tromaktiko: Απών από την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης ο Λιου Σιαομπό

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Απών από την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης ο Λιου Σιαομπό



Απόντος του τιμηθέντα Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό πραγματοποιείται στο Όσλο της Νορβηγίας η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης. Από...
 το Πεκίνο δεν επετράπη να παραστεί στην τελετή κανείς από τους φίλους και την οικογένεια του ακτιβιστή, που εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών.

Το Νόμπελ τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο της Επιροπής Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ στην κενή του καρέκλα, ενώ δεξιά από το βήμα των ομιλιών υπήρξε ένα μεγάλο πορτρέτο του τιμηθέντα.

Τουλάχιστον 19 χώρες αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην τελετή, μερικές από τις οποίες δέχονται έντονη κριτική από τη Δύση σχετικά με τα ρεκόρ τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν επετράπη στον Λιού Σιαομπό να παραστεί στην τελετή απονομής εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε την Κίνα να πράξει περισσότερα για την πρόοδο της δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο Σιαομπό ενσαρκώνει «παγκόσμιες αξίες» και κάλεσε το Πεκίνο να τον απελευθερώσει «το ταχύτερο δυνατό». «Ο κ. Λιού Σιαομπό αξίζει περισσότερο αυτήν την ανταμοιβή από μένα», δήλωσε ο Ομπάμα, στον οποίο απενεμήθη πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.

Η σημερινή τελετή που μεταδίδεται απευθείας σε πολλές χώρες λογοκρίνεται στην Κίνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, διεκόπη η εκπομπή των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN ή TV5 τη στιγμή που άρχιζε η τελετή, η οποία μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο.

Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κινεζικές αρχές μπλοκάρουν επίσης τη μετάδοση των προγραμμάτων ξένων τηλεοπτικών δικτύων για την απονομή του Νόμπελ, ενώ επίσης είχαν μπλοκαριστεί και οι ιστότοποι πολλών μέσων ενημέρωσης

naftemporiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!