αλλάξει χέρια, άλλες έχουν κλείσει και αρκετές ''έχουν αναγκαστεί να απολύσουν προσωπικό αφού έχουν συρρικνωθεί οι μέρες που λειτουργούν πλέον''.

Ανέφερε επίσης ότι ''ο κίνδυνος της απόλυσης επιπλέον προσωπικού πλανάται και τώρα και μετά τις γιορτές αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και δεν διορθωθεί κάτι θα είναι αναπόφευκτος'' και πρόσθεσε ότι ''έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Αστυνομία, παρά τις πραγματικά μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους της Αστυνομίας ώστε να μη στέλλεται το μήνυμα της άνισης μεταχείρισης'', σε σχέση με τις καταγγελίες.

Αναφορικά με τις αλλαγές που προτείνει ο ΠΑΣΙΚΑ στην υφιστάμενη νομοθεσία, ο κ. Λεβέντης είπε ότι ''υποστηρίζουμε πλήρως την πρόταση όπως έχει κατατεθεί και η οποία λέει ότι μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα θα μπορεί κάποιος να έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και από 70 τετραγωνικά και άνω εφόσον επιθυμεί να φιλοξενήσει και καπνιστές στο χώρου του θα υποχρεούται να προσφέρει τουλάχιστον το 50% του ωφέλιμου χώρου (σε καπνιστές), νοουμένου ότι προσφέρει μέσα από τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές τα όρια του επιτρεπτού ποιοτικού αέρα που θα καθορίσει η Βουλή μέσα από κανονισμούς''.
Πρόσθεσε ότι ''αυτή η πρόταση είναι δυνητική και δεν υποχρεώνει κανένα''.
Επίσης, εξέφρασε το παράπονο του συνδέσμου για την εκφρασθείσα αδυναμία της Αστυνομίας να προβεί ''σε μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους ενώ σήμερα δηλώνει πρόθυμη και με πολύ μεγάλη ευκολία θα μετρά την ποιότητα του αέρα στα πεζοδρόμια''.
Ο κ. Λεβέντης είπε ακόμη ότι πριν λίγες ημέρες ο σύνδεσμος εξέφρασε στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη την ανησυχία του για ενδεχόμενη πρόκληση ατυχήματος πυρκαγιάς από άτομα που καπνίζουν κρυφά εντός των κέντρων αναψυχής.
Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!