tromaktiko: Ο βασιλιάς της εξαφάνισης

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ο βασιλιάς της εξαφάνισης



Ο Φρανκ Αϊχερν αναλαµβάνει να σβήσει τα ίχνη σας.. Επί είκοσι χρόνια ήταν ο άνθρωπος που µπορούσε να εντοπίσει τα ίχνη οποιουδήποτε φυγάδα - ακόµη και της Μόνικας Λιουίνσκι.
Σήµερα, είναι ο άνθρωπος που κάνει τους άλλους να εξαφανιστούν. Στην εποχή της κρίσης, πολλοί θα ήθελαν να συγκρατήσουν το όνοµά του· ο Φρανκ Αϊχερν θα είχε να τους δώσει κάµποσες συµβουλές.
Στα είκοσι χρόνια που έκανε τον κυνηγό φυγάδων, ο Φρανκ Αϊχερν υπολογίζει ότι είχε εντοπίσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Στις υπηρεσίες του κατέφευγαν εταιρείες,ιδιώτες, ακόµη και ντετέκτιβ. Επειτα από δύο δεκαετίες κυνηγητού, ο Αϊχερν πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Εγινε οάνθρ ωπος που βοηθά ανθρώπους να εξαφανιστούν γιανα γλιτώσουν από τα χρέη ή τη βία. Η νέατου δουλειά τού έδωσε στιςΗνωµένες Πολιτείεςένα παρατσούκλι: Mister Poof. Μόνο που οΑϊχερν δεν εξαφανίζει τον κόσµοσαν ένας άλλος Ντέιβιντ Κόπερφιλντ. Τα δικά του «µαγικά» είναι η συσσωρευµένη εµπειρία δύο δεκαετιών. Αυτή η εµπειρία τού επιτρέπει να εξαφανίζει τα πολλά ίχνη που αφήνουν πίσω τους οι περισσότεροι άνθρωποι από πιστωτικές κάρτες, κινητά τηλέφωνακαι ό,τι άλλο επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. «Ηµουν ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών. Με φώναζαν για να ξεθάψω τους µυστικούς λογαριασµούςτου Ο’ Τζέι Σίµπσον, µε φώναζαν για να ψάξω τα κακόµοιρα τα παιδάκια που έστελναν στο κρεβάτι του Μάικλ Τζάκσον», δηλώνει στην εφηµερίδα «La Repubblica».

Οι διασηµότητες όµως ήταν µόνο το πιο χάι κοµµάτι της δουλειάς του. Συνήθως κυνηγούσε συνηθισµένους ανθρώπουςπου για κάποιον λόγο είχαν πνιγεί στα χρέη. «Εντόπισα χιλιάδες ανθρώπους µιλώντας µε τιςτράπεζές τους, τις τηλεφωνικές τους εταιρείες, τις µαµάδες τους, τις αδελφές τους, τους φίλους τους», αναφέρει. Το δικό του κόλπολεγόταν pretexting: προσποιείται για να αποσπάσει πληροφορίες. Κάπως έτσι εντόπισε τη Μόνικα Λιουίνσκι για λογαριασµό ενός ταµπλόιντ. Υποδυόµενος έναν υπάλληλο κούριερ, τηλεφώνησεγια να παραδώσει ένα πακέτο στη «Μάνικα Λαουίντι».Μάνικα Λαουίντι; «Πολλές φορές κάνω επίτηδες λάθος το όνοµα για να φανώ χαζός. Ετσι ο άλλοςσε βοηθάει πιο εύκολα». Το κόλπο έπιασε. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραµµής η ισπανόφωνη υπηρέτρια είπε ότι η «κυρία Μόνικα θα επιστρέψει στις έξι». Στο τέλος, λέει, κάθε «όχι» καταλήγει σε ένα «ναι».

Αλλαγή πορείας. Η συνάντηση που του άλλαξε τη ζωή έγινε δυο βήµατα από το σπίτι του. Σε ένα βιβλιοπωλείο του Νιου Τζέρσι είδε έναν άνθρωπο να συµβουλεύεται νευρικά τους τουριστικούς οδηγούς της Καραϊβικής. Κατάλαβε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν απελπισµένος και φοβόταν ότι τον ακολουθούν. Οταν πήγε στο ταµείο και πλήρωσε µε την πιστωτική του κάρτα, ο Αϊχερν παρενέβη: «Ανόητε. Ο πρώτος κανόνας εάν θέλεις να εξαφανιστείς: µην πληρώνεις ποτέ µε την πιστωτική σου κάρτα». Εκείνος που δέχθηκε ευχαρίστως τη συµβουλή του ήταν υπάλληλος µιας εταιρείας που είχε «σφυρίξει» στο FBI τις βρωµιές των εργοδοτών του. «Φοβόταν ότι θα έπεφτε θύµα εκδίκησης», διηγείται ο Αϊχερν. Το σχέδιό του για να τον κάνει να εξαφανιστεί ήταν η πρόβα τζενεράλε της νέας του δουλειάς. Μόνο τρεις κατηγορίες ανθρώπων δεν βοηθά να εξαφανιστούν: τους φοροφυγάδες, τους αστυνοµικούς και τους εγκληµατίες. Οι πρώτες κινήσεις

Το πρώτο πράγµα που κάνει ο Φρανκ Αϊχερν είναι να ακυρώσει πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασµούς. Επειτα δηµιουργεί µια σειρά από ψεύτικα ίχνη για τους πιθανούς διώκτες του ανθρώπου που θέλει να εξαφανίσει.

Σε αυτά τα ψεύτικα ίχνη περιλαµβάνεται κατ’ αρχάς το άνοιγµα ενός λογαριασµού στο εξωτερικό. Το επόµενο βήµα είναι να φτάσει ο πελάτης στον προορισµό του µε τον λιγότερο συνηθισµένο τρόπο.

Για παράδειγµα, να πάρει ένα αεροπλάνο για τον Καναδά και από εκεί για την Τζαµάικα και από εκεί για την Αντίγκουα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4608593
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!