συνόδου και ιδιαιτέρως στις αποφάσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης, με τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων, αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής ένωσης και την πορεία των πανευρωπαϊκών τραπεζών.
Αναφορικά με το θέμα του ευρωομολόγου, μετά και τις νέες χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, είναι ξεκάθαρο ότι είναι, προς το παρόν, κατηγορηματικά κλεισμένο, ενώ όσον αφορά το θέμα της δημιουργίας μηχανισμού στήριξης, αν και θεωρείται από πολλές πλευρές ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις πιστεύουμε ότι ενδέχεται να οδηγήσει μελλοντικά σε σημαντική άνοδο του κόστους δανεισμού των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δημιουργώντας έτσι νέα σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες αυτών των χωρών. Θα επαναλάβουμε και σήμερα, εν συντομία, ότι κρίνουμε πως η στρατηγική της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι η μοναδική αποτελεσματική στρατηγική για την επίλυση της κρίσης χρέους, ενώ η συνεχιζόμενη διχογνωμία στους κόλπους της ΕΕ, αποτέλεσμα της Γερμανικής στάσης, ενδέχεται να οδηγήσει, τα επόμενα χρόνια, ακόμη και σε διάλυση αυτής.
Στα αμιγώς τεχνικά, στην περίπτωση του αρνητικού σεναρίου, κρίσιμο θεωρείται το να μη διασπαστούν (με επιβεβαίωση) τα επίπεδα των 1.440 – 1.450 μονάδων (σχηματισμός τριπλού πάτου 12 ετών), ενώ από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση, δηλαδή, ανόδου της αγοράς, η προσοχή θα είναι στραμμένη στα επίπεδα των 1.560 – 1.580 μονάδων για το ΓΔ και στις 745 – 760 μονάδες για το FTSE/ASE 20, επίπεδα τα οποία αποτελούν σημαντικές μακροπρόθεσμες αντιστάσεις (εβδομαδιαίο διάγραμμα) και στις δύο περιπτώσεις (δείτε διαγράμματα στο GFF).
Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
H νευρικότητα, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν τελικά χαμηλότερα, παρά τα κέρδη που κατέγραφαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και με τον S&P 500 να τερματίζει το ανοδικό σερί των τελευταίων 6 ανοδικών συνεδριάσεων.
Να αναφέρουμε ότι ο κύριος λόγος της αναστροφής του κλίματος κατά τη σημερινή ημέρα ήταν η σημαντική άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ, καθώς και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, λίγες ώρες πριν την εξαιρετικά κρίσιμη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Στα στατιστικά της ημέρας, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.235,23 μονάδες, -0,51%, ενώ με μικρότερες απώλειες 0,17% έκλεισε και ο Dow Jones Industrials, στις 11.457,50 μονάδες. Τέλος, με πτώση 0,40% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.617,22 μονάδες.
Ασιατικές Αγορές
Από μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση σήμερα το πρωί στις Ασιατικές αγορές, με τη επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν’ όψη της κρίσιμης συνόδου των ηγετών της ΕΕ και τις ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης να δίνουν το παρόν.
Συγκεκριμένα, στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών (07:47), ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific βρίσκεται τις 133,85 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος και με αναλογία 1 ανοδική μετοχή για κάθε 1 πτωτική. Στους επιμέρους δείκτες, ο Nikkei στην Ιαπωνία βρίσκεται στις 10.318,40 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ με πτώση 0,38% ο Hang Seng στο Hong Kong, στις 22.888,70 μονάδες. Στα της Κίνας, έχουμε οριακές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.909,24 μονάδες (-0,07%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.252,56 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,15%. Στις υπόλοιπες αγορές, άνοδος 0,29% σημειώνεται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ με μικρά κέρδη 0,34% έκλεισε ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.784,00 μονάδες. Αναφορικά με την αγορά της Νότιας Κορέας έχουμε πτώση 0,58% και τέλος, με μικρά κέρδη ο βασικός δείκτης στην Ινδία (+0,23%).
Οικονομικό Ημερολόγιο
Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο. Συγκεκριμένα έχουμε τα ακόλουθα:
Τις ανακοινώσεις αναφορικά με το βασικό επιτόκιο και τη νομισματική πολιτική της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (10:30 ώρα Ελλάδος - Επίδραση στις Αγορές (CHF) – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του δείκτη PMI μεταποίησης στην ευρωζώνη (11:00 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 55,3 - Επίδραση στις Αγορές – Μέτρια).
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη (12:00 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 1,9% - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία (11:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται σταθερός ρυθμός αύξησης 0,5% - Επίδραση στις Αγορές (GBP) – Σημαντική).
Η ανακοίνωση των νέων οικοδομικών αδειών στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθούν στις 570.000 από 550.000 την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ (15:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να αυξηθούν στις 422.000 από 421.000 την προηγούμενη εβδομάδα - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Η ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη Philly FED στις ΗΠΑ (17:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθεί ο δείκτης στο 14,8 από 22,5 την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές – Σημαντική).
Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/